Πρέβεζα: Στο «0» η προσπάθεια του Δήμου Πρέβεζας για νέο Μουσικό Σχολείο – Πολιτική και στρατηγική προχειρότητα Α’ βαθμού – Αναλυτικό ρεπορτάζ

Πρέβεζα: Στο «0» η προσπάθεια του Δήμου Πρέβεζας για νέο Μουσικό Σχολείο – Πολιτική και στρατηγική προχειρότητα Α’ βαθμού – Αναλυτικό ρεπορτάζ
Απορίας άξιο είναι πως ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι διατυμπανίζουν πως με την… πάσα (για να χρησιμοποιήσουμε ποδοσφαιρικούς όρους), που έκαναν στην εταιρεία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ), έχουν κάνει μεγάλο βήμα για να επιλυθεί το κρίσιμο ζήτημα της ανέγερσης Μουσικού Σχολείου στην Πρέβεζα. 

Με αφορμή μάλιστα την παρουσία πριν από ημέρες στην Πρέβεζα του Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρη Μπαξεβανάκη, ενημέρωσαν ότι τον πίεσαν να παρέμβει για να ολοκληρωθεί η μελέτη. Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή βρισκόμαστε στο σημείο «0» ή και στο «-1» από πλευράς πολιτικής προσέγγισης του Δήμου Πρέβεζας στο θέμα;
Για την ιστορία, αξίζει να σημειώσουμε πως στις 29-8-2016 το θέμα απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, το Σεπτέμβριο του 2016 υπήρξε συνάντηση στην ΚΤΥΠ, ενώ τον Ιούνιο του 2017 έγινε ένας έντονος καβγάς στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, με καταγγελίες από την πλευρά του επικεφαλής της Δύναμης Ενότητας και Δημιουργίας Μιλτιάδη Κλάπα.
Το atpreveza.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με τις Κτιριακές Υποδομές, όπου ενημερώθηκε επίσημα για την πορεία της μελέτης για το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας.
Μας διευκρίνισαν σε όλους τους τόνους ότι η μελέτη όχι μόνο δεν… βαίνει καλώς, αλλά ούτε έχει ξεκινήσει και μάλιστα δεν πρόκειται να ξεκινήσει αν δεν πραγματοποιήσει ο Δήμος Πρέβεζας μία σειρά ενεργειών και να τις αποστείλει στην ΚΤΥΠ για να ξεκινήσει η εκπόνηση της μελέτης.
Αναφέρθηκε μάλιστα πως με το που έγινε η συνάντηση του Σεπτεμβρίου, που προαναφέραμε, το προσωπικό της ΚΤΥΠ απέστειλε στις 10 Οκτωβρίου 2016 ενημερωτικό έγγραφο στο Δήμο, με μία λίστα ενεργειών που πρέπει να προχωρήσουν και από τότε δεν έχει λάβει καμία απάντηση.
Το έργο θεωρείται «μη ώριμο» για την ΚΤΥΠ (θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί το χαρακτηρίζει έτσι) και ως εκ τούτου μελέτη δεν ξεκινά.
Όπως ενημερωθήκαμε είναι πολιτική της ΚΤΥΠ να ζητά συγκεκριμένες προδιαγραφές, ώστε να μη κάνει μελέτες στον… αέρα, που ενδεχομένως δε θα υλοποιηθούν και ποτέ.
Η ΚΤΥΠ λοιπόν στο έγγραφό της προς το Δήμο, τονίζει ότι για να χτιστεί ένα Μουσικό Σχολείο, που είναι εκτός σχεδίου πόλεως, απαιτείται να γίνει έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, όπου θα αναφέρονται οι όροι δόμησης, οι ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές κ.α.
Αυτή τη στιγμή δεν έχει η ΚΤΥΠ στα χέρια της όρους δόμησης, δε γνωρίζουν πόσα τετραγωνικά θα είναι το σχολείο, τι ύψος θα έχει κ.α.
Ένα δεύτερο στοιχείο για την Εταιρεία είναι να έχει στα χέρια της το κτιριολογικό πρόγραμμα. Ενώ στα σχολεία της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας κ.ο.κ. υπάρχουν γενικά κτιριολογικά προγράμματα, ανάλογα με το μαθητικό δυναμικό, όταν πρόκειται για ειδικά σχολεία, μουσικά σχολεία κ.α., όπως στην περίπτωση της Πρέβεζας απαιτείται ειδική διαμόρφωση κτιριολογικού προγράμματος. Για παράδειγμα κάποτε στην Κατερίνη σε μελέτη μέσω ΣΔΙΤ, ζητούσαν οι τοπικοί φορείς 15 αίθουσες για ταμπουρά, γιατί το παραδοσιακό τους όργανο ήταν αυτό.
Για να διευκολύνει το Δήμο Πρέβεζας, η ΚΤΥΠ επιχείρησε να κάνει ένα συντονισμό για λογαριασμό του Δήμου με τις υπηρεσίες και στο πλαίσιο αυτό ήρθε σε επαφή με το Υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τα απαιτούμενα, θα πρέπει να κάνει αίτηση ο Δήμος στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, για να φτιάξει σε συνεργασία με το Δήμο το κτιριολογικό πρόγραμμα.
Αφού λοιπόν φτιαχτεί αυτό, μετά θα πρέπει να καθοριστούν οι όροι δόμησης, κάτι που είναι λογικό για το πόσες αίθουσες θα φτιαχτούν, για ποια όργανα κ.ο.κ.
Επισήμαναν μάλιστα στο Δήμο ότι πρέπει να έχει στο φάκελό του όλα τα στοιχεία του ιδιοκτησιακού καθεστώτος λυμένα, πρέπει να έχει κάνει ενέργειες για έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού, πρέπει να υπάρχει ένα έγγραφο του αρμόδιου διευθυντή εκπαίδευσης, σε σχέση με το μαθητικό δυναμικό που θα καλύψει, ποια εκπαιδευτικά δεδομένα υπάρχουν, εκτίμηση αριθμού αιθουσών ατομικών μουσικών οργάνων, αριθμού μουσικών συνόλων. 
Σε κάθε περίπτωση η ΚΤΥΠ ζητά να υπάρχει μία έκθεση αναγκαιότητας από τους διευθυντές εκπαίδευσης. Και από τον τοπικό και τον περιφερειακό, να υπάρχει και πρόβλεψη αύξησης ή μείωσης με βάση την τελευταία πενταετία και για την επόμενη πενταετία, διαδικασία αρκετά σύνθετη.
Όλα τα παραπάνω τα ζητά για να ξεκινήσει τη μελέτη και όχι μόνο…
Σοβαρό ζήτημα είναι αυτό της χρηματοδότησης. Η ΚΤΥΠ δεν έχει το δικαίωμα και τη δικαιοδοσία στην Περιφέρεια Ηπείρου να εντάξει έργο σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Στην Αττική υπάρχει εκχωρημένη η δικαιοδοσία, αλλά προκειμένου να κάνουν μελέτη για το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας, να το δημοπρατήσουν και να κατασκευαστεί, η Περιφέρεια Ηπείρου θα πρέπει να τους έχει κάνει δυνητικούς δικαιούχους. 
«Άρα πως θα γίνει; Πως θα εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για να υλοποιηθεί η μελέτη;», υποστηρίζουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΚΤΥΠ. Πως ζητά ο Δήμος να φτιάξουν ένα έργο όταν δεν είναι δυνητικοί δικαιούχοι; Αν υπήρχαν οι εγγυήσεις και όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις, τότε τα πράγματα ενδεχομένως να ήταν διαφορετικά.
Συνοψίζοντας μπορούμε να αναφέρουμε ότι η διαδικασία είναι μελέτη-οικοδομική άδεια-τεύχη δημοπράτησης-ανάδοχος-κατασκευή, αφού όμως προηγουμένως έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ή υπάρχουν εγγυήσεις γι’ αυτή.
Όταν πας να χτίσεις ένα σπίτι θα πρέπει πρώτα να γνωρίζεις πόσο μεγάλο θα είναι το οικόπεδο, τι σπίτι θέλεις να φτιάξεις, πόσο μεγάλο, πως θα το φτιάξεις, τι επιτρέπεται να χτίσεις και που θα βρεις τα χρήματα. Διαφορετικά είσαι ακόμη στο «0».
Το έγγραφο που έστειλε η ΚΤΥΠ στο Δήμο Πρέβεζας και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε είναι… αναπάντητο, είναι η πρώτη επαφή μεταξύ των δύο πλευρών για να βρεθεί λύση. Στις περισσότερες των περιπτώσεων ακολουθεί συνεχής αλληλογραφία, έλεγχος εγγράφων από νομικές υπηρεσίες και μία σειρά άλλων γεγονότων για να προχωρήσει ο σχεδιασμός.
Η περίπτωση της Πρέβεζας είναι ακόμη στην αρχή…
Αν ισχύει μάλιστα η πληροφορία πως στο τοπογραφικό που έχει στα χέρια της η ΚΤΥΠ τα τετραγωνικά του οικοπέδου εμφανίζονται να είναι 24.200, ενώ η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας γράφει 26.111τ.μ., τότε μιλάμε για μικρολεπτομέρειες που δείχνουν πως είμαστε ακόμη ίσως και πριν από την αρχή…
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παναγιώτης Τσόγκας
atpreveza.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Στο «0» η προσπάθεια του Δήμου Πρέβεζας για νέο Μουσικό Σχολείο – Πολιτική και στρατηγική προχειρότητα Α’ βαθμού – Αναλυτικό ρεπορτάζ
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 318767111610161600
item