Μάνδρα: Ψάχνουν ακόμη δύο στα λασπόνερα - Αλαλούμ με το βοήθημα των 600 ευρώ Μάνδρα: Ψάχνουν ακόμη δύο στα λασπόνερα - Αλαλούμ με το βοήθημα των 600 ευρώ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Μάνδρα: Ψάχνουν ακόμη δύο στα λασπόνερα - Αλαλούμ με το βοήθημα των 600 ευρώ

Μάνδρα: Ψάχνουν ακόμη δύο στα λασπόνερα - Αλαλούμ με το βοήθημα των 600 ευρώ

Αντιδήμαρχος Μάνδρας στο ΘΕΜΑ 104,6: Ήταν σαν «τσουνάμι» αυτό που μας βρήκε, υπάρχει μελέτη από το 2015 για τα αντιπλημμυρικά έργα - Έκκληση να βγουν ταυτότητες για να πάρουν οι πληγέντες το βοήθημα των 600 ευρώ απευθύνει η δήμαρχος.

Έξι ημέρες από τη φονική καταιγίδα όπου έχασαν τη ζωή τους 20 άτομα και αγνοούνται ακόμη δύο και η Μάνδρα ακόμη μετρά τις πληγές της.


Σήμερα το πρωί συγγενείς φίλοι και γνωστοί λένε το τελευταίο αντίο στον 36χρονο Γιώργο Μακαρούνα, τον οδηγό φορτηγού που εγκλωβίστηκε μέσα στο όχημά του από τα ορμητικά νερά της καταιγίδας τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης. 


Ο άτυχος άντρας λίγο πριν πεθάνει μιλούσε στο τηλέφωνο με τη μητέρα του λέγοντάς της: «Μητέρα φοβάμαι, πνιγόμαστε», ήταν τα τελευταία του λόγια.

O άτυχος 36χρονος


Έξι μέρες τώρα οι έρευνες της πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ συνεχίζονται για τον εντοπισμό των δύο τελευταίων αγνοουμένων.  Οι διασώστες ψάχνουν τον οδηγό Χρήστο Γεωργακόπουλο, τα ίχνη της ζωής του οποίου χάθηκαν στην περιοχή της Αγίας Σωτήρας και τον 30χρονο οδηγό φορτηγού Σωτήρη Πίνη. 


Σε μια αποθήκη κοντά στην Παλαιά Εθνική έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες των διασωστών προκειμένου να εντοπίσουν τους δύο αγνοούμενους. Τόνοι λάσπης και μπάζα δυσχεραίνουν το έργο τους, αφού κάθε φορά που η δαγκάνα του εκσκαφέα μπαίνει στη γη τραβάει προς τα έξω συντρίμμια και λαμαρίνες αυτοκινήτων.

Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς των ανθρώπων που έχουν να δώσουν σημεία ζωής από τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης, περιμένουν καρτερικά παρακολουθώντας με αγωνία τις έρευνες. Στα πρόσωπά τους κυριαρχεί ο φόβος, η αγωνία, η θλίψη, η απελπισία αλλά και η οργή.

Το πρωί της Κυριακής οι συγγενείς του Γιώργου Νέζη συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία τον άνθρωπό τους που βρήκε φρικτό θάνατο από τη φονική πλημμύρα. Οι συγγενείς των θυμάτων θρηνούν για τους ανθρώπους τους αλλά τον πόνο της απώλειας διαδέχεται η οργή και η αγανάκτηση για τους υπεύθυνους της τραγωδίας.

Αύριο αναμένεται να κηδευτεί ο 38χρονος οδηγός φορτηγού Γιάννης Ρούμελης, ο οποίος εντοπίστηκε το Σάββατο κάτω από τόνους λάσπης και μπάζων στο αμαξοστάσιο του δήμου Μάνδρας αλλά και ο 28χρονος Πέτρος Κολέτσης από το Ίλιον, ο νεαρός που εργαζόταν στις ανεμογεννήτριες στη Λειβαδιά και πήγαινε στη δουλειά του όταν τον παρέσυρε ο χείμαρρος.

Αντιδήμαρχος Μάνδρας στο ΘΕΜΑ 104,6: Μαζεύουμε ακόμα μπάζα μετά το «τσουνάμι» που μας έπληξε
Την κατάσταση που επικρατεί στη Μάνδρα το πρωί της Δευτέρας μετά τις φονικές πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας περιέγραψε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιδήμαρχος Μάνδρας Περικλής Ρόκας.

«Μαζεύουμε ακόμα, υπάρχουν πάρα πολλά μπάζα, είνα τεράστιες οι ποσότητες που φορτώνουμε, θέλουμε ημέρες για να καθαρίσουμε» είπε στην εκπομπή Πρωίνες Διαδρομές.


Όπως εξήγησε το νερό ήρθε στη Μάνδρα «σαν τσουνάμι, γι' αυτό έχουμε τόσους νεκρούς» διευκρινίζοντας ότι «τα δύο ρέματα που σπάσανε έχουν σπάσει πολύ μακριά από τη Μάνδρα».

Όπως τόνισε αν ολοκληρωθεί το αντιπλημμυρικό έργο για το οποίο υπάρχει μελέτη από το 2015 «θα γίνει εκτροπή του ρέματος κανονική και δεν θα είναι έτσι όπως είναι τώρα».

Απηύθυνε τέλος έκκληση να σταλεί προσωπικό στην περιοχή «για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, να καθαρίσουμε γρήγορα, να πλύνουν τα σπίτια τους οι άνθρωποι, για να δούμε ο καθένας τι θα κάνει».


«Επουλώνουμε τις πληγές μας. Τα προβλήματα μέσα στα σπίτια και στις υποδομές θα χρειαστούν χρόνο για να αποκατασταθούν» είπε στην εκπομπή Πρωινές Διαδρομές.

Σύμφωνα με τον ίδιο μέχρι τώρα έχουν υποβάλει αιτήσεις αποζημίωσης από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι φονικές πλημμύρες, 350 για σπίτια 65 για επιχειρήσεις και 55 για οχήματα. Εκτίμησε, όμως ότι στο τέλος τα κατεστραμμένα σπίτια θα είναι 500 και τα καταστήματα 100.

«Τα μεγάλα προβλήμα με τα αντιπλημμυρικά τα δημιουργούν οι πολίτες που χτίζουν μέσα στα ρέματα αλλά κυρίως το κράτος και αναφέρομαι στην εθνική οδό που δεν προέβλεψαν να αφήσουν ανοιχτές όλες τις φυσικές διόδους» κατέληξε ο κ. Σταμούλης.Έκκληση της δημάρχου για βοήθεια 
Δραματική έκκληση της δημάρχου Μάνδρας, Ιωάννας Κριεκούκη, για βοήθεια αφού στα κατεστραμμένα σπίτια υπάρχει άμεση ανάγκη για αποκατάσταση της θέρμανσης, ενώ ακόμη γίνονται εργασίες για να αποκατασταθεί η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση.  

«Τα πρώτα χρήματα που μπορώ να δώσω είναι μετά τις καταγραφές περίπου 600 ευρώ. Αλλά και αυτά για να τα δώσω πρέπει ο κόσμος να βγάλει ταυτότητες. Για αυτό κάνω έκκληση να έρθει η αστυνομία, οι υπηρεσίες να βγάλουν ταυτότητες στον κόσμο» λέει η Δήμαρχος Μάνδρας και προσθέτει: «Ζητώ εταιρείες που αναλαμβάνουν λέβητες και καυστήρες να αναλάβουν να επισκευάσουν τα λεβητοστάσια. Όσος κόσμος τώρα είναι ζωντανός και αντέχει, σύντομα θα είναι πολύ άρρωστος».

Την ίδια στιγμή η καθημερινότητα των κατοίκων της Μάνδρας και ειδικά όσων καταστράφηκε η περιουσία γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Αρκετοί έχουν χάσει τα προσωπικά τους πράγματα μεταξύ των οποίων και τις ταυτότητές τους πράγμα που τους εμποδίζει από το να πάρουν ένα πρώτο οικονομικό βοήθημα. Η απόγνωση και η οργή ξεχειλίζουν στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο.

Δημήτρης Γούτου, συνταγματάρχης εν αποστρατεία 
Τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά της ομάδας έρευνας του Χαμόγελου του Παιδιού εντοπίζουν τη σορό ενός ακόμα θύματος της θεομηνίας που έπληξε τη Μάνδρα.

Πρόκειται για έναν άντρα 81 ετών που ανασύρθηκε κάτω από μπάζα και φερτά υλικά στη παλιά εθνική οδό Μάνδρας- Θήβας, μόλις 200 μέτρα από την αποθήκη που εντοπίστηκε νεκρός ο 38χρονος οδηγός νταλίκας Γιάννης Ρούμελης.

Λίγη ώρα αργότερα στο Θριάσιο νοσοκομείο συγγενείς του μέχρι σήμερα αγνοούμενου Δημήτρη Γούτου αναγνωρίζουν στη σορό που ανασύρθηκε, τον δικό τους άνθρωπο.

Η ανεύρεση της σορού έγινε από την Αθηνά, ένα από τα δύο εκπαιδευμένα σκυλιά που έχει το Χαμόγελο του Παιδιού.

Οι έρευνες της ΕΜΑΚ και των Ομάδων Διάσωσης συνεχίζονται στην περιοχή του νεκροταφείου και γύρω από το ρέμα.

Η Ομάδα Υποβρύχιων Διασώσεων της ΕΜΑΚ ερευνά στον κόλπο της Ελευσίνας όπου καταλήγουν τα ρέματα για αγνοούμενους σε μια ακτίνα ενός χιλιομέτρου. Σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή εντοπίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες τέσσερα θύματα της θεομηνίας.


protothema.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Μάνδρα: Ψάχνουν ακόμη δύο στα λασπόνερα - Αλαλούμ με το βοήθημα των 600 ευρώ
Epirusblog Gr
5 of 5
κοινωνία 4051777640326881404
Σχόλια
item