Όπισθεν ολοταχώς από τον Πουτζδεμόντ για την ανεξαρτησία της Καταλονίας: Ζητά δίμηνες διαπραγματεύσεις Όπισθεν ολοταχώς από τον Πουτζδεμόντ για την ανεξαρτησία της Καταλονίας: Ζητά δίμηνες διαπραγματεύσεις | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Όπισθεν ολοταχώς από τον Πουτζδεμόντ για την ανεξαρτησία της Καταλονίας: Ζητά δίμηνες διαπραγματεύσεις

Όπισθεν ολοταχώς από τον Πουτζδεμόντ για την ανεξαρτησία της Καταλονίας: Ζητά δίμηνες διαπραγματεύσεις

Έστειλε επιστολή στον Ισπανό πρωθυπουργό παρά το τελεσίγραφο για  αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας σε περίπτωση που δεν υπήρχε σαφής απάντηση για το αν κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία.

Καμία σαφή απάντηση για το αν προτίθεται να κηρύξει την Καταλονία ανεξάρτητο κράτος δεν έδωσε τελικά ο Κάρλος Πουτζδεμόντ λίγη ώρα πριν λήξει το τελεσίγραφο που είχε θέσει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ο οποίος απείλησε με ακύρωση της αυτονομίας της περιοχής.

Στην τετρασέλιδη επιστολή του ο πρωθυπουργός της Καταλονίας αναφέρεται στο δικαίωμα της αυτονομίας αλλά ζητά από τη μια διάλογο διάρκειας δύο μηνών και από την άλλη μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την El Pais o Πουτζδεμόντ στην επιστολή του ζητά να σταματήσει η καταπίεση κατά των Καταλανών - κάνοντας αναφορά στα επεισόδια την ημέρα του δημοψηφίσματος.

Σε συμφιλιωτικό τόνο, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, ο πρωθυπουργός της Καταλονίας αναφέρει στην επιστολή του ότι «η κατάσταση που ζούμε είναι σημαντική και απαιτεί πολιτικές λύσεις και απαντήσεις» υπενθυμίζοντας ότι στις 10 Οκτωβρίου είχε προτείνει διάλογο «όχι ως ένδειξη αδυναμίας αλλά ως μια ειλικρινή πρόταση για να βρεθεί λύση ανάμεσα στο ισπανικό κράτος και την Καταλονία».

Σε μια πρώτη αντίδραση ο υπο:Αυργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Αλφόνσο Ντάστις, δήλωσε για την επιστολή Πουτζδεμόντ ότι «θεωρώ ότι δεν αποτελεί απάντηση στην προειδοποίηση της ισπανικής κυβέρνησης. Είναι σαφές ότι ο κ. Πουτζδεμόντ δεν απάντησε, δεν διαφώτισε σχετικά με αυτό που του ζητήθηκε».

Οι δύο πρώτες σελίδες της επιστολής Πουτζδεμόν:
Όπως σχολιάζει ο γερμανικός τύπος ο ηγέτης της Καταλονίας απλά χρονοτριβεί.  Πώς θα αντιδράσει όμως η ισπανική κυβέρνηση στην άρνηση της Καταλονίας να ξεκαθαρίσει τη θέση της; Όπως αναφέρει το δίκτυο CNBC, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει την αντίδραση του Ραχόι καθώς, όπως σημειώνεται, η τελευταία δήλωση από την πλευρά της Καταλονίας θολώνει τα νερά.

Ο Μαριανό Ραχόι την περασμένη εβδομάδα είχε προειδοποίησει ότι σε περίπτωση που ο Πουτζδεμόντ επιβεβαίωνε την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας θα είχε στη διάθεσή του άλλες τρεις ημέρες για να «επανορθώσει».

Αν, αντίθετα, δεν γινόταν αυτό τότε ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος που επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναστείλει την πολιτική αυτονομία της περιφέρειας και να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνησή της.


Epirusblog Gr
5 of 5
Όπισθεν ολοταχώς από τον Πουτζδεμόντ για την ανεξαρτησία της Καταλονίας: Ζητά δίμηνες διαπραγματεύσεις
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 3932292618033435826
Σχόλια
item