Γιάννενα: Στο επίκεντρο το «μαξιλάρι» των 22 εκατ. ευρώ Γιάννενα: Στο επίκεντρο το «μαξιλάρι» των 22 εκατ. ευρώ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Στο επίκεντρο το «μαξιλάρι» των 22 εκατ. ευρώ

Γιάννενα: Στο επίκεντρο το «μαξιλάρι» των 22 εκατ. ευρώ
Για πολλοστή φορά σε διαφορετικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, η συζήτηση για το ταμειακό διαθέσιμο του Δήμου Ιωαννιτών βρέθηκε στο επίκεντρο των παρεμβάσεων και τοποθετήσεων των παρατάξεων. 
Δε θα μπορούσε, για πολιτικούς και μόνο λόγους, να γίνει διαφορετικά, αφού το «μαξιλάρι» των 22 πλέον εκ. ευρώ, αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο έτος και με έναν δήμο από τους ελάχιστους στη χώρα, τακτοποιημένους οικονομικά, με οφειλές που έρχονται μόνο από το παρελθόν, φαντάζει τουλάχιστον ελκυστικό. 
Έτσι, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη όπου συζητήθηκε ο οικονομικός απολογισμός που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία για το 2016, η συζήτηση επικεντρώθηκε αφενός στο εάν ο στόχος είναι η αποταμίευση και αφετέρου εάν υπάρχει σχεδιασμός για την υλοποίηση έργων. 
Οι απαντήσεις έχουν δοθεί και σε προηγούμενες συνεδριάσεις και δε διέφεραν από αυτές που δόθηκαν την Πέμπτη με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θ. Γιωτίτσα να εστιάζει στο τρίπτυχο της εισήγησης που ήταν ότι η δημοτική αρχή δεν υποθηκεύει το μέλλον του δήμου, δεν διαπραγματεύεται την οικονομική βιωσιμότητα και σχεδιάζει έργα με βάση πραγματικούς πόρους. 
Αφού έκανε μία μικρή αναφορά στη διαχείριση των παρελθόντων ετών, που εξακολουθούν να αποτελούν «πληγή» για τα οικονομικά του δήμου και σήμερα, ο κ. Γιωτίτσας τόνισε πως η δημοτική αρχή έχει υλοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων για παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς. 
«Το έργο μιας Δημοτικής Αρχής κρίνεται από την αποτελεσματικότητα της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των συνδημοτών της αλλά και από την ικανότητα της να πετυχαίνει τους στόχους που θέτει. 
Ο Δήμος Ιωαννιτών παραμένει οικονομικά υγιής και δυνατός, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις συνεχείς προκλήσεις και δυσκολίες. Η επιτυχία αυτή είναι καρπός συλλογικής δουλειάς.
Όλοι οι συνάδελφοι αιρετοί της Δημοτικής Αρχής αλλά και ο υπηρεσιακός μηχανισμός του Δήμου, με όποιες ανεπάρκειες και δυσλειτουργίες τον χαρακτηρίζουν, δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα σε εποχές πρωτόγνωρες για τον τόπο. 
Η προσπάθεια αυτή, σε συνδυασμό με την ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, την ιεράρχηση προτεραιοτήτων, και τη θέσπιση ρεαλιστικών και υλοποιήσιμων στόχων, απέφεραν απτά αποτελέσματα που αποτυπώνονται τόσο στις οικονομικές καταστάσεις του Δήμου, όσο και στο σύνολο των παρεμβάσεων που μόλις σας περιέγραψα. 
Επιδιώκουμε βήμα – βήμα, λιθαράκι – λιθαράκι να γινόμαστε κάθε χρόνο καλύτεροι και χρησιμότεροι στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν», κατέληξε ο κ. Γιωτίτσας. 
Στην τοποθέτηση με την οποία έκλεισε και η συζήτηση του θέματος ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, τόνισε πως τα στοιχεία του απολογισμού για το 2016 αποδεικνύουν ότι η Δημοτική Αρχή εργάζεται μεθοδικά με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών προσπαθώντας καθημερινά να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που κληρονόμησε, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας παράλληλα αναπτυξιακές παρεμβάσεις. «Δεν έχουμε χρεώσει το Δήμο ούτε ένα ευρώ από τη μέρα που αναλάβαμε. 
Αντίθετα προσπαθούμε και τα έχουμε καταφέρει σε ένα πολύ ικανοποιητικό βαθμό να καλύψουμε τα προβλήματα που κληρονομήσαμε και παράλληλα να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε έργα προς όφελος των δημοτών μας», είπε ο κ. Μπέγκας. Ο ισολογισμός και ο απολογισμός του 2016 εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία. 
Η αντιπολίτευση Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης καταψήφισε τον απολογισμό και απείχε από τον ισολογισμό κάνοντας λόγο για διαρκή εμπαιγμό του Σώματος και των συμπολιτών. 
Ο Ν. Γκόντας τόνισε πως η τακτική της παρελθοντολογίας από το Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή δεν μπορεί να γίνει άλλο αποδεκτή. «Ούτε την απλή διαχείριση δεν έχετε την ικανότητα να κάνετε και παρουσιάζετε πλασματικά στοιχεία στον απολογισμό και στον ισολογισμό του 2016, όπως κάνετε κι όλα τα προηγούμενα χρόνια. 
Οι συμπολίτες μας θέλουν έργα κι όχι λόγια». Εισηγητής της παράταξης ήταν ο Σπ. Κωνσταντόπουλος, που τόνισε πως η μεταφορά χρηματικών υπολοίπων από χρονιά σε χρονιά επιβεβαιώνει την ανεπάρκεια στην εκτέλεση έργων. 
«Λειτουργείτε ως πιστωτικό ίδρυμα αποταμίευσης για να παρουσιάσετε χρηματικό υπόλοιπο», τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις και άλλων συμβούλων της παράταξης που κατήγγειλαν ότι τα πλεονάσματα υπήρχαν και στις προηγούμενες χρήσεις και πως η δημοτική αρχή δεν εφαρμόζει την αρχή της ανταποδοτικότητας. 
Με μικρές επισημάνσεις για συγκεκριμένα σημεία της εισήγησης τοποθετήθηκε από τους «Πολίτες για την Ανατροπή» ο Δημήτρης Παππάς ενώ ο Άρης Μπαρτζώκας επανέλαβε τις ενστάσεις για το «μαξιλάρι» των 22 εκ. Ευρω τονίζοντας πως παγιώνεται πλέον η εκτίμηση ότι τα χρήματα αυτά θα διατεθούν τη χρονιά πριν τις εκλογές του 2019 για την υλοποίηση έργων. 
Τον ισολογισμό και απολογισμό καταψήφισαν τέλος και οι παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση και ΔΡΑΣΥ.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ele.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Στο επίκεντρο το «μαξιλάρι» των 22 εκατ. ευρώ
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 8725994525088858701
Σχόλια
item