Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να κατασχέσει 800 δισ. δολάρια από την ελίτ Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να κατασχέσει 800 δισ. δολάρια από την ελίτ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να κατασχέσει 800 δισ. δολάρια από την ελίτ

Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνους της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εξαπέλυσε εκστρατεία κατά της διαφθοράς (Φωτογραφία: ΑΡ)
Περιουσιακά στοιχεία αξίας 800 δισ. δολαρίων -δηλαδή ποσό που αντιστοιχεί περίπου δυόμισι φορές στο ελληνικό χρέος- μπορεί να κατασχέσουν οι σαουδαραβικές Αρχές από την ελίτ της χώρας, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της διαφθοράς που εξαπέλυσε ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal.
Τουλάχιστον 11 πρίγκιπες και 38 πρώην υπουργοί έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής, αν και λέγεται ότι η σχετική λίστα μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα ονόματα.
Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και ο δισεκατομμυριούχος πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων του ουρανοξύστη των 99 ορόφων Kingdom Tower στο Ριάντ, που περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο της αλυσίδας Four Seasons, πολυτελή διαμερίσματα κι ένα εμπορικό κέντρο καθώς και του πολυτελέστατου ξενοδοχείου Savoy στο Λονδίνο.
Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και ο δισεκατομμυριούχος πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ
Οι αρχές πάγωσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των συλληφθέντων, οι οποίοι απειλούνται τώρα και με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Το Σαουδαραβικό υπουργείο Πληροφοριών επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κατάσχει κάθε περιουσιακό στοιχείο ή ακίνητο που συνδέεται με το κύκλωμα διαφθοράς.
Προσπάθησε, ωστόσο, να κατευνάσει την αγωνία των επενδυτών ότι δεν θα επηρεαστούν επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που έχουν σχέσεις με συλληφθέντες υπόπτους.
Η επιχείρηση κατά της διαφθοράς έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ επιχειρήσεων ότι μπορεί να εντατικοποιήσει τη φυγή κεφαλαίων ή να εκτροχιάσει μεταρρυθμίσεις, σε μια περίοδο που η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις εν μέσω μιας παρατεινόμενης καθίζησης των τιμών του πετρελαίου.
«Πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι μόνον οι προσωπικοί τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκομένων πάγωσαν και όχι εκείνοι των εταιρικών τους επιχειρήσεων, μέχρι να αποφανθεί τελεσίδικα η Δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Αχμέντ Αμπντουλκαρίμ. «Με άλλα λόγια οι εταιρικές επιχειρήσεις δεν επηρεάζονται» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι δεν έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις μεταφορές κεφαλαίων μέσω νόμιμων τραπεζικών διαύλων.
Ο ουρανοξύστης Kingdom Tower στο Ριάντ, ιδιοκτησίας του συλληφθέντος πρίγκιπα Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ
Αλλά και ο υπουργός Εμπορίου, Ματζίντ αλ Κασάμπι, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι εταιρείες, περιλαμβανομένων και εκείνων ιδιοκτησίας των συλληφθέντων, θα έχουν «πλήρη προστασία».
Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι στους συλληφθέντες περιλαμβάνεται κι ένας πασίγνωστος επιχειρηματίας, ο ιδρυτής ενός από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία της Σαουδικής Αραβίας, Νασερ μπιν Ακίλ Αλ Ταγιάρ. Σε ανακοίνωσή της προς το τοπικό χρηματιστήριο η εταιρεία είπε ότι είναι ενήμερη για τις πληροφορίες περί σύλληψης του Ταγιάρ προσθέτοντας ότι η λειτουργία της συνεχίζεται ομαλά προς όφελος των μετόχων και των πελατών της.
Με την επιχείρηση κατά της διαφθοράς -ένα τολμηρό, πλην ριψοκίνδυνο παιχνίδι εξουσίας, όπως την περιγράφουν αναλυτές- ο πρίγκιπας διάδοχος μπιν Σαλμάν φαίνεται ότι συγκεντρώνει στα χέρια του εξουσίες σε βαθμό που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Στο πλευρό του έσπευσε και ο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες «άρμεγαν τη χώρα τους επί χρόνια».
Την ίδια ώρα οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης προσφέρουν πολιτικό άσυλο στους Σαουδάραβες πρίγκιπες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις διώξεις στη χώρα τους. Πηγή ανέφερε στο Al Jazeera ότι οποιοσδήποτε πρίγκιπας ή πολίτης της Σαουδικής Αραβίας αναζητά καταφύγιο, είναι «ευπρόσδεκτος» στην Υεμένη. «Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε καταφύγιο σε οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας Αλ Σαούντ ή σε οποιονδήποτε Σαουδάραβα πολίτη που θέλει να γλιτώσει από την καταπίεση και τις διώξεις», ανέφερε η πηγή.
Epirusblog Gr
5 of 5
Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να κατασχέσει 800 δισ. δολάρια από την ελίτ
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 6758718400874961239
Σχόλια
item