Γιάννενα: Γίνονται βήματα, απαιτούνται άλματα Γιάννενα: Γίνονται βήματα, απαιτούνται άλματα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Γίνονται βήματα, απαιτούνται άλματα

Γιάννενα: Γίνονται βήματα, απαιτούνται άλματα

Μπορεί τα τελευταία χρόνια στην Ήπειρο, και ειδικότερα στα Γιάννενα, να έχουν γίνει βήματα στο επίπεδο της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση, θα πρέπει να ακολουθήσουν «άλματα», προκειμένου να αγγίξουμε τις ευρωπαϊκές επιδόσεις.

Στα Γιάννενα, καθημερινά, συγκεντρώνονται 18 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών, που αντιστοιχούν περίπου στο 18% του συνόλου των απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από το 80% των απορριμμάτων καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Ελληνικού. 

Σε επίπεδο χώρας, το ποσοστό είναι περίπου το ίδιο, την ώρα που τα ποσοστά στις ευρωπαϊκές χώρες είναι αντίστροφα, δηλαδή ο μέσος όρος των απορριμμάτων που φτάνουν στους χώρους υγειονομικής ταφής, αγγίζει το 31%, ενώ υπάρχουν βέβαια και χώρες με ακόμη καλύτερες επιδόσεις.

Αυτό από μόνο του «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου, όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την τσέπη όλων, πολύ δε περισσότερο τα επόμενα χρόνια, όταν αφενός θα λειτουργήσει το εργοστάσιο απορριμμάτων, αφετέρου θα «εναρμονιστεί» ο νόμος με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, που βρίσκονται στη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει» και ο βαθμός ανακύκλωσης θα αποτυπώνεται πια στα δημοτικά τέλη.


Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και περιλαμβάνει τους όρους και το βασικό θεσμικό εργαλείο για την οργάνωση της ανακύκλωσης. 


Στόχος του υπουργείου είναι το 2017 να έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο, να έχουν εκδοθεί και οι κανονισμοί καθαριότητας από την πλευρά των δήμων και, μέχρι το τέλος του 2018, να έχουν τοποθετηθεί τα συστήματα αποκομιδής, τα συστήματα διαλογής, τα πράσινα σημεία και, γενικά, να λειτουργήσει το σύστημα σε επίπεδο δήμων.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό θα λέγαμε ότι είναι «ευνοϊκό» για την περιοχή μας, με δεδομένο πως αρχές του 2019 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων, οπότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, ούτως ή άλλως, τα «πράσινα σημεία» και θα έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες για ενίσχυση της ανακύκλωσης, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων.


Ωστόσο, τότε, τον πρώτο λόγο θα έχουν οι δήμοι και κυρίως, οι δημότες, αφού η ανακύκλωση αποτελεί υπόθεση ατομική και συλλογική συνάμα. 


Ο ρόλος των δήμων στο νέο σύστημα θα είναι αναβαθμισμένος, οι δήμοι όμως θα κρίνονται για τη δυνατότητά τους να λειτουργήσουν το νέο σύστημα και οι δημότες τους θα επιβαρύνονται, αναλόγως, τα δημοτικά τέλη. Την αρμοδιότητα για την πλήρη εποπτεία και οργάνωση του συστήματος, από την πλευρά της πολιτείας, αναλαμβάνει ο Οργανισμός Ανακύκλωσης. 

Οι δήμοι, πλέον, θα μπορούν να εμπορεύονται τα ανακυκλώσιμα υλικά, για να έχουν και πόρους από την ανακύκλωση, ανταποδίδοντας την προσπάθεια αυτή στον κάθε πολίτη ξεχωριστά, με τη μείωση των τελών. 


Βασικοί στόχοι του νέου συστήματος είναι η μείωση της ταφής, η ενίσχυση του ρόλου των δήμων, η χρήση των πόρων προς όφελος της ανακύκλωσης, η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του Οργανισμού Ανακύκλωσης, η εντατικοποίηση των ελέγχων και τα ειδικά μέτρα για τη μείωση της πλαστικής σακούλας, που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του ’18.

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΗ αλλαγή νοοτροπίας σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί στοίχημα για την πόλη των Ιωαννίνων, με τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να ζητά την «απομόνωση» της μειοψηφίας που συνεχίζει να αδιαφορεί για την προστασία του περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου, με αφορμή ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.


«Ακούμε ορισμένες φορές κριτική για έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών, αλλά νομίζω ότι αδίκως κατηγορούμαστε, διότι, ειδικά στη συγκεκριμένη δημοτική περίοδο, οι δράσεις ενημέρωσης με στόχο την αλλαγή κουλτούρας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι συνεχείς. 


Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους πολίτες, αλλά πρέπει να γίνουμε όλοι μας πιο καυστικοί απέναντι σε μια μειοψηφία που επιδεικνύει έλλειψη κοινωνικής συνείδησης», τόνισε σε δηλώσεις του.

ΕΤΟΙΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑΑποφασισμένος να εφαρμόσει τον νόμο για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, ακόμη και αν ισχύσουν τα πρόστιμα, εμφανίστηκε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Κατηρτσίδης, που προανήγγειλε τη λειτουργία μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, για την επιβράβευση όσων ανακυκλώνουν, και την αποκομιδή «χέρι-χέρι» στους πεζόδρομους, που αφορά την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων από τα καταστήματα, ξεκινώντας από τους πεζόδρομους.


«Είμαστε αποφασισμένοι να εκσυγχρονίσουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα, αλλά παράλληλα να επιβάλουμε πρόστιμα σε όσους ρυπαίνουν και δε συμμορφώνονται. Είναι μια μικρή, αλλά υπαρκτή μειοψηφία», σημείωσε ο κ. Κατηρτσίδης.


Η λειτουργία της ανακύκλωσης αναμένεται να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα, με τις επικείμενες προσλήψεις που έχουν εγκριθεί. Στόχος είναι να δουλεύει ένα ακόμη πλήρωμα στον τομέα της ανακύκλωσης, που λειτουργεί σήμερα με τρία πληρώματα.


Κοντά στην προσπάθεια του δήμου βρίσκεται και η Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης και Αξιοποίησης, σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας Δημήτρη Παπασωτηρίου, που βρέθηκε στα Γιάννενα για την ενημερωτική εκδήλωση. «Η συνεργασία μας με τον δήμο Ιωαννιτών είναι πολύ καλή και σημειώνεται μια διαρκής αύξηση των ποσοτήτων των ανακυκλώσιμων υλικών.


Υπήρξαν κάποια μικροπροβλήματα στις αρχές του 2017, τα οποία όμως διευθετούνται και θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και μείωση των απορριμμάτων που κατευθύνονται στον ΧΥΤΑ, κάτι που είναι στόχος όλων μας», σημείωσε.

Στην εκδήλωση οι πολίτες ενημερωθήκαν από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης για τον σωστό τρόπο της ανακύκλωσης των συσκευασιών από χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο στους «μπλε κάδους», ενώ, ειδικά για τις γυάλινες συσκευασίες, υπήρξε ξεχωριστή ενημέρωση των επιχειρηματιών για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεών τους από τον μπλε κώδωνα.


Στην κεντρική πλατεία, επίσης, μαθητές από σχολεία της πόλης είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε εκπαιδευτικά παιχνίδια και να απαντήσουν σωστά σε απλές ερωτήσεις, μπαίνοντας στην κλήρωση για ένα ποδήλατο.


agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Γίνονται βήματα, απαιτούνται άλματα
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 7159536400655795603
Σχόλια
item