Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής: Δυσκολίες στην καταγραφή προσφύγων, αλλά αβάσιμο το ρεπορτάζ της Welt για ψευδή στοιχεία

Ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας (Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής χαρακτήρισε μεν αβάσιμο το δημοσίευμα της Die Welt, που κατηγορούσε την ελληνική κυβέρνηση για «μαγείρεμα» των στοιχείων για τους πρόσφυγες, αλλά παραδέχθηκε ότι δυσκολεύτηκε να τους καταγράψει.
Η γερμανική εφημερίδα ανέφερε ότι η Αθήνα παρουσιάζει ψευδή στοιχεία για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Ελλάδα, ενώ κατηγορούσε τη χώρα μας ότι εσκεμμένα φυλάσσει πλημμελώς τα σύνορα, προκειμένου να φεύγουν αιτούντες άσυλο προς την κεντρική Ευρώπη.
«Το αβάσιμο δημοσίευμα της Welt "επιβεβαιώνει" μεμονωμένες απόψεις ορισμένων ευρωπαϊκών κύκλων, που στοχοποιούν την Ελλάδα και δεν στοιχειοθετεί μια πραγματικότητα», αναφέρει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωσή του και διευκρινίζει ότι η εφημερίδα δεν ζήτησε σχολιασμό ή απαντήσεις από την ελληνική Πολιτεία κατά την καταγραφή του ρεπορτάζ.
Επίσης δηλώνει την έκπληξή του, καθώς το ρεπορτάζ «δεν υποστηρίζεται από κανένα τεκμηριωμένο στοιχείο, είναι ατυχές κι έρχεται σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυξημένο αριθμό εισροών προσφύγων-μεταναστών και η Γερμανία βρίσκεται σε σύνθετη μετεκλογική περίοδο».
Ομως, το υπουργείο παραδέχεται ότι υπάρχουν δυσκολίες στην καταγραφή του προσφυγικού πληθυσμού, λόγω της ρευστότητάς του. Σημειώνει ότι σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προχωρήσει σε πλήρη και σαφή καταγραφή των ανθρώπων στα νησιά, παρά τις αυξημένες εισροές». Οσο για την πλήρη και λεπτομερή καταγραφή για την ηπειρωτική χώρα, θα παρουσιαστεί έως το τέλος Νοεμβρίου.
Η Die Welt ανέφερε ότι παρά τις δηλώσεις των πολιτικών, η βαλκανική οδός που ακολουθούν οι πρόσφυγες για την κεντρική Ευρώπη, παραμένει ανοιχτή. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο διευκρινίζει ότι ο δρόμος των δυτικών Βαλκανίων έχει κλείσει και τη φύλαξή του έχει αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ. μαζί με τη Frontex, ενώ αναφορές από Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ΔΟΜ κάνουν λόγο για «περιστατικά αντίστροφης πορείας από την ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα», αναφέροντας ότι μόνο κατά τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, από την ΠΓΔΜ επανεισήχθησαν περί τα 600 άτομα στην Ελλάδα. 
Επίσης, επισημαίνει ότι σε συνεργασία με την ΕΕ εντείνεται ο έλεγχος στα αεροδρόμια της χώρας, ώστε άτομα χωρίς τα απαραίτητα και νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα να εντοπίζονται και να αποτρέπεται η έξοδός τους από τη χώρα.

epirusblog.gr
5 of 5
Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής: Δυσκολίες στην καταγραφή προσφύγων, αλλά αβάσιμο το ρεπορτάζ της Welt για ψευδή στοιχεία
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7216057021830676399
item