Άρτα: Τούμπες, τούμπες kolotumbes… Άρτα: Τούμπες, τούμπες kolotumbes… | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Τούμπες, τούμπες kolotumbes…

Άρτα: Τούμπες, τούμπες kolotumbes…

Σε ρυθμούς «Σόιμπλε» χορεύουν στο Δήμο Αρταίων-ΞΕΝΙΑ: Ήθελαν ξενοδοχείο, αρκούνται και με καφετέρια! - Ζητούσαν Γεωπονική Σχολή, τώρα αναζητούν σωτηρία των άλλων τμημάτων του ΤΕΙ!

Την απόφαση για ανάθεση σε μελετητή της εκπόνησης ολοκληρωμένου σχεδίου για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ έλαβε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Δευτέρας, 16 Οκτωβρίου, μετά την εμπλοκή της αρχικής πρότασης του για αξιοποίηση του ως ξενοδοχείου στο ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο). 
Το θέμα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος, Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι πέρα από την άποψη που έχουμε πρέπει να συνυπολογιστεί και η δυνατότητα που υπάρχει, και πρέπει όπως τόνισε «να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στους πολίτες για την δυνατότητα να παραμείνουμε αμετακίνητοι στην θέση αυτή και πιο αποτέλεσμα θα έχει για το Ξενία».
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τσιρογιάννης ανακοίνωσε, ενημερώνοντας το Σώμα, ότι επίκειται μέσω ΕΣΠΑ πρόγραμμα που θα δίνει τη δυνατότητα για ένταξη αντίστοιχων προτάσεων με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ, και πως ενόψει αυτού ο Δήμος μπορεί να υποβάλει πρόταση, για αξιοποίηση του Ξενία με καφετέρια -εστιατόριο στο ισόγειο και με άλλες χρήσεις στο υπόλοιπο του κτηρίου που θα εξεταστούν από τον μελετητή και παράλληλα θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν στην τελική πρόταση υποβολής από το Δημοτικό Συμβούλιο. 
«Ειδάλλως κινδυνεύουμε να μείνουμε εκτός του προγράμματος και να κατηγορηθούμε κιόλας ότι δεν αξιοποιήσαμε τη δυνατότητα αυτή, ενώ χειρότερο όλων είναι να μείνει το Ξενία ένα κουφάρι μέσα στο Κάστρο». 
Στην διάρκεια της συζήτησης του θέματος αρκετοί ήταν και οι Σύμβουλοι που έλαβαν το λόγο -ανάμεσά τους και αρκετοί που είχαν υποστηρίξει την άποψη ότι ο χώρος αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο- αλλά που όμως επισήμαναν την πρόσκρουση της απόφασης στην αντίστοιχη του υπουργείου Πολιτισμού και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η οποία, όπως τονίστηκε από αρκετούς, δύσκολα αλλάζει. Κάποιοι τόνισαν ότι με ψήφους 17-0 όπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο μεταβολής. 
Ως εκ τούτου αρκετοί τόνισαν ότι πρέπει να προχωρήσει ο Δήμος στην νέα προσπάθεια και να αναθέσει την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου διερεύνησης κάθε δυνατότητας, διότι η κατάσταση φαίνεται να έχει περιέλθει ούτε λίγο ούτε πολύ σε αδιέξοδο. 
Υπήρξαν όμως κι εκείνοι που θέλησαν να ξεκαθαρίσουν την θέση τους είτε ψηφίζοντας θετικά στην ανάθεση της μελέτης σχεδίου αξιοποίησης με άλλο τρόπο του Ξενία είτε και όχι, διευκρινίζοντας ότι άσχετα με την τροπή που πλέον έχουν πάρει τα πράγματα η προσωπική τους άποψη είναι σταθερά υπέρ της αξιοποίησης του χώρου ως ξενοδοχείου. 
Ανάμεσά τους ο πρώην πρόεδρος Κώστας Τράμπας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η θέση του είναι και παραμένει σταθερή ωστόσο θα ψηφίσει την απόφαση δεδομένου ότι συντάσσεται με την πλειοψηφία της ομάδας της πλειοψηφίας που θα την στηρίξει.
Αντίστοιχα και ο Κώστας Πατήλας, ο οποίος τόνισε ότι ψήφισε δυο φορές την αξιοποίηση του Ξενία με τη μορφή που είχε στο παρελθόν δηλαδή ως ξενοδοχείου και μάλιστα σε διαφορετικές θητείες, και δεν αλλάζει η γνώμη του, όμως στη δεδομένη στιγμή υπογράμμισε ότι δεν ψηφίζεται η αλλαγή της προηγούμενης απόφασης αλλά μια νέα που ουσιαστικά αφορά την εκπόνηση σχεδίου διερεύνησης όλων των δυνατοτήτων αξιοποίησης. 
Επιπροσθέτως τόνισε η απόφαση εκπόνησης νέου σχεδίου έρχεται λόγω αδυναμίας εκτέλεσης της προηγούμενης απόφασης του Σώματος. 
Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μπαλάγκας που έλαβε επίσης το λόγο υπογράμμισε ότι έχει εμπειρία από αντίστοιχες αποφάσεις του ΚΑΣ όταν «βρήκε τοίχο μπροστά του», όπως επισήμανε ως Αστυνομικός Διευθυντής στην Κέρκυρα για την ανέγερση Αστυνομικού Μεγάρου, ψήφισε θετικά, διότι ο στόχος θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση κι όχι η συνέχεια ατέρμονων διαδικασιών και επιμονής που θα το οδηγήσει σε περαιτέρω μαρασμό. 
Τι θέλουν οι Αρτινοί;
Διαφορετική άποψη κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Χάρης Παπάζογλου, επιμένοντας ότι η απόφαση του ΚΑΣ μπορεί να αλλάξει με μια άλλη κυβέρνηση και μάλιστα οι τόνοι ανέβηκαν στο πλαίσιο της διαφωνίας του με τον δήμαρχο Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννη, όταν ο ίδιος τόνισε ότι «γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άρτα και καθημερινά κινείται εργάζεται και βρίσκεται μέσα στην κοινωνία γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι θέλουν οι Αρτινοί». 
Ο Τσιρογιάννης απαντώντας είπε ότι «Ξέρει πολύ καλά τι θέλουν οι Αρτινοί οι οποίοι σίγουρα δεν θέλουν το Ξενία όπως το βλέπουν 24 χρόνια τώρα», επιπροσθέτως ο κ. Τσιρογιάννης τόνισε ότι...
Δεν… βλέπει Κυριάκο!
«Εμένα δεν μου το υπογράφει κανείς σήμερα ότι σε δυο χρόνια θα αλλάξει η κυβέρνηση, κι αν αλλάξει ότι θα αλλάξει και η απόφαση του ΚΑΣ, για να πω στους πολίτες αφήστε το όπως είναι, δεν κάνουμε καμία ενέργεια να υποβάλλουμε πρόταση στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με πιθανότητα να εξασφαλίσουμε 2,5 εκατ. ευρώ και να προχωρήσουμε άμεσα σε αναστήλωση και συντήρηση του Ξενία και περιμένουμε να περάσουν άλλα δυο χρόνια. Διότι με αυτά και με τα άλλα εσείς που γνωρίζετε καλύτερα τι θέλει η Άρτα το έχετε 24 χρόνια κλειστό!». 
Ο κ. Παπάζογλου ψήφισε παρών στο θέμα αυτό. Σε ότι αφορά τους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης, η παρούσα δημοτική σύμβουλος από την μείζονα μειοψηφία (μοναδική παρούσα) Αικατερίνη Ντέμσια, ψήφισε λευκό τονίζοντας ότι η διαφορετική ψήφος της συνειδησιακά θα έμοιαζε με αλλαγή της προηγούμενης στην οποία όμως μένει σταθερή, δηλαδή ότι το Ξενία θα έπρεπε να αξιοποιηθεί εκ νέου ως ξενοδοχείο. 
-Πράσινο φως στην εξέταση κάθε άλλου τρόπου αξιοποίησης από το Δήμο με λειτουργικό τρόπο του Ξενία έδωσε ο συνδυασμός της ελάσσονος μειοψηφίας με τον επικεφαλής Γιάννη Παπαλέξη, να υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι πρέπει να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κατάσταση αυτή. 
Ο ίδιος βέβαια, ανάμεσα στα άλλα εκτόξευσε βέλη προς την Δημοτική Αρχή και τον δήμαρχο για λαθεμένους χειρισμούς στην διαδικασία που ακολούθησε οι οποίοι επεστράφησαν από τον δήμαρχο κ. Τσιρογιάννη, ως προς το ότι δεν ζητήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή να εγγραφεί η φράση αξιοποίησης ως ξενοδοχείου στην παραχώρηση που έγινε επί υπουργού Π. Γερουλάνου. 
Η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής, εκφράστηκε θετικά ως προς την απόφαση του δημάρχου να θέσει το ζήτημα αλλαγής τρόπου αξιοποίησης. 
Αντίστοιχα θετικά ψήφισε στο θέμα αυτό και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κώστας Παπαϊωάννου, έχοντας από την αρχή εκφράσει την άποψη ότι θα πρέπει να αναλάβει ο Δήμος κάθε ενέργεια αναστήλωσης και χρήσης του εν λόγω κτηρίου.
ixotisartas.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: Τούμπες, τούμπες kolotumbes…
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 4997428499700610161
Σχόλια
item