Θεσπρωτία: Oι εξαγωγές ψαριών των ιχθυοκαλλιεργειών της Θεσπρωτίας επεκτείνονται στη Γερμανία και στην Κεντρική Ευρώπη Θεσπρωτία: Oι εξαγωγές ψαριών των ιχθυοκαλλιεργειών της Θεσπρωτίας επεκτείνονται στη Γερμανία και στην Κεντρική Ευρώπη | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θεσπρωτία: Oι εξαγωγές ψαριών των ιχθυοκαλλιεργειών της Θεσπρωτίας επεκτείνονται στη Γερμανία και στην Κεντρική Ευρώπη

Θεσπρωτία: Oι εξαγωγές ψαριών των ιχθυοκαλλιεργειών της Θεσπρωτίας επεκτείνονται στη Γερμανία και στην Κεντρική Ευρώπη
Μεγάλα άλματα γίνονται στον τομέα της εξαγωγής ψαριών των ιχθυοκαλλιεργειών της Θεσπρωτίας, με επέκταση στη Γερμανία και στην Κεντρική Ευρώπη. 

Δεν είναι τυχαίο ότι παρά την κρίση οι εξαγωγές ψαριών καλύπτουν το 84% των συνολικών εξαγωγών του νομού. Ταυτόχρονα η συμμετοχή του κλάδου στο ακαθάριστο τοπικό προϊόν είναι μεγάλη. 

Ανάλογα με τη χρονιά, καλύπτεται περίπου το 12-15% της ετήσιας ελληνικής παραγωγής. Στον πιο φτωχό νομό της Ελλάδας ο ετήσιος οικονομικός κύκλος των ιχθυοκαλλιεργειών ξεπερνάει τα 60 εκ. ευρώ και ουσιαστικά είναι η μοναδική παραγωγική βιομηχανική δύναμη στην περιοχή, γιατί απασχολεί 500 εργαζόμενους. 

Δραστηριοποιούνται 27 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, ένας ιχθυογεννητικός σταθμός και μια μονάδα προπάχυνσης η οποία παραλαμβάνει το ιχθύδιο σε βάρος 2 γραμμαρίων, το μεγαλώνει μέχρι να φθάσει τα 15 γραμμάρια, το εξετάζει κτηνιατρικά πριν διατεθει στις μονάδες έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα υγείας. Κύρια χώρα εξαγωγής είναι έως τώρα η Ιταλία, επειδή η αποστολή των ψαριών είναι εύκολη. 

Παρ' όλα αυτά το τελευταίο διάστημα υπάρχουν μια σειρά από χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αγοράς των ψαριών. 

Μεταξύ αυτών η Ισπανία και η Γαλλία, καθώς και τώρα η Γερμανία και άλλες χώρες. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στην εμπορική έκθεση τροφίμων και ποτών «ANUGA», που χαρακτηρίζεται ως η πιο σημαντική της Κεντρικής Ευρώπης, που διοργανώθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας από 7-11/10/2017. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας Ιωάννη Χεκίμογλου, στην ενδυνάμωση των εξαγωγών των θεσπρωτικών ιχθυοκαλλιεργειών, έχουν συντελέσει τόσο οι εντατικές προσπάθειες των εξαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να διεισδύσουν σε σημαντικές και δυναμικές αγορές του εξωτερικού, στο πλαίσιο της ολοένα αυξανόμενης εξωστρέφειάς τους, όσο και της Περιφέρειας Ηπείρου και του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, που στέκονται αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια, με ένα στρατηγικό σχεδιασμό κι ένα σύνολο δράσεων την τελευταία τετραετία και τη συμμετοχή σε εκθέσεις, στην κεντρική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα, που ενισχύουν την εξαγωγική προσπάθεια των επιχειρήσεων". 

Τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου είναι αυτό της έλλειψης υποδομών και του χωροταξικού σχεδιασμού. 

Οι περισσότερες μονάδες βρίσκονται στα ελληνοαλβανικά σύνορα και πολλές απ' αυτές δεν έχουν εύκολη οδική πρόσβαση, σε κάποιες περιπτώσεις μεταφέρουν το ρεύμα με δικά τους χρήματα κ.λπ

katoci.blogspot.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Oι εξαγωγές ψαριών των ιχθυοκαλλιεργειών της Θεσπρωτίας επεκτείνονται στη Γερμανία και στην Κεντρική Ευρώπη
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 6539003657450282902
Σχόλια
item