«Αναταράξεις» με τα F-16: Το Μαξίμου προχωρά σε αποφάσεις αγνοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ

«Αναταράξεις» με τα F-16: Το Μαξίμου προχωρά σε αποφάσεις αγνοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ
Αφού ανέβηκε σε F-16 και πέταξε πάνω από το Αιγαίο, τώρα ο Αλέξης Τσίπρας, με συγκυβερνήτη τον Πάνο Καμμένο, καλείται να προχωρήσει σε αεροπορικούς ελιγμούς εντός του Κοινοβουλίου.
Στόχος, να αναχαιτίσει την κριτική που διατυπώνουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση για αναβάθμιση των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία ακόμα στις λεπτομέρειές της δεν έχει «κλειδώσει»
Ο Πάνος Καμμένος απουσίασε χθες από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής -προφανώς γνώριζε ότι οι βουλευτές θα θέσουν το θέμα των μαχητικών- επικαλούμενος ραντεβού του με τον βοηθό υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ. 
Από τα πυρά πάντως που εισέπραξε ο αναπληρωτής -Συριζαίος- υπουργός άμυνας Δημήτρης Βίτσας, εύκολα μπορούσε κανείς να διακρίνει την αμηχανία έως και την ενόχληση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όχι για την επιλογή αυτή καθαυτήν, όσο για παράλληλα ζητήματα όπως το κόστος και το εύρος της αναβάθμισης, αλλά και η διαδικασία απόφασης και ανακοίνωσης.
Μπορεί στους τίτλους να έπαιξε το όνομα του Νίκου Φίλη ο οποίος έσταξε «δηλητήριο» στην τοποθέτησή του όταν παίρνοντας το λόγο μίλησε για «πέλαγος άγνοιας», απαντώντας έτσι στη «μεικτή άγνοια» που του είχε αποδώσει ο Δημήτρης Βίτσας, ωστόσο δύο ακόμα επισημάνσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος δεν θα πρέπει να περάσουν «στα ψιλά».
Πρώτα του Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος μπορεί να υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής επιλογής, πολύ καθαρά όμως έδειξε ότι και ο ίδιος δεν συμφωνεί με τους χειρισμούς που ακολουθήθηκαν και κυρίως με τον τρόπο που έγινε γνωστή η απόφαση από τα χείλη του Ντόναλντ Τραμπ. 
«Το πώς ανακοινώθηκε σηκώνει μεγάλη συζήτηση» είπε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, δείχνοντας το κλίμα που επικρατεί και μεταξύ των «53» για τον τρόπο που το Μαξίμου προχωρά σε αποφάσεις αγνοώντας το κόμμα, που εκ των υστέρων καλείται να συμφωνήσει και να υπερασπιστεί τις αποφάσεις αυτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εσωκομματική αντιπολίτευση ζητά συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προκειμένου να συζητηθούν όλα τα ζητήματα και να «αναβαπτιστεί» ο ρόλος του κόμματος στα κέντρα λήψης αποφάσεων. 
Ωστόσο, για την ώρα στον ορίζοντα δεν υπάρχει ούτε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Μάλιστα, οι κακές γλώσσες λένε ότι για να αποφευχθεί και ένας κύκλος εσωστρέφειας δεν συνεδρίασε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά τις διαφοροποιήσεις της Γ. Γεννιά, της Ν. Κασιμάτη, του Μ. Μπόλαρη και άλλων στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου.  
Οι «53», πάντως, επεξεργάζονται ήδη πολιτικό κείμενο για τη λειτουργία του κόμματος και ανοίγουν έτσι εσωκομματικά τη συζήτηση για τον ρόλο του κόμματος στην κυβερνητική πολιτική. 
Η τρίτη αιχμή ήρθε από τον Νίκος Ξυδάκη, ο οποίος -όπως και άλλοι βουλευτές- έθεσε θέμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ζητώντας τώρα η υλοποίηση της συμφωνίας να γίνει με τρόπο που δεν έχει προηγούμενο. 
Ο ίδιος ο κ. Βίτσας, αδυνατώντας να βρει ισχυρά επιχειρήματα για τα αντισταθμιστικά, απάντησε με ένα αφοπλιστικό «έχετε δίκιο» όσον αφορά το ότι στο παρελθόν αποτέλεσαν δίοδο παράλληλων και παράνομων πληρωμών, ωστόσο υποστήριξε ότι αυτή τη φορά θα ωφεληθούν η ΕΑΒ και ιδιωτικές εταιρείες. Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι μεταξύ των αντισταθμιστικών εξετάζεται η δημιουργία ενός κέντρου αναβάθμισης  ελικοπτέρων. 
Η συζήτηση πάντως θα πάρει φωτιά στην Ολομέλεια, καθώς εκεί πολλοί θα περιμένουν με πυραύλους αέρος-αέρος τον Π. Καμμένο, ο οποίος φαίνεται να έχει δώσει διαφορετικές εκτιμήσεις για το ύψος της δαπάνης, εντός της Βουλής. Απαντήσεις θα δώσει πιθανότατα και ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη.
Όσο για τα αντισταθμιστικά, στη συνεδρίαση της επιτροπής το μεν ΠΑΣΟΚ, που επί των ημερών του έγινε πάρτι με τα Α/Ω, εμφανίστηκε επικριτικό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, που τότε εξαπέλυε μύδρους, τώρα μιλά για την ανάπτυξη της ελληνικής ιδιωτικής βιομηχανικής παραγωγής μέσω των Α/Ω, που ως γνωστόν ανεβάζουν κατά περίπου 10% τον λογαριασμό που καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός και οι επόμενες γενιές, αφού οι αποπληρωμές γίνονται σε βάθος χρόνου.

epirusblog.gr
5 of 5
«Αναταράξεις» με τα F-16: Το Μαξίμου προχωρά σε αποφάσεις αγνοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3870841690198112804
item