ΠΓΔΜ: Κρίσιμες οι δημοτικές εκλογές της Κυριακής

ΠΓΔΜ: Κρίσιμες οι δημοτικές εκλογές της Κυριακής
Κρίσιμες θεωρούνται οι δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στην ΠΓΔΜ, καθώς από το αποτέλεσμα τους θα κριθεί, σε μεγάλο βαθμό, η εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων χώρα μετά από μία μακρά ταραχώδη περίοδο.
Σε περίπτωση που στους περισσότερους μεγάλους δήμους της χώρας επικρατήσει το φιλοευρωπαϊκό κυβερνών κόμμα "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ, τότε ο τελευταίος θα ενισχυθεί σημαντικά στο εσωτερικό και θα σταθεροποιηθεί στην εξουσία, την οποία ανέλαβε τον περασμένο Μάιο.
 
Σε περίπτωση που επικρατήσει το εθνικιστικό VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, τότε αναμένεται όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα και επανάκαμψη του Γκρούεφσκι, ο οποίος θα είναι σε θέση να θέσει πιο επιτακτικά το αίτημα για πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα.
 
Εάν κανείς υποψήφιος δεν κατορθώσει να αποσπάσει από τον πρώτο γύρο ποσοστό άνω του 50%, τότε θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, στις 29 Οκτωβρίου, μεταξύ των δύο πρώτων του πρώτου γύρου.
 
Το ενδιαφέρον των δημοτικών αυτών εκλογών στρέφεται κυρίως στο ποιος θα επικρατήσει στον Δήμο των Σκοπίων, όπου θα κριθούν ως ένα βαθμό και οι εντυπώσεις για τον νικητή των δημοτικών εκλογών, με πιθανό σενάριο η αναμέτρηση στα Σκόπια να οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, στις 29 Οκτωβρίου.
 
Συνολικά, οχτώ είναι οι υποψήφιοι για τον Δήμο των Σκοπίων .Υποψήφιος του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι είναι ο δημοφιλής δήμαρχος Κότσε Τραγιάνοφσκι, ο οποίος θα διεκδικήσει τρίτη θητεία, ενώ υποψήφιος του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ είναι ο βουλευτής του Πέτρε Σιλέγκοφ.
 
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες, ο Σιλέγκοφ προηγείται με μικρή διαφορά του Τραγιάνοφσκι (περίπου 2,5%) και στο όριο του στατιστικού λάθους. Μεγάλο εμφανίζεται και το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, οπότε όλα τα ενδεχόμενα για το ποιος θα επικρατήσει στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, για την ώρα, είναι ανοιχτά.
 
Ρυθμιστικό παράγοντα για την εκλογή του νέου Δημάρχου της πόλης των Σκοπίων θα αποτελέσουν ίσως οι Αλβανοί ψηφοφόροι, οι οποίοι αποτελούν το 20% του εκλογικού σώματος στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ.
 
Mεταξύ του SDSM του Ζόραν Ζάεφ και του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι, που είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα, υπάρχει μία άτυπη συμφωνία συνεργασίας για τον Δήμο των Σκοπίων και για μία σειρά άλλων Δήμων. Μάλιστα, ο Αλί Αχμέτι δήλωσε ότι το κόμμα του στηρίζει την υποψηφιότητα Σιλέγκοφ και κάλεσε τους υποστηρικτές του κόμματός του να ψηφίσουν τον υποψήφιο του SDSM για τον Δήμο των Σκοπίων.
 
Οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται για την ανάδειξη νέων δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων στους 81 δήμους της χώρας.
 
Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές , το κόμμα του Γκρούεφσκι (VMRO-DPMNE) είχε κατατροπώσει, κερδίζοντας σε 56 δήμους, ενώ σε 15 δήμους επικράτησαν αλβανικά κόμματα (κυρίως το DUI του Αλί Αχμέτι).
 
Ωστόσο αυτή τη φορά τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι αρκετά διαφορετικά, καθώς το κόμμα του Γκρούεφσκι, μετά την απώλεια της εξουσίας στη χώρα, φαίνεται πως έχει υπεισέλθει σε μία φάση εσωστρέφειας, ενώ η ηγεσία του βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη για υποθέσεις διαφθοράς και νοθείας προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων.
 
Επιπλέον, ο ίδιος ο Γκρούεφσκι δεν φαίνεται να χαίρει καμίας εκτίμησης από τον διεθνή παράγοντα, ο οποίος του χρεώνει αντιδημοκρατικές μεθόδους διακυβέρνησης της χώρας στα 11 χρόνια που βρισκόταν αυτός στην εξουσία και τον θεωρεί υπεύθυνο για την όλη αναταραχή που είχε προκληθεί στην ΠΓΔΜ το προηγούμενο διάστημα.
 
epirusblog.gr
5 of 5
ΠΓΔΜ: Κρίσιμες οι δημοτικές εκλογές της Κυριακής
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 2618721912417717009
item