Για τις ΗΠΑ αναχωρεί ο Τσίπρας, συναντήσεις με Τραμπ, Λαγκάρντ

Για τις ΗΠΑ αναχωρεί ο Τσίπρας, συναντήσεις με Τραμπ, Λαγκάρντ
Επενδύσεις, οικονομία, ομογένεια, ασφάλεια, περιφερειακές εξελίξεις, ενέργεια, είναι οι τομείς που θα τεθούν στο επίκεντρο σειράς επαφών και συζητήσεων που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στις ΗΠΑ, με ανώτατους και ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους, επενδυτές, επιχειρηματίες και μέλη της ελληνικής ομογένειας, με αποκορύφωμα βεβαίως τη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Τρίτη στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Τραμπ.

Για την κυβέρνηση, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, κατόπιν της πρόσκλησης του Αμερικανού Προέδρου, που χαρακτηρίζεται υψηλού ενδιαφέροντος τόσο για τα συμφέροντα της χώρας όσο και της ευρύτερης περιοχής, επιβεβαιώνει με εμφατικό τρόπο τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας και τους πρωθυπουργού της.

Το πρόγραμμα, οι συναντήσεις και οι ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα σε Ουάσιγκτον και Σικάγο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας φθάνει αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Σικάγο, από όπου θα ξεκινήσει το πρόγραμμά του με διαρκείς συναντήσεις και επαφές όλο το Σαββατοκύριακο, τόσο με τους φορείς και τις οργανώσεις της ομογένειας, καθώς επίσης και με Αμερικανούς αξιωματούχους που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα του Ιλινόι. 

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει, ακόμα, τη δυνατότητα να συνομιλήσει με εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου που εδρεύουν στο Σικάγο.

Τη Δευτέρα, θα συναντήσει τις Αρχές της πόλης και της πολιτείας: Τον δήμαρχο του Σικάγο Rahm Emmanuel και τον κυβερνήτη του Ιλινόι Bruce Rauner. Επιπλέον, το πρωί της ίδιας ημέρας, θα απευθύνει ομιλία στο Chicago Council on Global Affairs, με αντικείμενο -όπως αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος του Συμβουλίου- την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί το απόγευμα της Δευτέρας στην Ουάσιγκτον, όπου και θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Ταμείου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ο βασικός λόγος της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ είναι η συνάντηση με τον Πρόεδρο Τράμπ, στον Λευκό Οίκο, την Τρίτη (17/10), ενώ θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού και με τον αντιπρόεδρο Πενς την επόμενη μέρα το πρωί, Τετάρτη, πριν την αναχώρησή του το βράδυ με προορισμό τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής (19 και 20 Οκτωβρίου).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται τα θέματα:

- Της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.

- Της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.

- Των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. Απόδειξη αυτού ιδιαίτερα οι τριμερείς (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα - Σερβία - Βουλγαρία - Ρουμανία) διασκέψεις.

- Της ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.

Κατά την παραμονή του στην Ουάσινγκτον ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με επενδυτές και επιχειρηματίες, τους φορείς και τους εκπροσώπους της ομογένειας, ενώ, τέλος, το μεσημέρι της Τετάρτης, θα απευθύνει ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings.

Κρίσιμο στοιχείο της επίσκεψης είναι η σημαντική πλέον αναβάθμιση των σχέσεων της Αθήνας με την ομογένεια. 

Επισημαίνεται πως η πολυπληθής κοινότητα των Ελλήνων της Αμερικής, στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και είναι καθοριστικός ο ρόλος της στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, η οποία άλλωστε, όπως τονίζουν πηγές της κυβέρνησης, την περίοδο αυτή έχει καταφέρει να γίνει ξανά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Πώς αξιολογούν την επίσκεψη από το Μαξίμου

Η επίσκεψη αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο κατόπιν πρόσκλησης του, αλλά και δεδομένων και των υπόλοιπων επαφών που θα έχει και του ενδιαφέροντος που αυτές σηματοδοτούν για τη χώρα μας και τις προοπτικές της, επιβεβαιώνει εμφατικά, κατά τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας και του Αλέξη Τσίπρα.

Σημειώνουν ειδικότερα κυβερνητικοί παράγοντες πως η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα στην οικονομία και βαδίζει -με σταθερά βήματα και, παράλληλα, με έμφαση στην κοινωνική μέριμνα- έξω από τη μνημονιακή περιπέτεια.

Την ίδια στιγμή, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, ως πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, με λόγο και ισχυρή παρουσία στις περιφερειακές και παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις. 

Επισημαίνουν σε αυτό το πλαίσιο ότι η πρόοδος της χώρας στα ζητήματα της οικονομίας, που σημειώνεται «με σταθερά βήματα και σχέδιο», συμβαδίζει παράλληλα με τη σημαντική αναβάθμιση και της διπλωματικής της παρουσίας. 

Είναι άλλωστε δεδομένο ότι η χώρα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο σημαντικών διεθνών εξελίξεων και πως, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ο λόγος της μετράει και αναγνωρίζεται πλέον καθολικά ο ρόλος της ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στη διατήρηση της σταθερότητας, της ασφάλειας αλλά και της ευημερίας μιας ιδιαίτερα κρίσιμης περιοχής όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά παγκοσμίως.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Τράμπ, αποτελεί ακόμα ένα κρίσιμο σταθμό στην πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική της χώρας. «Μια προσπάθεια που συνεχίζεται με μεθοδικότητα και σχέδιο στο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο» υπογραμμίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, η επίσκεψη Τσίπρα χαρακτηρίζεται ως υψηλού ενδιαφέροντος τόσο για τα συμφέροντα της χώρας όσο όμως και για την ευρύτερη περιοχή. Είναι άλλωστε δεδομένο ότι και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον κομβικό ρόλο που έχει η Ελλάδα στις εξελίξεις.

Χαρακτηριστική η αναφορά που έκανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρεϊ Πάιατ, στις 10 Οκτωβρίου στο AUSA Convention Center Washington DC, ότι «όσο ισχυρότερη είναι η Ελλάδα τόσο ασφαλέστερη θα είναι η ευρύτερη περιοχή». 

Αναφορά που δείχνει να επιβεβαιώνει το ευρύτερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη χώρα μας, καθώς όπως σημείωσε ο κ. Πάιατ: «Το ενδιαφέρον και η στήριξη μας στην προοπτική πλήρους εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική κρίση των τελευταίων οκτώ ετών βασίζονται στην πεποίθησή μας για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας». 

Αλλά και ως προς το ζήτημα των επενδύσεων, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι αμερικανικές και ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν ευνοϊκό, προβλέψιμο και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, ενώ επισήμανε ότι το 2016 η Ελλάδα αναδείχθηκε στη 10η θέση των ταχύτερα αναπτυσσόμενων πηγών επενδύσεων στις ΗΠΑ, ενώ οι ΗΠΑ υπήρξαν η μεγαλύτερη πηγή απευθείας ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ενόψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος θα συμμετέχει στην επίσκεψη, επισήμανε σε χθεσινή συνέντευξή του (ρ/σ Στο Κόκκινο) το εκτεταμένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Οι ΗΠΑ είναι παίχτης ασφαλείας και τώρα γίνεται και οικονομικός παίχτης» δήλωσε για να προσθέσει ότι «η επίσκεψη έρχεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, καθώς αναγνωρίζεται η θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή» και πως η Ελλάδα, με τις διπλωματικές της κινήσεις, βρίσκεται πλέον σε καθεστώς ισχυρής χώρας, κάτι που αναγνωρίζεται όχι μόνο από τους Ευρωπαίους, αλλά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

Ειδικά για το θέμα των επενδύσεων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε πως οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τομείς όπως τα ακίνητα, ο τουρισμός και οι τηλεπικοινωνίες.

Την αισιοδοξία του για την πορεία των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας -ΗΠΑ εξέφρασε σε συνέντευξή του χτες (mignatiou.com) ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος θα ακολουθήσει κι εκείνος τον πρωθυπουργό στην επίσκεψη του, όπως, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Ο υπουργός Οικονομίας, που θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για σειρά συναντήσεων με επενδυτές και θεσμικούς παράγοντες, σημειώνει ότι «η έμπρακτη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος μαζί με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, καθιστούν την Ελλάδα αξιόπιστο προορισμό για νέα επενδυτικά σχέδια».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
epirusblog.gr
5 of 5
Για τις ΗΠΑ αναχωρεί ο Τσίπρας, συναντήσεις με Τραμπ, Λαγκάρντ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 109341015449971731
item