Γιάννενα: 1.000 ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ! Κατά αγέλες κυκλοφορούν σ’ όλη την πόλη και τα περίχωρα Γιάννενα: 1.000 ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ! Κατά αγέλες κυκλοφορούν σ’ όλη την πόλη και τα περίχωρα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: 1.000 ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ! Κατά αγέλες κυκλοφορούν σ’ όλη την πόλη και τα περίχωρα

Γιάννενα: 1.000 ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ! Κατά αγέλες κυκλοφορούν σ’ όλη την πόλη και τα περίχωρα

Γόρδιος δεσμός που θα λυθεί μόνο με αλλαγή νομοθεσίας - Στο Πανεπιστήμιο το πρόβλημα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφού τα ταΐζουν όπου να’ναι...

ΜΠ. ΜΠΡΕΧΑΣ (αρμόδιος Δημοτ. Σύμβουλος): Να ξεκινήσουν έλεγχοι με χρήση σκάνερ για να μη μπορούν οι ιδιοκτήτες να τ’ αφήνουν ελεύθερα

Αδέσποτα σκυλιά κυκλοφορούσαν πάντα στα Γιάννενα, όμως η παρουσία τους δεν αποτελούσε πρόβλημα για την πόλη και τους κατοίκους της αφού τα ζώα ήταν ελάχιστα, δεν υπήρχαν αγέλες και δεν πείραζαν κανέναν. Τα τελευταία χρόνια όμως η κατάσταση άλλαξε και τα αδέσποτα εξελίχθηκαν σε μείζον ζήτημα όχι μόνο των Ιωαννίνων, αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων ανά την Ελλάδα. 
Πού οφείλεται αυτό; Σύμφωνα με τον αρμόδιο Δημοτικό Σύμβουλο Μπάμπη Μπρέχα κυρίως στη νομοθεσία που επιτάσσει τη λεγόμενη… διαχείριση των αδέσποτων και την επανένταξή τους στο εξωτερικό περιβάλλον, αλλά και στην αδυναμία της Πολιτείας να υλοποιήσει την απόφασή  της  για  ελέγχους με σκάνερ στα ζώα που κυκλοφορούν ελεύθερα στις πόλεις, ώστε να διαπιστωθεί η προέλευσή τους.
Σ’ αυτά μπορεί κανείς να προσθέσει την ασυνειδησία ιδιοκτητών σκύλων που όταν τους… βαριούνται, τους αφήνουν ελεύθερους, αλλά και τις αγκυλώσεις ορισμένων «φιλοζωικών» ομάδων, με τις οποίες εξάλλου ο κ. Μπρέχας έχει ανοίξει και δικαστικούς λογαριασμούς! 
Χάρη στη… δράση μελών τους, το πρόβλημα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει προσλάβει σήμερα ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Μπαίνουν – βγαίνουν…
Γύρω στα 1.000 αδέσποτα σκυλιά κυκλοφορούν σήμερα σε όλο τον Δήμο Ιωαννιτών, με βάση μια πρόχειρη εκτίμηση, αφού επίσημη έρευνα επ’ αυτού δεν υπάρχει! Αντιλαμβάνεται λοιπόν εύκολα κανείς το μέγεθος του προβλήματος. 
Μόνο «όπλο» του Δήμου για την αντιμετώπισή τους είναι το καταφύγιο αδέσποτων, στο οποίο, αν και έχει 48 θέσεις, φιλοξενούνται σήμερα 103 ζώα!
Τι κάνει λοιπόν ο Δήμος; Μαζεύει αδέσποτα, τα εξετάζει η κτηνίατρος του καταφυγίου, την οποία έστειλε πρόσφατα η Περιφέρεια, εμβολιάζονται, στειρώνονται και τα αφήνουν ξανά ελεύθερα, καθώς έτσι ορίζει ο νόμος! 
Με άλλα λόγια τα αδέσποτα λίγο καιρό μόνο διαμένουν στο καταφύγιο κι όταν ο Δήμος συλλέγει νέα, όσα ήταν εκεί αφήνονται ελεύθερα. «Για να μαζέψουμε σκυλιά από την πόλη, θα πρέπει να βγάλουμε σκυλιά από το καταφύγιο. Πώς όμως να επανεντάξουμε ζώα σ’ ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον;», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μπρέχας.
Σα να μην έφτανε η νομοθεσία, ο ίδιος έχει να αντιμετωπίσει και τα φιλοζωικά σωματεία που του έκαναν μήνυση, επειδή στο καταφύγιο του Δήμου δεν διασφαλίζεται η ευζωία των σκυλιών, καθώς ο χώρος είναι περιορισμένος λόγω του πληθυσμού τους!
Ακόμα τα σκάνερ...
Λύση πάντως στο πρόβλημα υπάρχει, αρκεί η Πολιτεία να φροντίσει για την εφαρμογή της. Με βάση υπουργική απόφαση του 2012 τα δεσποζόμενα ζώα πρέπει να φέρουν μικροτσίπ και οι κάτοχοί τους να έχουν βιβλιάριο υγείας με καταγεγραμμένο το αντιλυσσικό εμβόλιο. 
Παράλληλα, προβλεπόταν να δοθούν στις αρμόδιες Αρχές (Αστυνομία, Δασαρχεία, Λιμενικό, Θηροφυλακή κ.λ.π.) ειδικά σκάνερ, με τα οποία θα διενεργούνται έλεγχοι στα αδέσποτα για να διαπιστώνεται η προέλευσή τους. Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν μοιραστεί σκάνερ και αρμοδιότητες!
Για να βοηθήσει, ο Δήμος Ιωαννιτών αγόρασε 11 σκάνερ, όμως οι Αρχές αρνούνται να τα παραλάβουν, τονίζοντας πως για κάτι τέτοιο απαιτείται απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα η διαδικασία να έχει «κολλήσει» ξανά. 
Πάντως, η σχετική αρμοδιότητα δόθηκε πρόσφατα στη Δημοτική Αστυνομία, η οποία αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει ελέγχους, αν και το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο, δεδομένου του μικρού αριθμού των υπαλλήλων της στα Γιάννενα και των αρμοδιοτήτων με τις οποίες είναι επιφορτισμένοι.
Η Θηροφυλακή
Η μέθοδος με τα σκάνερ έχει δοκιμαστεί ήδη στην πράξη και τα αποτελέσματα είναι θετικά. Η Θηροφυλακή εδώ και τρία χρόνια, κάνει διαρκείς ελέγχους σε κυνηγόσκυλα και σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα αδέσποτο στον Νομό μας το οποίο να ανήκε σε κυνηγό! 
Σημειωτέον ότι οι ιδιοκτήτες κυνηγόσκυλων, πρέπει να δηλώνουν την απώλειά τους σε πολύ συγκεκριμένο χρόνο από τη στιγμή που θα συμβεί κάτι τέτοιο, διαφορετικά αυτό θεωρείται εγκατάλειψη.
Με αφορμή το παράδειγμα της Θηροφυλακής ο Μπάμπης Μπρέχας σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να χτυπήσουμε το πρόβλημα στην πηγή του, κάνοντας ελέγχους με μικροτσίπ και να αλλάξει η σχετική νομοθεσία, αφού επανένταξη δε μπορεί να υφίσταται σήμερα με την πληθώρα αδέσποτων που υπάρχει».

Στο Πανεπιστήμιο
Ειδικές περιπτώσεις χαρακτηρίζει ο κ. Μπρέχας το Πανεπιστήμιο και το Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρότατο πρόβλημα. 
«Στο Πανεπιστήμιο, παρά τις παροτρύνσεις των Πρυτανικών Αρχών να ταΐζουν τα αδέσποτα σε συγκεκριμένα σημεία όπου ο Δήμος έχει βάλει ταΐστρες, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Πρύτανη και φιλοζωικών σωματείων, τα ταΐζουν όπου να ‘ναι, ακόμα και μέσα στα φοιτητικά εστιατόρια, χωρίς όμως να τα υιοθετούν», τονίζει χαρακτηριστικά. 
Όσο για την περίφραξη που έκανε το Πανεπιστήμιο για να φιλοξενούνται εντός της τα πιο άγρια σκυλιά, οι φιλόζωοι, όπως λέει, την καταστρέφουν κι ας είχαν συμφωνήσει αρχικά γι’ αυτήν.
Τα τελευταία χρόνια περίπου 150 σκυλιά από το Ίδρυμα είχαν μεταφερθεί μακριά, όμως επέστρεψαν ξανά σ’ αυτό, αφού περίφραξη δεν υπάρχει, ενώ βρίσκουν εύκολα φαγητό!
proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: 1.000 ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ! Κατά αγέλες κυκλοφορούν σ’ όλη την πόλη και τα περίχωρα
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6732846982080283832
Σχόλια
item