10 πράγματα που κάνουν τα ευτυχισμένα ζευγάρια πριν κοιμηθούν

10 πράγματα που κάνουν τα ευτυχισμένα ζευγάρια πριν κοιμηθούν
Τι είναι χρήσιμο να κάνετε και τι να ΜΗΝ κάνετε, πριν πέσετε για ύπνο!

Είναι πολύ σημαντικό να περνάτε λίγο ποιοτικό χρόνο με το/τη σύντροφό σας, πριν κοιμηθείτε το βράδυ. Δεν έχει σημασία η ποσότητα του χρόνου- αν θα είναι μια ώρα ή λίγα λεπτά. Αν είστε μόνο οι δυο σας, αν μιλάτε και είστε τρυφεροί, έχετε ό,τι χρειάζεστε. Εδώ σας δίνουμε μια λίστα με κάποιες απλές, αλλά πολύ αποτελεσματικές συμβουλές από ψυχολόγους.

1. Βάλτε τα κινητά σας στο αθόρυβο και αφήστε τα σε άλλο δωμάτιο

Η εξάρτηση από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης καταστέλλει την απελευθέρωση οξυτοκίνης στο σώμα σας. Αυτή η ορμόνη είναι υπεύθυνη για την συναισθηματική οικειότητα και το δέσιμο. Η ψυχοθεραπεύτρια Carol Carey προτείνει τον ακόλουθο απλό κανόνα: απενεργοποιήστε τα κινητά ή απλά απομακρύνετε τα από κοντά σας σε μια αυστηρά ορισμένη ώρα.

2. Ξεχάστε τη δουλειά

Προσπαθήστε να αποσυνδεθείτε από τη δουλειά και μην ελέγχετε το mail σας, όταν βρίσκεστε στο κρεβάτι. Είναι προτιμότερο να περάσετε εκείνο τον χρόνο μαζί και να ξεκουραστείτε, ώστε να είστε και παραγωγικοί την επόμενη μέρα. 

Οι συζητήσεις στο κρεβάτι συνδέουν τα ζευγάρια συναισθηματικά, σας βοηθούν να συνειδητοποιήσετε ότι τα προβλήματά σας δεν είναι τόσο τρομερά και έτσι χαλαρώνετε. Αποφύγετε να μιλάτε για τη δουλειά, τα οικονομικά προβλήματα ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να ανησυχήσει σοβαρά το/τη σύντροφό σας.

3. Ξαπλώστε στο κρεβάτι την ίδια ώρα

Πολλά ζευγάρια δεν βλέπονται όλη τη μέρα και συνηθίζουν να πηγαίνουν για ύπνο και σε διαφορετικές ώρες. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Curt Smith, τα ευτυχισμένα ζευγάρια βουρτσίζουν τα δόντια τους και ξαπλώνουν μαζί στο κρεβάτι την ίδια ώρα. Τους βοηθά να διατηρήσουν τη ζεστασιά και την οικειότητα της σχέσης τους.

4. Ακολουθήστε ένα καθημερινό πρόγραμμα

Ακολουθήστε το ίδιο πρόγραμμα ύπνου κάθε μέρα και θα σας βοηθήσει να αποκοιμιέστε την ίδια ώρα και να κάνετε ποιοτικότερο ύπνο. Ακολουθώντας ένα οικείο πρόγραμμα, ο εγκέφαλός σας λαμβάνει το ανάλογο σήμα και προετοιμάζει το σώμα σας για την ώρα του ύπνου. Αν ακολουθείτε το ίδιο πρόγραμμα μαζί με το/τη σύντροφό σας, θα αναπτύξετε περισσότερη οικειότητα και εμπιστοσύνη μεταξύ σας.

5. Κάντε μια τρυφερή συζήτηση

• Δώστε προσοχή στα συναισθήματα του άλλου. Δεν είναι απαραίτητο να δώσετε συμβουλές ή να βρείτε άμεσα λύσεις στα προβλήματα. Ορισμένες φορές, θέλουμε απλά να μιλήσουμε και να πάρουμε φροντίδα και στήριξη από το άλλο μας μισό.

• Ο ψυχολόγος Ryan Howes προτείνει να αφιερώσετε μερικά λεπτά πριν κοιμηθείτε για να εκφράσετε θετικά συναισθήματα στον/στη σύντροφό σας. Έτσι, θα κλείσετε τη μέρα με μια θετική πινελιά και θα νιώσετε καλύτερα. Επίσης έχει θετική επίδραση στη συνολική σας διάθεση.

• Προσπαθήσετε να ξεχάσετε όσα συνέβησαν εκείνη τη μέρα και αφήστε τα προβλήματα και τις ανησυχίες σας έξω από το υπνοδωμάτιό σας. Πείτε στον/στη σύντροφό σας πόσο τον/την αγαπάτε. Είναι πολύ σημαντικό να είστε σοβαροί και ειλικρινείς όταν εκφράζεστε.
6. Μη διαφωνείτε πριν κοιμηθείτε

Ο Curt Smith μας υπενθυμίζει να μην εμπλεκόμαστε σε διαφωνίες πριν αποκοιμηθούμε. Εξάλλου, εκείνες οι ώρες δεν βοηθούν στην επίλυση ενός προβλήματος. Εκτός αυτού, είναι δυσκολότερο και για τους δύο να αποκοιμηθείτε μετά και θα είστε στεναχωρημένοι την επόμενη μέρα.

7. Δεν χρειάζεστε τα παιδιά σας στο υπνοδωμάτιο

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Michael Viner-Davis, οι μόνες φορές που πρέπει να αφήνετε τα παιδιά να κοιμούνται στο κρεβάτι σας, είναι όταν έχουν εφιάλτες. Όλες τις άλλες φορές, το υπνοδωμάτιό σας πρέπει να είναι ιδιωτικός χώρος. Ο χώρος πρέπει να είναι μόνο για τους δυο σας, ώστε να μπορείτε να εκφράζεστε όπως θέλετε.

8. Μην πίνετε αλκοόλ/μην καπνίζετε

Πολλά ζευγάρια συνηθίζουν να πίνουν ένα ποτήρι κρασί πριν κοιμηθούν, για να δημιουργήσουν μια ρομαντική ατμόσφαιρα. Εντούτοις, όσο το σώμα σας μεταβολίζει το αλκοόλ, η ποιότητα του ύπνου σας μειώνεται. Αυτό θα σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι, αφηρημένοι και ευερέθιστοι, όταν ξυπνήσετε το πρωί. Το αλκοόλ τείνει επίσης να σας κάνει να ροχαλίζετε και η νικοτίνη στα τσιγάρα ενισχύει την πιθανότητα αϋπνίας.

9. Προσφέρετε ένα μασάζ ο ένας στον άλλον

Οι ερευνητές από το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου επιβεβαιώνουν ότι ένα απαλό και χαλαρωτικό μασάζ πριν τον ύπνο βελτιώνει την ποιότητά του, μειώνει το άγχος και φέρνει πιο κοντά τα ζευγάρια.

10. Μη ξεχνάτε τις αγκαλιές και τα φιλιά

Μη ξεχνάτε να φιλάτε το/τη σύντροφό σας, πριν πάτε για ύπνο, αλλά μην παραλείπετε και τις αγκαλιές για λίγα λεπτά, αφότου ξαπλώσετε. Θα δείτε ότι είναι πολύ χαλαρωτικό και προκαλεί θετικά συναισθήματα. Οι ψυχολόγοι είναι βέβαιοι ότι αν αγκαλιάζεστε καθώς αποκοιμιέστε, η σχέση σας προστατεύεται από κλυδωνισμούς.

Bonus

Αν ταλαιπωρείστε από την αϋπνία, δοκιμάστε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας:

• Μην καταναλώνετε καφέ μετά το μεσημέρι.

• Ξυπνήστε νωρίτερα.

• Μην τρώτε πριν τον ύπνο.

• Αγοράστε όμορφα και ποιοτικά σκεπάσματα που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε χαλάρωση στο κρεβάτι.

• Μην κοιμάστε τα μεσημέρια του σαββατοκύριακου.

• Αφήστε όλα τα gadget σας έξω από το υπνοδωμάτιο.

• Αερίστε το δωμάτιο σας σωστά, πριν αποκοιμηθείτε.

• Κάντε ένα ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο.

• Προσπαθήστε να μην εργάζεστε μετά τις 9 το βράδυ.

• Μην πίνετε πολύ νερό πριν τον ύπνο.
epirusblog.gr
5 of 5
10 πράγματα που κάνουν τα ευτυχισμένα ζευγάρια πριν κοιμηθούν
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2599479116596437933
item