Ρύπανση στο Σαρωνικό: Ξεκινά η διαδικασία των αποζημιώσεων -Τι ποσά θα διατεθούν

Ρύπανση στο Σαρωνικό: Ξεκινά η διαδικασία των αποζημιώσεων -Τι ποσά θα διατεθούν
Την πληρωμή αποζημιώσεων για όσους θεωρούν ότι έχουν πληγεί οικονομικά από την ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγ Ζώνη ΙΙ» στον Σαρωνικό στις 10 Σεπτεμβρίου, ενέκρινε το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου (International Oil Pollution Compensation, IOPC).
Πλέον όσοι επιθυμούν θα πρέπει να προγραμματίσουν συναντήσεις ώστε να συζητηθούν οι αξιώσεις κατά τις ώρες λειτουργίας του γραφείου στην οδό Σκουζέ 26 στον Πειραιά στον 4ο όροφο από τις 09:00 το πρωί έως 15:00μμ από Δευτέρα έως Παρασκευή. Επίσης, το IOPC έχει δημιουργήσει μια λεπτομερή ηλεκτρονική σελίδα πληροφοριών για τους αιτούντες τόσο στα Αγγλικά όσο και στα Ελληνικά.
Η σελίδα (www.iopcfunds.org/agia-zoni-ii-claimants) παρέχει τα έντυπα των αξιώσεων καθώς και λεπτομερείς οδηγίες της διαδικασίας για το συγκεκριμένο περιστατικό. Σημειώνεται ότι σε συνάντηση που έγινε στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα (30 Οκτωβρίου - 2 Νοεμβρίου), η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου ενέκρινε την καταβολή αποζημιώσεων για τις αξιώσεις που θα προκύψουν από το περιστατικό αυτό.
Η επιτροπή συμφώνησε να ανοίξει ένα Ταμείο Μεγάλων Αξιώσεων για το περιστατικό, όπου αρχικά θα διατεθούν 26 εκατομμύρια λίρες, ενώ άλλα 25 εκατομμύρια θα διατεθούν αργότερα μέσα στο 2018. Αυτή η διαδικασία θα επιτρέψει την ταχεία καταβολή αποζημίωσης σε δικαιούμενους παθόντες. 
Παρόλα αυτά, η ταχύτητα με την οποία θα διεκπεραιώνονται οι αξιώσεις θα εξαρτηθεί από το εάν οι αιτούντες ακολουθούν σωστά τις διαδικασίες διεκδίκησης των απαιτήσεων του Ταμείου IOPC, όπως αυτές αναφέρονται λεπτομερώς στην ιστοσελίδα.
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός μιλώντας πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα του Διεθνούς Ταμείου Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από πετρέλαιο («ΙΟPC») είχε αναφέρει ότι οι αιτούντες θα χρειαστεί να καταθέσουν έγγραφα, ενώ η όλη διαδικασία περιγράφεται σε εγχειρίδιο οδηγιών που έχει το ίδιο το ταμείο και που έχει διαμορφωθεί μετά από εμπειρία πολλών ετών.
Είχε προσθέσει επίσης ότι όποιος προτίθεται να κάνει αίτηση, θα πρέπει να αποδείξει με στοιχεία ότι έχει πάθει ζημιά. Δεν μπορεί να πάει ο οποιοδήποτε να πάει να ζητήσει αποζημίωση, επειδή δεν έκανε μπάνιο για παράδειγμα είχε δηλώσει ο υφυπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
epirusblog.gr
5 of 5
Ρύπανση στο Σαρωνικό: Ξεκινά η διαδικασία των αποζημιώσεων -Τι ποσά θα διατεθούν
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 3786242164581190081
item