Μόλις 1,4% του ΑΕΠ η νέα πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2017

Μόλις 1,4% του ΑΕΠ η νέα πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2017

Ενώ ο Τσίπρας επιμένει να μιλά για 2% και η Κομισιόν για 1,6% στις φθινοπωρινές προβλέψεις της - Γιατί προχωρά σε αυτή την κίνηση το οικονομικό επιτελείο.

Από την αρχή γράφεται ξανά ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017 καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάνει στροφή 180 μοιρών σε ό,τι μέχρι και πριν μια εβδομάδα εμφάνιζε ως δεδομένα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών ότι το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού που θα καταθέσει στην Βουλή την Τρίτη 21 Νοεμβρίου, δεν θα απέχει σε τίποτα από το προσχέδιο που είχε καταθέσει στις 2 Οκτωβρίου, νεώτερες πληροφορίες λένε πως αλλάζει συνολικά το αφήγημα της κυβέρνησης για την χρονιά που εκπνέει  - και αλλάζει ουσιαστικά μέχρι τον Απρίλιο οπότε η Eurostat θα ανακοινώσει την εκτίμησή της για το πώς έκλεισε τελικά το 2017.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτυπώνεται ότι η εκτίμηση για ανάπτυξη το 2017  «ψαλιδίζεται» σε μόλις 1,4% του ΑΕΠ και όχι 2% που προέβλεπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, ούτε 1,6% που έλεγαν πρόσφατες πληροφορίες αλλά και προ μηνός η Κομισιόν στις φθινοπωρινές προβλέψεις της, ούτε 1,8% που προέβλεπε το προσχέδιο του Οκτωβρίου και το Μεσοπρόθεσμο του Μαΐου, έναντι 2% που προέβλεπε πριν ακριβώς ένα χρόνο ο κρατικός προϋπολογισμό που κατατέθηκε για 2017. 

Ουσιαστικά θα επιβεβαιώνεται ότι η ανάπτυξη στη χώρα μας σέρνεται για ακόμη μια χρονιά, όταν στην υπόλοιπη Ευρωζώνη τα κράτη επιδεικνύουν ισχυρή ανάκαμψη για 4η συνεχόμενη χρονιά μετά το 2013.

«Καίνε» την ανάπτυξη
Η παραδοχή αυτή στηρίζεται σε νεώτερα στοιχεία  αλλά, εμμέσως, «βολεύει» και στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς: ξεκινώντας πλέον από χαμηλότερη την βάση σύγκρισης  του ΑΕΠ για το 2017, η κυβέρνηση θα μπορέσει να έχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα μέτρησης για το 2018, όπου πρέπει να επιτευχθεί ανάπτυξη 2,5% -άνευ του οποίου δεν φαίνεται πώς μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι στον νέο προϋπολογισμό για την ερχόμενη χρονιά.

Αντιθέτως, μεγαλώνει ως ποσοστό του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ μειώνεται και η απαίτηση που έχει αποτυπωθεί στο Μνημόνιο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75%. Στην πράξη, ο προϋπολογισμός θα καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ, δηλαδή μεγαλύτερο κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με την απαίτηση στο Μνημόνιο.

Σε αυτό δεν υπολογίζονται τα περίπου 2.2 δισ. που θα δαπαναηθούν φέτος -και άρα αφαιρούνται από το πλεόνασμα του 2017- για το Κοινωνικό Μέρισμα και το αποθεματικό ασφαλείας 900 εκατ. ευρώ για να βγει η Ελλάδα στις αγορές την επόμενη χρονιά,αλλά και για να αποτραπούν πιέσεις για «κόφτη» ή νέα μέτρα τον Απρίλιο του 2018, εάν αποδειχθεί ότι η ανάπτυξη και το πλεόνασμα ήταν τελικώς ακόμα μικρότερα.

Αν συνυπολογιστεί και το ποσό του μερίσματος (1,4 δισ.) και το αποθεματικό των περίπου 700 εκατ. ευρώ, το συνολικό πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα έφτανε στα 5,6 δισ. ή 3,1% του ΑΕΠ.

Για το 2018 προβλέπεται να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 3,5% toy ΑΕΠ με μια σειρά μέτρων όπως μειώσεις σε ΕΚΑΣ και επιδόματα: αυξήσεις εισφορών ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιβολή φόρου σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και AirΒΝΒ ,  αύξηση ΦΠΑ σε νησιά κ.ά.
epirusblog.gr
5 of 5
Μόλις 1,4% του ΑΕΠ η νέα πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2017
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3506639178561193091
item