Ο Τραμπ έστειλε την «λυπητερή» για τα F-16: 2,4 δισ.ευρώ -Συμφώνησε με Τσίπρα και για τη Σούδα Ο Τραμπ έστειλε την «λυπητερή» για τα F-16: 2,4 δισ.ευρώ -Συμφώνησε με Τσίπρα και για τη Σούδα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ο Τραμπ έστειλε την «λυπητερή» για τα F-16: 2,4 δισ.ευρώ -Συμφώνησε με Τσίπρα και για τη Σούδα

Ο Τραμπ έστειλε την «λυπητερή» για τα F-16: 2,4 δισ.ευρώ -Συμφώνησε με Τσίπρα και για τη Σούδα
Με σαφή τρόπο, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το στίγμα των προσδοκιών των ΗΠΑ από την Ελλάδα.
Οπως έσπευσε να προαναγγείλει εξαρχής, από τις πρώτες δηλώσεις on camera στο οβάλ γραφείο «θα έχουμε συναντήσεις και γεύμα εργασίας, θα συζητήσουμε και επιπλέον τρόπους για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς». 
Πόσο θα στοιχίσει η αναβάθμιση των F16
Ο Ντ. Τραμπ φρόντισε μάλιστα να το διευκρινίσει: «Συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς όπως είναι η αναβάθμιση του στόλου των F-16».
«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Είμαι βέβαιος για τη στρατηγική συνεργασία και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία» απάντησε ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Αμέσως μετά την συνάντηση, ο Ντόναλντ Τράμπ προσδιόρισε μάλιστα το ύψος της συμφωνίας αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών κάνοντας λόγο για project που θα στοιχίσει 2,4 δισ. ευρώ. Καθιστώντας έτσι σαφές ότι δεν πρόκειται για «ευχολόγιο» αλλά για συμφωνία που έχει ήδη κλείσει.
Εγκρίθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Συγκεκριμένα, ο Τραμπ δήλωσε ότι η διοίκησή του ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πιθανή πώληση, για την αναβάθμιση των F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήδη ενέκρινε την πιθανή πώληση τη Δευτέρα.
Οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας
Λίγο αργότερα, στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «μια ισχυρή και ακμάζουσα Ελλάδα προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για αμερικανικές εμπορικές επενδύσεις και θέσεις εργασίας» αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι εννοούσε θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Η βάση της Σούδας
Επιπλέον, αναφερόμενος στην βάση της Σούδας, ο Τραμπ ευχαρίστησε την Ελλάδα «για την φιλοξενία στην βάση της Σούδας» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες».
Ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαίωσε ότι και σε αυτό το σημείο επήλθε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Οπως είπε η βάση της Σούδας έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία. «Αξιολογήσαμε από κοινού την σημασία της, γίνεται πολύ καλή δουλειά εκεί και πιστεύω ότι πρέπει να αναβαθμιστεί» απάντησε με νοήμα.
Οπως έγραφε πριν την συνάντηση το CNBC η βάση της Σούδας, «παίζει στρατηγικό ρόλο στο σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας αλλά την προστασία των ενεργειακών διαδρομών από την Μέση Ανατολή και τον Κόλπο». 
Παράλληλα, επικαλούνταν πηγές σύμφωνα με τις οποίες «υπάρχουν σχέδια να κατασκευαστεί και δεύτερη στρατιωτική βάση στη νότια Κρήτη».

Epirusblog Gr
5 of 5
Ο Τραμπ έστειλε την «λυπητερή» για τα F-16: 2,4 δισ.ευρώ -Συμφώνησε με Τσίπρα και για τη Σούδα
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 169619326477047729
Σχόλια
item