Γιάννενα: Οι παράνομες συνδέσεις αποχετεύσεων με τη λίμνη χτυπούν…«ΚΟΚΚΙΝΟ» ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ! Γιάννενα: Οι παράνομες συνδέσεις αποχετεύσεων με τη λίμνη χτυπούν…«ΚΟΚΚΙΝΟ» ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Οι παράνομες συνδέσεις αποχετεύσεων με τη λίμνη χτυπούν…«ΚΟΚΚΙΝΟ» ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ!

 Γιάννενα: Οι παράνομες συνδέσεις αποχετεύσεων με τη λίμνη χτυπούν…«ΚΟΚΚΙΝΟ» ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ!

Οι συγκεντρώσεις e-coli ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια που έχει θέσει η Ε.Ε.

Τι αποκαλύπτει νέα ανάλυση δειγμάτων που συνέλεξε ο Πολιτ. Μηχανικός Δημ. Μακρής μπροστά από δύο αγωγούς ομβρίων της Παραλιμνίου

Το δικό της… μερίδιο είχε η Παμβώτιδα στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο Ηπείρου, με μόνο καλό νέο την υπόσχεση ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα υπογραφεί το περίφημο Προεδρικό Διάταγμα που την αφορά. 
Ωστόσο, ένα Προεδρικό Διάταγμα δεν θα λύσει ως… διά μαγείας τα προβλήματα της λίμνης που εξακολουθούν να είναι πολλά και σημαντικά. Κυριότερο όλων, η απόληξη στα νερά της αγωγών ακαθάρτων που έχουν συνδεθεί παράνομα με το σύστημα ομβρίων. 
Πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο έχει αναφερθεί επανειλημμένα τελευταία ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ζητώντας ελέγχους ώστε να εντοπιστούν οι παράνομες συνδέσεις και να σταματήσει το κακό.
Του λόγου το αληθές αποδεικνύει και μια νέα ανάλυση νερού από την Παμβώτιδα την οποία έκανε πιστοποιημένο ιδιωτικό εργαστήριο μετά από παραγγελία του Πολιτικού Μηχανικού Δημήτρη Μακρή, ειδικευμένου σε θέματα υδραυλικών έργων υποδομής, ενός ανθρώπου που ασχολείται όσο λίγοι με τη λίμνη. 
Τα αποτελέσματά της είναι αποκαλυπτικά: Οι συγκεντρώσεις μικροοργανισμών που προέρχονται από αποχετεύσεις, όπως τα κολοβακτηρίδια, χτυπούν... κόκκινο, ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια που έχει θέσει σε οδηγία της η Ε.Ε.!
Τα Σχέδια Διαχείρισης
Κάποτε οι Γιαννιώτες κολυμπούσαν άφοβα στην Παμβώτιδα, τα νερά της οποίας ήταν σε γενικές γραμμές πεντακάθαρα. Σήμερα όποιος είναι αρκετά θαρραλέος ώστε να βουτήξει στα νερά της, καλό είναι να γνωρίζει ότι θέτει την υγεία του σε κίνδυνο!
Με βάση τις διαφορές στην ποιότητα υδάτων της λίμνης μεταξύ του εγκεκριμένου πρώτου Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και του πρώτου Αναθεωρημένου Σχεδίου του που συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ημερίδα στα Γιάννενα η εικόνα είναι μάλλον ανάμικτη. 
Η οικολογική κατάστασή της από ελλιπής έγινε κακή και η χημική από κατώτερη της καλής αναβαθμίστηκε σε καλή, με τη συνολική κατάσταση όμως να χαρακτηρίζεται ως κακή!
Ωστόσο, μια απλή μικροβιολογική ανάλυση δείγματος από τη λίμνη μπορεί να είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική και να θέσει προβληματισμούς σε όλους μας. Κυρίως όμως πρέπει να απασχολήσει τους αρμόδιους φορείς, με τη ΔΕΥΑΙ πρώτη και καλύτερη, καθώς έχει στην αρμοδιότητά της το αποχετευτικό σύστημα της πόλης.
Τα βακτηρίδια κάνουν… χορό!
Δύο δείγματα έλαβε ο κ. Μακρής στις αρχές του μήνα μπροστά από αντίστοιχους οχετούς του δικτύου ομβρίων στην περιοχή της Πλατείας Μαβίλη (Σ7 και Σ9) και αυτά έστειλε για ανάλυση σε πιστοποιημένο ιδιωτικό εργαστήριο της πόλης.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα κολοβακτηρίδια (e-coli) και τα ολικά κολοβακτηρίδια κάνουν… χορό στα νερά μπροστά από τους αγωγούς που μεταφέρουν όμβρια ύδατα στη λίμνη! 
Σύμφωνα με την ανάλυση, τα e-coli με ανώτατο όριο 400 cfu ανά 100 ml νερού (με βάση την οδηγία 2006/7/ΕΚ) στα εσωτερικά ύδατα καλής ποιότητας, στον αγωγό Σ7 της Παραλιμνίου έφταναν τα 800 cfu και στον Σ9 τα 1.800 cfu! 
Από την άλλη, τα ολικά κολοβακτηρίδια από το όριο των 1.000 cfu ανά 100 ml νερού, στον Σ7 ανέρχονται σε 11.000 cfu και στον αγωγό Σ9 σε 20.000 cfu!
Απαιτούνται έλεγχοι
Τι σημαίνουν οι παραπάνω αριθμοί και τα ποσοστά; Πολύ απλά, ότι μαζί με τα όμβρια οι αγωγοί όταν βρέχει μεταφέρουν στη λίμνη και λύματα παράνομων αποχετεύσεων υποβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα των νερών της και κατ’ επέκταση όλο το λιμναίο οικοσύστημα. Άρα, εδώ έχουμε να κάνουμε με μία «πληγή» που παραμένει ανοιχτή για τη λίμνη. 
Για να επουλωθεί πρέπει από τη μία να γίνουν έλεγχοι από τη ΔΕΥΑΙ για τον εντοπισμό των παράνομων αποχετεύσεων ώστε αυτές να συνδεθούν με το αντίστοιχο δίκτυο της πόλης αφού πρώτα επιβληθούν τα αναλογούντα πρόστιμα. 
Αν λάβει κανείς υπόψη ότι από τη δειγματοληψία που έγινε ενδεικτικά σε δύο μόνο αγωγούς της Παραλιμνίου, υπήρξαν και στις δύο περιπτώσεις θετικά ευρήματα όσον αφορά τα κολοβακτηρίδια, μπορεί εύκολα να αναλογιστεί πόσο μεγάλη είναι η έκταση του προβλήματος.
Από την άλλη, η επέκταση του αποχετευτικού σε όλες τις περιοχές γύρω από την Παμβώτιδα θα συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων της.
Ο Δημήτρης Μακρής
Σε επιστολή του προς τον «Π.Λ.» ο Δημήτρης Μακρής αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Από τα πρόσφατα εργαστηριακά αποτελέσματα δειγματοληψίας νερού της λίμνης μας, μπρός  από δύο οχετούς του δικτύου όμβριων (Σ7-Σ9) της πόλης μας, όπου έλαβα δείγματα εγώ προσωπικά την 07-10-2017, παρατηρείται ότι οι συγκεντρώσεις των μικροβιολογικών παραμέτρων διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα. 
Αντιπαραβάλλοντας τα αποτελέσματα της ανάλυσης με τα αντίστοιχα όρια στα νερά κολύμβησης για τα εσωτερικά ύδατα (λίμνες, ποτάμια) και παράκτια ύδατα (θάλασσες) διαπιστώνει εύκολα κανείς ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις. 
Υπόψη ότι τα όρια αυτά έχουν τεθεί με την Οδηγία 2006/7/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, η οδηγία εφαρμόζεται σε κάθε στοιχείο επιφανειακών υδάτων, όπου η αρμόδια αρχή αναμένει ότι θα κολυμπά μεγάλος αριθμός ατόμων και όπου δεν έχει επιβάλει μόνιμη απαγόρευση της κολύμβησης ή δεν έχει εκδοθεί μόνιμη σύσταση κατά της κολύμβησης».
Με όλα τα παραπάνω ως δεδομένα, ο κ. Μακρής καταθέτει και δημόσια ένα κρίσιμο ερώτημα: «Η δική μας δημόσια υγεία, των κατοίκων, των επισκεπτών αυτής της περιοχής, η υγεία των αθλητών που δραστηριοποιούνται στη λίμνη, κωπηλατών, ιστιοπλόων, σκιέρ υγρού στίβου, κολυμβητών, κινδυνεύει ή όχι; Αποτελούν τα νερά της  λίμνης μας ύδατα αναψυχής και κολύμβησης;».
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει η οδηγία του Ε.Κ., όταν απαγορεύεται η κολύμβηση ή συνιστάται η αποφυγή της, γίνεται προειδοποίηση προς το κοινό και σχετική αιτιολόγηση, οπότε εισάγεται μόνιμη απαγόρευση κολύμβησης ή μόνιμη σύσταση αποφυγής της κολύμβησης. 
«Το γεγονός ότι η λίμνη μας δεν αποτελεί πλέον τοποθεσία κολύμβησης το γνωρίζουν όλοι, αλλά δεν γνωρίζουμε τους ακριβείς λόγους  της απαγόρευσης», καταλήγει ο κ. Μακρής.
proinoslogos.gr

Epirusblog Gr
5 of 5
 
Γιάννενα: Οι παράνομες συνδέσεις αποχετεύσεων με τη λίμνη χτυπούν…«ΚΟΚΚΙΝΟ» ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ!
Epirusblog Gr
5 of 5
 
Ιωάννινα 7950885232604909651
Σχόλια
item