Γιάννενα: «Ορφανός» από έργα ο Δήμος Ιωαννιτών!...Όπως προέκυψε και από τον απολογισμό του 2016...

Γιάννενα: «Ορφανός» από έργα ο Δήμος Ιωαννιτών!...Όπως προέκυψε και από τον απολογισμό του 2016...

Από αλλού τα εισπράττουν και αλλού τα αποδίδουν, «πανηγυρίζοντας» για το ταμειακό υπόλοιπο…

 Ο απολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών για το 2016, που συζητήθηκε στο προχθεσινοβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο, ανέδειξε για μια ακόμη φορά τις περιορισμένες δυνατότητες της Δημοτικής Αρχής για τη δρομολόγηση και υλοποίηση έργων – σημείων αναφοράς για την πόλη.  
Τόσο ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, όσο και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Θωμάς Γιωτίτσας, απαρίθμησαν  εκατομμύρια, μίλησαν για έργα και δράσεις, «καυχήθηκαν» για το ταμειακό υπόλοιπο που υπήρχε (και υπάρχει) στα ταμεία του Δήμου, ωστόσο για ο, τι στραβό διαπιστώνεται από την Αντιπολίτευση και τους πολίτες, η δικαιολογία είναι η … γνωστή: Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, «ξεχνώντας» προφανώς ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή, διοικεί το Δήμο Ιωαννιτών επί επτά χρόνια και αντί «κατήγορος» για λάθη -παραλείψεις- αναποτελεσματικότητα είναι η ίδια πλέον «κατηγορούμενη». 
«Δεν υποθηκεύουμε το μέλλον του Δήμου, δεν διαπραγματευόμαστε την οικονομική μας βιωσιμότητα, σχεδιάζουμε έργα με βάση πραγματικούς πόρους», ανέφερε στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος κ. Γιωτίτσας προβάλλοντας ουσιαστικά την πολιτική της απλής διαχείρισης που υπηρετεί η σημερινή Δημοτική Αρχή.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος έδειξε ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των δημοτών: «Δεν έχουμε χρεώσει το Δήμο ούτε ένα ευρώ από τη μέρα που αναλάβαμε. 
Αντίθετα προσπαθούμε και τα έχουμε καταφέρει σε ένα πολύ ικανοποιητικό βαθμό να καλύψουμε τα προβλήματα που κληρονομήσαμε και παράλληλα να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε έργα προς όφελος των δημοτών μας», ανέφερε μεταξύ άλλων. 
Ο Ν. Γκόντας
Οι θέσεις της Δημοτικής Αρχής, δέχτηκαν τα «πυρά» της Αντιπολίτευσης και ειδικότερα της Μείζονος, η οποία δια του επικεφαλής της Νίκου Γκόντα, της καταλόγισε έλλειψη ικανότητας να διαχειριστεί τα οικονομικά του Δήμου. «Η Δημοτική Αρχή αρκείται σε κομπασμούς για το σπουδαίο έργο που προσφέρει στους πολίτες. 
Ένα έργο που ακούν τα τελευταία επτά χρόνια και έργο δεν βλέπουν» τόνισε ο πρώην Δήμαρχος, που στηλίτευσε την παρελθοντολογία στην οποία καταφεύγει η σημερινή Δημοτική Αρχή. «Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δημιούργησαν έργο και αυτό το απολαμβάνει σήμερα η πόλη μας», τόνισε.
Περί πλεονασμάτων
Υπό την πίεση της Αντιπολίτευσης ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών παραδέχτηκε ότι για πρώτη φορά προκύπτουν πλεονάσματα από το ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας του 2016, που όμως δεν επιστρέφουν στις τοπικές κοινότητες όπως όφειλαν. 
«Πλεονάσματα υπήρχαν και στις προηγούμενες χρήσεις και η δημοτική Αρχή προσπαθούσε να τα αποκρύψει και δεν εφαρμόζει την αρχή της ανταποδοτικότητας κι αυτό που εφαρμόζει είναι από αλλού να εισπράττει κι αλλού να τα αποδίδει», ήταν το «κατηγορώ» που της απηύθυναν δημοτικοί σύμβουλοι της Μείζονος Αντιπολίτευσης, εγείροντας μάλιστα και ζήτημα νομιμότητας της πολιτικής αυτής. 
Ο Σπ. Κωνσταντόπουλος
Τεκμηριωμένη ήταν η εισήγηση της παράταξης της Μείζονος Αντιπολίτευσης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», την οποία ανέπτυξε ο δημοτικός Σύμβουλος Σπύρος Κωνσταντόπουλος: «Οι αποκλίσεις για 2016, εξακολουθούν να υφίστανται, είπε και εξήγησε:  Στο σκέλος εσόδων ενώ εισπράξατε 120  εκατ. ευρώ  πληρώσατε μόνο 50 εκατ. ευρώ με  αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξητική τάση στο ταμειακό υπόλοιπο κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες στερούνται από έργα και υποδομές με την δημοτική αρχή να επαίρεται γι αυτό…. Η μεταφορά χρηματικών υπολοίπων από χρονιά σε χρονιά από το 2014, δηλώνει την  ανεπάρκεια σας στην εκτέλεση έργων, κάτι που έχουν ανάγκη οι πολίτες. 
Λειτουργείτε ως πιστωτικό ίδρυμα αποταμίευσης για να παρουσιάσετε χρηματικό υπόλοιπο της τάξεως 24 εκατ. ευρώ  περίπου… Αλλά αλήθεια μέσα από τον απολογισμό –ισολογισμό  γιατί δεν προκύπτουν στοιχεία τέτοια που να εμφανίζουν την εικόνα των εσόδων  από τέλη καθαριότητας –φωτισμού ανά δημοτική και τοπική κοινότητα και από ΣΑΤΑ  και πως αυτά δεν αποδίδονται στους συμπολίτες μας …Και φυσικά να μη ξεχνάμε ότι επί ημερών σας έγινε η αφαίμαξη των ταμείων του δήμου με το ποσό του 1.373 εκατ.ευρώ,  για  το οποίο η δημοτική αρχή έχει επιλεκτική μνήμη όταν παρελθοντολογεί… Καμιά αναφορά στην οφειλή της ΔΕΥΑΙ  προς τον δήμο, η οποία ανέρχεται στα 9 εκατ.ευρώ και κανένας λόγος για συμψηφισμό όπως έχει συμφωνηθεί». 
Ο Τ. Τασιούλας
Μια διαφορετική ανάγνωση του οικονομικού απολογισμού έγινε από τον δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τάκη Τασιούλα, ο οποίος έθεσε κατ΄ αρχή το ερώτημα, για το πώς γίνεται η κρατική χρηματοδότηση να μειώνεται και ο Δήμος να παρουσιάζει 4,5 εκ. ευρώ πλεόνασμα το 2016. 
Όπως είπε στη συνέχεια, σχεδόν το 1/5 των εσόδων του Δήμου έρχεται από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, το οποίο χαρακτήρισε ως μια ακόμη αιτία για τις χιλιάδες διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν. 
Ο κ. Τασιούλας, επέκρινε μάλιστα τη Δημοτική Αρχή, που ενώ επαίρεται για το πλεόνασμα, εν τούτοις δεν έχει διαθέσει κονδύλια για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών από τις θεομηνίες, ως επίσης και για έργα αντισεισμικής θωράκισης. 
Οι δείκτες του Αντιδημάρχου
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αντιδημάρχου: Η χρονιά έκλεισε με  καθαρό ταμιακό υπόλοιπο   22.6 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένο κατά 4 περίπου εκατομμύρια σε σχέση με   2015. Τα ίδια έσοδα του Δήμου αυξήθηκαν κατά 1, 4 εκ. ευρώ το 2016 σε σχέση με το 2015. Εισπράχθηκαν 1,2 περίπου εκατομμύρια από παλιές βεβαιωμένες οφειλές. 
Το ποσοστό των εισπραχθέντων τακτικών εσόδων επί των βεβαιωθέντων άγγιξε το 98%. Από το Υπουργείο Εσωτερικών εισπράχτηκαν επίσης 1,1 εκ. ευρώ για  αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών για  ρυμοτομίες. Τελικά ο ισολογισμός και ο απολογισμός του 2016 εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.
proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: «Ορφανός» από έργα ο Δήμος Ιωαννιτών!...Όπως προέκυψε και από τον απολογισμό του 2016...
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7119225197550744389
item