Γιάννενα: Η Περιφέρεια αναλαμβάνει το κόστος για τη διαμόρφωση χώρου στο Αεροδρόμιο Γιάννενα: Η Περιφέρεια αναλαμβάνει το κόστος για τη διαμόρφωση χώρου στο Αεροδρόμιο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Η Περιφέρεια αναλαμβάνει το κόστος για τη διαμόρφωση χώρου στο Αεροδρόμιο

Γιάννενα: Η Περιφέρεια αναλαμβάνει το κόστος για τη διαμόρφωση χώρου στο Αεροδρόμιο

Η Περιφέρεια Ηπείρου, έχει προθυμοποιηθεί να αναλάβει το κόστος κατασκευής του χώρου που θα τοποθετηθούν οι κινητές δεξαμενές καυσίμων, ώστε να επισπευστεί ο χρόνος τοποθέτησής τους και να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση πτήσεων από εταιρείες που τον επισκέφτηκαν, αποκάλυψε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. 

Όπως είπε εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές και περιμένει από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, να του στείλει τα σχέδια: «Θέλουν χώρο 4 στρεμμάτων» είπε ο κ. Καχριμάνης, προσθέτοντας ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η BP και η ΕΚΟ. 


Η διαφορά είναι ότι η ΕΚΟ έχει πει ότι θέλει να εγκαταστήσει τις κινητές δεξαμενές από τον Φεβρουάριο. «Εμείς όμως θέλουμε να τις έχουμε και το χειμώνα», καθώς όπως είπε η Περιφέρεια κάνει μια σπουδαία δουλειά με τα μονοπάτια, που ενδιαφέρει τουριστικά τους Ισραηλινούς. 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι όλα αυτά είχε τη δυνατότητα να τα συζητήσει με εκπροσώπους Ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας φθηνού κόστους που ενδιαφέρεται για πτήσεις προς Ιωάννινα. 

«Εμείς μάθαμε να δουλεύουμε και όχι να μιλάμε», τόνισε μη παραλείποντας να εκφράσει την απορία του για το αν προχώρησε ή όχι η ΕΔΕ που είχε ζητήσει από το Υπουργείο για την πρόωρη λύση της σύμβασης που υπήρχε για την τροφοδοσία με καύσιμα των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Για τα διόδιαΑπαλλαγή των μόνιμων κατοίκων από τα διόδια της Εγνατίας Οδού, μείωση των διοδίων στην Ιόνια Οδό με παράλληλη εφαρμογή εκπτωτικού τιμολογίου για όσους μετακινούνται τακτικά και ειδικό τιμολόγιο για τους ντόπιους που πραγματοποιούν συχνές διελεύσεις από την υποθαλάσσια ζεύξη του Ακτίου, ήταν η πρόταση που κατατέθηκε από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη στο Περιφερειακό Συμβούλιο και η οποία στο γενικό της πλαίσιο έγινε δεκτή από τους περισσότερους συμβούλους, με τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης να προβαίνουν σε επιμέρους παρατηρήσεις. 


Το θέμα συζητήθηκε μετά από αίτημα της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση», με τον Περιφερειάρχη να διαχωρίζει την Εγνατία και την Ιόνια Οδό, καθώς η μεν πρώτη κατασκευάστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο, η δε δεύτερη με σύμβαση παραχώρησης από την οποία προβλεπόταν η τοποθέτηση των σταθμών διοδίων. 

Στην εισήγησή της η παράταξη της Μείζονος Αντιπολίτευσης «Ή­πει­ρος Ανατροπής», χαρακτήρισε υπερβολή τα διόδια της Παμβώτιδας που τα απέδωσε σε λάθος του αρχικού σχεδιασμού. «Μακάρι το κράτος να ήταν τόσο πλούσιο και να μην υπήρχαν διόδια. 


Από τη στιγμή όμως που είμαστε πτωχευμένοι και υπό επιτήρηση και χρειαζόμαστε γρήγορους και κυρίως ασφαλείς δρόμους λογικά πρέπει να τους συντηρήσουν αυτοί που τους χρησιμοποιούν άτομα και επιχειρήσεις  και όχι οριζόντια όλοι οι φορολογούμενοι», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης Κώστας Μπασιούκας. 

Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στην προσφυγή που έχει καταθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου, οι Δήμοι Μετσόβου και Ζαγορίου και πολλοί επαγγελματίες κατά της λειτουργίας του Σταθμού στο Δροσοχώρι, εκφράζοντας την απορία του για το γεγονός ότι δεν συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε ζητήσει η Περιφέρεια.  


Η ψήφιση του προϋπολογισμούΚατά τα ειωθότα ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2018, ψηφίστηκε μόνο από την παράταξη της πλειοψηφίας, με τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης να τον καταψηφίζουν. 


Σύμφωνα με τον εισηγητή, Περιφερειακό Σύμβουλο Κώστα Σιαράβα, ο προϋπολογισμός είναι εναρμονισμένος σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού και του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής. Βάσει αυτών, στόχος είναι η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών στα επίπεδα του 2017 ή και κάτω από αυτά, με ταυτόχρονη εξασφάλιση πιστώσεων για τη χρηματοδότηση όλων των έργων της Περιφέρειας που είναι σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχουν εξοφληθεί ή πρόκειται να αρχίσουν μέσα στο 2018.  Τα έσοδά του έχουν προϋπολογιστεί σε 93,24 εκ. ευρώ  και τα έξοδά του σε 117,94 εκ. ευρώ με τη διαφορά να καλύπτεται από το προϋπολογιζόμενο ταμειακό υπόλοιπο του 2017. 

Ο κ. Σιαράβας άσκησε κριτική στην Κεντρική Διοίκηση για το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία που προβλέπει χρηματοδότηση των περιφερειών από το φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ. «Καμία κυβέρνηση έως σήμερα δεν το υλοποίησε. Ο λόγος είναι απλός να μην έχουν οικονομική αυτοτέλεια οι περιφέρειες», υπογράμμισε.


Η παράταξη της Μείζονος Αντιπολίτευσης «Ήπειρος Ανατροπής», εξέφρασε τη διαφωνία της για τον τρόπο που εισάγεται προς συζήτηση ο προϋπολογισμός, «δηλαδή για έγκριση  από την ίδια αφού έχει παγιωθεί ως αρνητική η άποψη της αντιπολίτευσης συνολικά. Έτσι απουσιάζει εντελώς αυτό που είναι και η ουσία της λειτουργίας του ΠΣ δηλαδή η πρόταση η αντιπρόταση ο διάλογος η συναίνεση και τελικά η σύνθεση στα μεγάλα θέματα που αφορούν την Περιφέρεια Ηπείρου.


Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξ. Καχριμάνης, απαντώντας στις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης που έκριναν ανεπαρκή τον προϋπολογισμό, τόνισε ότι αυτός συντάσσεται με βάση τα έσοδα που εκχωρούνται από το κράτος. 


Αναφέρθηκε σε διάφορες δράσεις της Περιφερειακής Αρχής, κάνοντας σύγκριση και με άλλες περιφέρειες για την απορρόφηση του προηγούμενου ΕΣΠΑ, για τα έργα που έχουν δημοπρατηθεί από το νέο κλπ. 

«Θέλουμε μια αυτοδιοίκηση κοντά στον κόσμο, μια αυτοδιοίκηση που να λύνει τα προβλήματα», τόνισε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του και με αφορμή συζήτηση για την απλή αναλογική, την οποία χαρακτήρισε «ταφόπλακα για την Αυτοδιοίκηση». ΄Εσπευσε ωστόσο να την αποσυνδέσει από την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς όπως είπε «ο κόσμος θα μας δώσει τόση δύναμη στις εκλογές, που δεν υπάρχει λόγος για την απλή αναλογική»!


Η Γέφυρα της ΠλάκαςΣε αποστροφή του λόγου του ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στις εργασίες που έγιναν στη γέφυρα της Πλάκας. «Χθες (σ.σ. προχθές) ολοκληρώθηκαν τα βάθρα της γέφυρας Πλάκας. Έγινε μια υπερπροσπάθεια από τους τοπικούς φορείς και καταφέραμε να ταρακουνήσουμε το Υπουργείο Πολιτισμού». 


proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Η Περιφέρεια αναλαμβάνει το κόστος για τη διαμόρφωση χώρου στο Αεροδρόμιο
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 8186967573266454170
Σχόλια
item