Ρωσία: Oι Κούρδοι πρέπει να ενεργούν σε συνεργασία με τη Βαγδάτη

Ρωσία: Oι Κούρδοι πρέπει να ενεργούν σε συνεργασία με τη Βαγδάτη

Η Ρωσία σέβεται την επιθυμία του Ιρακινού Κουρδιστάν να επιβάλει την ταυτότητά του, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω του διαλόγου με την ιρακινή κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια συνομιλιών που είχε με τον Ιρακινό ομόλογό του Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι.

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να έχει οικονομικές σχέσεις με το Ιρακινό Κουρδιστάν, όπως κάνει με κάθε άλλη περιοχή του Ιράκ, ενώ στα σχέδια της Μόσχας είναι η ενίσχυσή τους.

Για την οικονομική συνεργασία με το Ιρακινό Κουρδιστάν δήλωσε ότι οι ρωσικές εταιρείες ενδιαφέρονται για συνεργασία και σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο Ιράκ αλλά και το Ιρακινό Κουρδιστάν, ως αναπόσπαστο μέρος του Ιράκ με ειδικό καθεστώς.

Την Παρασκευή η ρωσική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft και η κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν ανακοίνωσαν την έναρξη ενός έργου για την κοινή εκμετάλλευση ενός πετρελαιαγωγού στην ημιαυτόνομη περιοχή.

Ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι η Μόσχα δεν θα κλείσει το προξενείο της στην Αρμπίλ, όμως πρόσθεσε ότι αυτό υπάγεται στη ρωσική πρεσβεία που βρίσκεται στη Βαγδάτη και εξέφρασε την ελπίδα να μην ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ του ιρακινού στρατού και των Κούρδων.

Από την πλευρά του ο Τζααφάρι κατήγγειλε ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του ιρακινού Συντάγματος.

«Όλοι κατανοούν ότι το δημοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό διότι το Άρθρο 1 του ιρακινού Συντάγματος αναφέρει ότι το Ιράκ είναι ένα κυρίαρχο, ενωμένο και αδιαίρετο κράτος. Το Σύνταγμα στην πραγματικότητα προσέφερε στους Κούρδους αδελφούς μας την ευκαιρία να δημιουργήσουν τη δική τους περιοχή, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν το δικαίωμα να αποσχιστούν από το Ιράκ», τόνισε.

Ο ίδιος είπε ότι η Βαγδάτη θα επικεντρωθεί στην αποκατάσταση της οικονομίας της χώρας όταν ολοκληρωθεί η μάχη κατά της τρομοκρατίας και αναμένει να επεκτείνει τη στρατηγική της σχέση με τη Ρωσία. Τέλος κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να επισκεφθεί το Ιράκ.

epirusblog.gr
5 of 5
Ρωσία: Oι Κούρδοι πρέπει να ενεργούν σε συνεργασία με τη Βαγδάτη
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 90027034809057502
item