Διαδηλώσεις στην Καταλονία για την προφυλάκιση μελών της κυβέρνησης Διαδηλώσεις στην Καταλονία για την προφυλάκιση μελών της κυβέρνησης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Διαδηλώσεις στην Καταλονία για την προφυλάκιση μελών της κυβέρνησης

Διαδηλώσεις στην Καταλονία για την προφυλάκιση μελών της κυβέρνησης
Εκατοντάδες διαδηλωτές διέκοψαν την κυκλοφορία σε κεντρικούς δρόμους της Καταλονίας, διαμαρτυρόμενοι για την χθεσινή προφυλάκιση των μελών της αποπεμφθείσας κυβέρνησης ενώ μια μεγάλη διαδήλωση προβλέπεται να διεξαχθεί την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στη Βαρκελώνη.
Η καταλανική υπηρεσία οδικών πληροφοριών ανακοίνωσε στο Twitter ότι η κυκλοφορία διακόπηκε σε τέσσερις δρόμους στη διάρκεια του πρωινού, στη συνέχεια, έπειτα από μισή ώρα, ότι οι αποκλεισμοί αυτοί είχαν αρθεί.
Οι υπηρεσίες σιδηροδρομικών μεταφορών της Καταλονίας ανέφεραν και αυτές μια κατάληψη δρόμων στον σταθμό Σαντ Κουγκάτ, κοντά στη Βαρκελώνη, που προκάλεσε καθυστερήσεις τρένων. Η κυκλοφορία επανήλθε στα κανονικά επίπεδα δύο ώρες αργότερα.
Ομάδα διαδηλωτών απέκλεισε επίσης τη λεωφόρο Γκραν Βία της Βαρκελώνης, στην είσοδο της πόλης. «Αποκλείουμε την Γκραν Βία», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter το κίνημα Arran των νεολαίων της αυτονομιστικής ριζοσπαστικής αριστεράς. Την ανακοίνωση πλαισίωνε μία φωτογραφία όπου διακρίνονταν δεκάδες άνθρωποι, ορισμένοι κρατώντας τη σημαία της αυτονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Παρασκευή οι καθαιρεθέντες αυτονομιστές ηγέτες της επαρχίας αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου για να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για «στάση», την ώρα που ο Κάρλες Πουτζδεμόν καταγγέλλει από τις Βρυξέλλες μια «πολιτική δίκη».
Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας έχει ζητήσει να απαγγελθούν κατηγορίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, στάση και αποσχιστική δράση εναντίον περίπου είκοσι καθαιρεθέντων μελών της καταλανικής κυβέρνησης.
Τους κατηγορεί ότι ενθάρρυναν «ένα ενεργό κίνημα εξέγερσης» μεταξύ του καταλανικού πληθυσμού προκειμένου να οδηγήσουν στην απόσχιση της επαρχίας.
Ο αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας αναμένεται να είναι μεταξύ των πρώτων που θα καταθέσουν σήμερα από τις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) ενώπιον του Ανώτερου Δικαστηρίου, που ασχολείται με περίπλοκες υποθέσεις.
Στο μεταξύ, ο προφυλακισθείς καταλανός ηγέτης Σάντι Βίλα βγήκε από τη φυλακή έπειτα από την καταβολή εγγύησης, σύμφωνα με έγγραφο του δικαστηρίου. Ο Βίλα, που παραιτήθηκε από το καταλανικό υπουργικό συμβούλιο πριν από την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας την περασμένη Παρασκευή και πιέζει για την επίλυση της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, κατέβαλε εγγύηση 50.000 ευρώ.
Αν συμφωνήσει με το αίτημα της εισαγγελίας, το δικαστήριο σήμερα πρόκειται όχι μόνο να απαγγείλει κατηγορίες στους αυτονομιστές ηγέτες, αλλά και να ζητήσει την προφυλάκισή τους.
Μισή ώρα αργότερα η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάμρε Φορκαντέλ και τέσσερα μέλη του αναμένονται ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου που είναι αρμόδιο για τους βουλευτές, καθώς αυτοί εξακολουθούν να έχουν βουλευτική ασυλία.
Ο Πουτζδεμόν έχει αρνηθεί να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου. Βρίσκεται στις Βρυξέλλες μαζί με τέσσερις από τους καθαιρεθέντες «υπουργούς» του και καταγγέλλει μια «πολιτική δίκη».
Σε ανακοίνωσή του τη χαρακτήρισε ενορχηστρωμένη προσπάθεια να διχαστεί η κυβέρνησή του.
Κάποιοι αυτονομιστές ηγέτες θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο «για να καταγγείλουν τη βούληση της ισπανικής δικαιοσύνης να διώκει πολιτικές ιδέες», άλλοι «θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες για να καταγγείλουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας την πολιτική αυτή δίκη», τόνισε στην ανακοίνωση ο Πουτζδεμόν.
Ο Ζοάν Ζοσέπ Νούετ, ένα μέλος του γραφείου του κοινοβουλίου που θα καταθέσει σήμερα, χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη στάση του Πουτζδεμόν. «Όλοι όσοι έχουν κληθεί ενώπιον του δικαστηρίου ενδέχεται να προφυλακιστούν», διότι ο Πουτζδεμόν έδειξε ότι υπάρχει κίνδυνος φυγής, τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Catalunya Radio.
Μετά την άρνηση του Πουτζδεμόν και των τεσσάρων καθαιρεθέντων υπουργών του που βρίσκονται μαζί του, η εισαγγελία αναμένεται να ζητήσει τη σύλληψή τους και ένα Ισπανός δικαστής να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα.
Όμως ο Βέλγος δικηγόρος του Πουτζδεμόν, ο Πολ Μπέκερτ, εξήγησε ότι ο πελάτης του μπορεί να ζητήσει να ανακριθεί στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται. «Δεν θα πάει στη Μαδρίτη και πρότεινα να τον ανακρίνουν εδώ στο Βέλγιο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για έναν ελιγμό ενόψει των εκλογών στην Καταλονία στις 21 Δεκεμβρίου, στις οποίες οι αυτονομιστές ελπίζουν να κερδίσουν και πάλι την πλειοψηφία.
Παραμένοντας στις Βρυξέλλες ο Πουτζδεμόν «περισσότερο προσπαθεί να προκαλέσει την προσοχή των μέσων, παρά να αποφύγει τη δικαιοσύνη», εκτιμά ο Ισπανός πολιτικός επιστήμονας Φερνάντο Βαγεσπίν.
Στηρίζει την Μαδρίτη η Γερμανία
Μία μέρα μετά την φυλάκιση οκτώ υπουργών της καταλανικής κυβέρνησης, η Γερμανία προσέφερε τη στήριξή της στη Μαδρίτη για τους χερισμούς της στην κρίση στην Καταλονία.
«Για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση (της Γερμανίας) η Ισπανία είναι ένα κράτος δικαίου και ως κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν βλέπω κανέναν λόγο να σχολιάσω τις αποφάσεις ισπανικών δικαστηρίων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Παραμένει σημαντικό για εμάς να διατηρηθούν η ενότητα και η συνταγματική τάξη της Ισπανίας. Αυτό είναι το μείζον που μας ενδιαφέρει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Άγγελα Μέρκελ προσθέτοντας ότι το Βερολίνο «υποστηρίζει την ξεκάθαρη θέση του επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης» Μαριάνο Ραχόι.
Epirusblog Gr
5 of 5
Διαδηλώσεις στην Καταλονία για την προφυλάκιση μελών της κυβέρνησης
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 6246475767812719169
Σχόλια
item