Ηγουμενίτσα: Πανστρατιά για το ΤΕΙ με σύμμαχο τον Πρύτανη (+ΒΙΝΤΕΟ)


Ηγουμενίτσα: Πανστρατιά για το ΤΕΙ με σύμμαχο τον Πρύτανη (+ΒΙΝΤΕΟ)
Καθολικές είναι οι αντιδράσεις των τοπικών αρχών και φορέων του Νομού Θεσπρωτίας στην πρόταση για κλείσιμο του Τμήματος του ΤΕΙ που λειτουργεί στην Ηγουμενίτσα. 

Οι αντιδράσεις αποτυπώθηκαν σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμος το βράδυ της Δευτέρας κι αφού είχε προηγηθεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα. 

Η πρόταση, στο πλαίσιο ενοποίησης του ΤΕΙ Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων γνωστοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες και ύστερα από συνάντηση που είχε προκαλέσει ο Δήμος Ηγουμενίτσας με την διοίκηση του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. 

Το γεγονός δε ότι πρόκειται για το μοναδικό τμήμα που προτείνεται να οδηγηθεί στο κλείσιμο, κάνει τις αντιδράσεις ακόμη μεγαλύτερες και τους τοπικούς φορείς να πιστεύουν ότι πρόκειται για μία πολιτική μεθόδευση σε βάρος της συγκεκριμένης περιοχής. 

Οι φορείς της Θεσπρωτίας φαίνεται ότι βρήκαν έναν καλό σύμμαχο στο πρόσωπο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργου Καψάλη ο οποίος παραβρέθηκε στη σύσκεψη σε αντίθεση με την διοίκηση του ΤΕΙ η οποία ήταν σύσσωμη απούσα! 

Και προκαλεί πραγματικά εντύπωση η επιλογή της να μην παραστεί στη σύσκεψη προκειμένου να υπερασπιστεί την πρόταση που η ίδια φαίνεται ότι κατέθεσε και φρόντισε να την κάνει γνωστή χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. 

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αφενός υποστηρίζει η συγχώνευση θα γίνει με ακαδημαικά κριτήρια, αφετέρου αυτό που γίνεται στην πράξη είναι να διατηρούνται τα τμήματα στα Γιάννινα, στην Άρτα και την Πρέβεζα. 

Έτσι το μοναδικό που οδηγείται στο κλείσιμο είναι αυτό της Ηγουμενίτσας. Τόνισε ακόμη ότι η τοπική κοινωνία θέλει την αναβάθμισή του σε πανεπιστημιακό όπως επίσης είναι θετική στην ίδρυση των δύο τμημάτων διετούς φοίτησης για αποφοίτους ΕΠΑΛ. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης θύμισε ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας υπήρξε αρωγός σε κάθε προσπάθεια του ΤΕΙ, ακόμα και με παραχωρήσεις εκτάσεων για να αναπτυχθεί και υπογράμμισε ότι όλοι οι φορείς της Θεσπρωτίας απαιτούν όχι μόνο τη διατήρηση αλλά και την αναβάθμιση του υπάρχοντος Τμήματος.

Πολιτικές πιέσεις και μεθοδεύσεις πίσω από την συγκεκριμένη πρόταση βλέπει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας και υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης του τμήματος. 

 
Ο έτερος βουλευτής του Νομού Μάριος Κάτσης, απουσίαζε από την σύσκεψη ωστόσο με επιστολή που απέστειλε σημειώνει ότι όλοι οι τοπικοί φορείς πρέπει να στηρίξουν το αίτημα για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που περιλαμβάνει την αλλαγή της εισαγωγικής κατεύθυνσης, γεγονός που θα καταστήσει το τμήμα βιώσιμο.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, έκανε γνωστό ότι ενημερώθηκε τις τελευταίες ώρες για την πρόταση να κλείσει το ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα. Παρότι πάγια θέση του είναι όλες οι λειτουργίες τμημάτων να βρίσκονται εντός πανεπιστημιούπολης, από την στιγμή που αυτό δεν συμβαίνει και διατηρούνται τα τμήματα στην Άρτα και την Πρέβεζα, το δίκαιο είναι να παραμείνει το τμήμα και στην Ηγουμενίτσα.

Δεσμεύτηκε δε να παραστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής που επεξεργάζεται την πρόταση συγχώνευσης και να καλέσει και τους καθηγητές του τμήματος προκειμένου να παρουσιάσουν την δουλειά που γίνεται.

Ταυτόχρονα προέτρεψε τους φορείς της Θεσπρωτίας να επιδιώξουν συνάντηση άμεσα με τον Υπουργό Παιδείας για να του παρουσιάσουν τα «πειστικά» επιχειρήματα που υπάρχουν για την παραμονή του τμήματος στην Ηγουμενίτσα. 

Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε πως μετά την ενημέρωση που του έγινε είναι πεπεισμένος για την αναγκαιότητα παραμονής του Τμήματος, θέση που όπως είπε θα μεταφέρει στην αρμόδια επιτροπή Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν και αρκετοί σπουδαστές του Τμήματος οι οποίοι δια των εκπροσώπων τους μετέφεραν την δική αγωνία καθώς δεν ξέρουν αν θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και κάτω από ποιες συνθήκες.. 

Αγωνία που γίνεται ακόμη μεγαλύτεροι καθώς οι περισσότεροι προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας και οι οικογένειές τους επιβαρύνονται για την παραμονή τους στην Ηγουμενίτσα.

Δείτε το βίντεο της σύσκεψης:


thespro.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Ηγουμενίτσα: Πανστρατιά για το ΤΕΙ με σύμμαχο τον Πρύτανη (+ΒΙΝΤΕΟ)
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 7449705365374752798
item