Σκάνδαλο διαφθοράς στη Σαουδική Αραβία: Έχουν «φαγωθεί» συνολικά 100 δισ. δολάρια!

Σκάνδαλο διαφθοράς στη Σαουδική Αραβία: Έχουν «φαγωθεί» συνολικά 100 δισ. δολάρια!

Πάνω από 200 είναι οι αξιωματούχοι που έχουν τεθεί υπό κράτηση για να ανακριθούν.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σήμερα ότι έχουν τεθεί υπό κράτηση συνολικά 208 άτομα, προκειμένου να ανακριθούν στο πλαίσιο της τεράστιας εκστρατείας κατά της διαφθοράς του πρίγκιπα Σαλμάν, που περιλαμβάνει και «εκκαθαρίσεις» μελών της βασιλικής οικογένειας.

Επτά από αυτά τα άτομα έχουν ήδη αφεθεί ελεύθερα, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, πρόσθεσε στη δήλωσή του ο  Σαούντ αλ Μοτζέμπ.
Όπως επισήμανε ο Γενικός Εισαγγελέας, οι επίσημες Αρχές εκτιμούν ότι τις περασμένες δεκαετίες έχει γίνει κατάχρηση συνολικά 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσα τη «συστηματική υπεξαίρεση αξιωματούχων». 
Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι στη Σαουδική Αραβία που υποστηρίζουν ότι πίσω από τη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση δεν κρύβεται η επιθυμία του πρίγκιπα Σαλμάν να πατάξει τη διαφθορά, αλλά η προσπάθειά του να «ξεφορτωθεί» τους επικριτές του και τους διεκδικητές της εξουσίας, ώστε να πάρει τον έλεγχο της χώρας στα χέρια του.

Συνολικά 1700 τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν «παγώσει» μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της επιχείρησης πάταξης της διαφθοράς, ενώ σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται 11 πρίγκιπες, τέσσερις υπουργοί και δεκάδες πρώην υπουργοί.

Η Κυβέρνηση αρνείται προς το παρόν να κατανομάσει τα πρόσωπα που έχουν τεθεί υπό κράτηση, λέγοντας ότι βασικός στόχος σε αυτή τη φάση είναι να προστατευθεί το προσωπικό απόρρητο όσων εμπλέκονται. 
Επίσης έσπευσε σήμερα να διευκρινίσει ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί που έχουν «παγώσει» ανήκουν σε ιδιώτες και όχι σε εταιρείες, προσθέτοντας ότι η «εμπορική δραστηριότητα στη χώρα διεξάγεται κανονικά».
epirusblog.gr
5 of 5
Σκάνδαλο διαφθοράς στη Σαουδική Αραβία: Έχουν «φαγωθεί» συνολικά 100 δισ. δολάρια!
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8145632139198585720
item