Γιάννενα: «ΧΑΛΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» - Ευαισθητοποίηση για την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών Γιάννενα: «ΧΑΛΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» - Ευαισθητοποίηση για την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: «ΧΑΛΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» - Ευαισθητοποίηση για την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιώνΓιάννενα: «ΧΑΛΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» - Ευαισθητοποίηση για την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών
«Στάση» και στα Γιάννενα έκανε η πανελλαδική εκστρατεία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με κεντρικό μήνυμα «Μένει Μυστικό» διοργανώνει πανελλαδική εκστρατεία ενάντια στην Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών από τις 11 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλοπούλου και την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. 
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανοίγει τον φάκελο «Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών» με στόχο να ενημερώσει, συζητήσει, καταγράψει τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων και να κινητοποιήσει τους πολίτες ενάντια στο σοβαρό αυτό φαινόμενο. 
Μέσα από μια σειρά δράσεων και συναντήσεων η εκστρατεία θα αναδείξει την πραγματική του διάσταση του προβλήματος, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. 
Ένα πρόβλημα που, δυστυχώς, συναντάται συχνά στη χώρα μας, με υποθέσεις που συγκλονίζουν το πανελλήνιο. Σεξουαλικά εγκλήματα που συντελούνται μέσα σε σπίτια και κοινωνίες και ελάχιστες περιπτώσεις που ζητούν βοήθεια. Ο θυμός, η ντροπή, η ενοχή, αλλά και ο φόβος οδηγεί τα παιδιά θύματα να μην αποκαλύπτουν αυτό που τους συμβαίνει.
Σταθμός της εκστρατείας ενημέρωσης και τα Γιάννενα όπου παρουσία εκπροσώπων φορέων της περιοχής αναλύθηκαν από τον πρόεδρο του Χαμόγελου Κώστα Γιαννόπουλο αλλά και τους επιστήμονες οι στόχοι της καμπάνιας αλλά και ζητήθηκε να υπογραφούν ηλεκτρονικά οι προτάσεις του Χαμόγελου του Παιδιού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου. 
Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, στόχος της καμπάνιας είναι να ενημερώσει και να κινητοποιήσει τους πολίτες ενάντια στο φαινόμενο, καθώς και να καταγράψει τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων (εισαγγελέων, δικαστικών λειτουργών, Ελληνικής Αστυνομίας, δημοτικών αρχών, εκπαιδευτικών, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού) για το θέμα αυτό. 
Για αυτό το λόγο το «Χαμόγελο του Παιδιού» καλεί τους πολίτες να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.meneimystiko.gr για να ενημερωθούν για το φαινόμενο και να υπογράψουν τις προτάσεις που καταθέτει η οργάνωση προς ανοιχτό διάλογο, για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.
Την παρουσίαση άνοιξε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης που για ακόμη μια φορά εκδήλωσε δημόσια τη διάθεση της Περιφέρειας να συνεργαστεί με το Χαμόγελο του Παιδιού απευθύνοντας δημόσια πρόσκληση. 
Παρών και ο δημοσιογράφος και συντονιστής της εκδήλωσης Σπύρος Χαριτάτος που με τον άμεσο τρόπο του πέρασε σε όλους την ανάγκη να υπάρξουν οργανωμένες δράσεις ενημέρωσης πρόληψης και φυσικά στήριξης των παιδιών που το έχουν ανάγκη. 
Υπογράψτε ηλεκτρονικά για τις προτάσεις στην ιστοσελίδα www.meneimystiko.gr 
Πιο συγκεκριμένα οι προτάσεις που καταθέτει το Χαμόγελο του Παιδιού έχουν ως εξής: 
1η Πρόταση: Να θεσμοθετηθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία από την α΄βάθμια εκπαίδευση με στόχο αφενός να ενημερώνονται τα παιδιά με έγκυρο τρόπο για τα σχετικά ζητήματα και αφετέρου θα εμπεριέχει την ευαισθητοποίησή των παιδιών στο τι να αρνούνται, τι να υποψιάζονται και για τι να αναζητούν βοήθεια σε περίπτωση που νιώσουν απειλούμενα.
2η Πρόταση: Να δημιουργηθούν και στην Ελλάδα Κέντρα στα οποία εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα θα πλαισιώνει κάθε παιδί θύμα. Στα συγκεκριμένα Κέντρα το παιδί θύμα θα καταθέτει ενοποιημένα, μία και μόνη φορά σε απόλυτα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον σε εκπαιδευμένους συνεντευκτές όλα όσα έχει υποστεί. Στη διαδικασία αυτή θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες (εισαγγελία, αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας)
3η Πρόταση: Να υπάρχει αυστηρός περιορισμός των δυνατοτήτων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών να καλούν το παιδί – θύμα για περαιτέρω καταθέσεις-συνεντεύξεις ή μαρτυρίες πριν ή μετά αυτή την ενοποιημένη κατάθεσή του προκειμένου να περιοριστεί η δευτερογενής θυματοποίηση των παιδιών που αποκαλύπτουν και να μην αποθαρρύνονται τα σιωπηλά μέχρι σήμερα θύματα στο να αποκαλύψουν και αυτά 
4η Πρόταση: Να συσταθεί και στην Ελλάδα ένας ενιαίος φορέας για την καταγραφή των περιστατικών και της φύσης αυτών.
5η Πρόταση: Να δημιουργηθούν εξειδικευμένα θεραπευτικά Κέντρα για τα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης
6η Πρόταση: Να εκπαιδευτούν οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά κάθε περιστατικό (αστυνομικοί, εισαγγελείς, εκπαιδευτικοί, γιατροί, κοινωνικές υπηρεσίες)
7η Πρόταση: Να απαιτείται πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου για την πρόσληψη επαγγελματιών σε όλους τους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς) που έρχονται σε επαφή με παιδιά. Το πιστοποιητικό θα πρέπει να ανανεώνεται ετησίως.
8η Πρόταση: Να επιταχύνονται οι νομικές διαδικασίες και να μην ακολουθούν την συνήθη χρονική ροή. Στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών η διαδικασία αργεί εξουθενωτικά για τα παιδιά – θύματα με ολέθρια αποτελέσματα.
9η Πρόταση: Να είναι αυστηρότερες και παραδειγματικές οι ποινές όσων καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά. Να εκτίουν το σύνολο της ποινής τους, χωρίς καμία ελάφρυνση και να παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια εγκλεισμού τους σε σωφρονιστικά ιδρύματα υψίστης ασφαλείας. 
Τέλος, να τηρείται Μητρώο καταγραφής όσων έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά.
anex.gr
  Epirusblog Gr
  5 of 5
  Γιάννενα: «ΧΑΛΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» - Ευαισθητοποίηση για την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών
  Epirusblog Gr
  5 of 5
  Ιωάννινα 7605542965010792615
  Σχόλια
  item