Γιάννενα: ΗΠΕΙΡΟΣ - Αναπτυξιακό «εργαλείο» τα ποιοτικά προϊόντα

Γιάννενα: ΗΠΕΙΡΟΣ - Αναπτυξιακό «εργαλείο» τα ποιοτικά προϊόντα
Συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιφέρεια μας τα ηπειρωτικά αγροτικά προϊόντα με ταυτότητα ποιότητας – Μείζον ζήτημα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η κοινή προσπάθεια για αξιοποίηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. 
Μια από τις πιο σημαντικές και προς τη σωστή κατεύθυνση ημερίδες που αφορούν τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της Ηπείρου, πραγματοποιήθηκε χθες στα Γιάννενα και αφορούσε το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, απεύθυνε χαιρετισμό, σημειώνοντας με έμφαση πως τα ηπειρωτικά αγροτικά προϊόντα πρέπει να αποκτήσουν την ταυτότητα της ποιότητας, που είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής.
Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια, το Δήμο Ιωαννιτών και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση Αγροτών» και ο κ. Καχριμάνης ανέφερε και τα εξής: ««Το παρήγορο, είναι ότι είμαστε όλοι μαζί. 
Ζητώ να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση, προκειμένου να αξιοποιηθεί στο απόλυτο το πρόγραμμα «Νέων Γεωργών» που στην Ήπειρο υπάρχει δυνατότητα για 500 περίπου ακόμη εντάξεις. Έχω ζητήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ούτως ώστε η πρόσκληση να εκδοθεί εντός του Οκτωβρίου».
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν μέσω της Περιφέρειας και στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση κλπ, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν τις νομιμοποιήσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στις στοχευμένες εκθέσεις αγροτικών προϊόντων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας, με θετική αποτίμηση για τους παραγωγούς που λαμβάνουν μέρος, ζητώντας τη θεσμοθέτηση αγορών παραγωγών, διαδικασία που είχε ξεκινήσει προ ετών, αλλά σήμερα έχει διακοπεί.
Ένα άλλο ζήτημα που έθιξε ο Περιφερειάρχης, ήταν των αγροτικών υποδομών. Όπως εξήγησε, σήμερα η κατασκευή νέων εγγειοβελτιωτικών έργων δεν μπορεί να προχωρήσει με χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς από το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια διαχείρισης απορροής λεκανών. Από την Περιφέρεια, συμπλήρωσε, θα προωθηθούν έργα εκσυγχρονισμού παλιών αρδευτικών δικτύων των ΤΟΕΒ και της εξοικονόμησης ενέργειας μέσω τοποθέτησης αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Η προστασία της φέτας
Ο κ. Καχριμάνης, αφιέρωσε αρκετό χρόνο της τοποθέτησής του και για την προστασία της φέτας, εκφράζοντας την πεποίθησή του, ότι τελικά η Ελληνική Βουλή δεν θα εγκρίνει τη συμφωνία CETA.
«Αν δεν περάσει, δεν θα ισχύσει, αλλά πρέπει και εμείς να είμαστε σωστοί μεταξύ μας», σημείωσε για να αναφερθεί στις πρόνοιες που πρέπει να ληφθούν ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας που έχει συγκροτηθεί πρόσφατα.
Συγκεκριμένα έθεσε τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να λάβει υπόψη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:
1η: Να μη συμμετέχουν στην παραγωγή ΠΟΠ, όσοι εισάγουν πρόβειο γάλα από το εξωτερικό, ώστε να αποφεύγονται οι προσμίξεις και να τεθούν σε αμφισβήτηση τα ΠΟΠ προϊόντα.
2η: Να μη συμμετέχουν στη Διοίκηση της Διεπαγγελματικής όσοι έχουν εργοστάσια γάλακτος στο εξωτερικό και
3η: Να ελέγχεται ο τρόπος παραγωγής της φέτας με την ισχύουσα αναλογία 5 προς 1 γάλα, (5 κιλά γάλα - 1 κιλό τυρί) ώστε να αποτραπεί η χρήση σύγχρονων μεθόδων με επαναχρησιμοποίηση του τυρόγαλου που τη μειώνει σε 2,5 προς 1, μέθοδος που θέτει επίσης σε κίνδυνο την ονομασία ΠΟΠ.
«Αν συντονιστούμε όλοι μαζί θα έχουμε μέλλον, αν ο καθένας τραβήξει το δρόμο του, θα χαθούμε», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.
Τοποθετήσεις
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε χθες και η παρουσία και ο χαιρετισμός στην ημερίδα του πρώην υπουργού Γεωργίας, Βαγγέλη Αργύρη, με την ιδιότητα του προέδρου της Διεπαγγελματικής Οίνου και Αμπέλου.
Ο κ. Αργύρης χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό ότι ο α’ και ο β’ βαθμός της αυτοδιοίκησης μπαίνουν μπροστά στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση ενός εθνικού θέματος, όπως το χαρακτήρισε και πρόσθεσε πως η Περιφέρεια θα πρέπει να αναλάβει συντονιστικό ρόλο στην εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων και προϊόντων.
Στην αρχή της ημερίδας οι βουλευτές Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος και Μερόπη Τζούφη αναφέρθηκαν στη σημασία που έχει και για την Ήπειρο η προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με τον πρώτο να επισημαίνει ότι θα πρέπει να αναλυθούν οι αιτίες που οδήγησαν στην απαξίωση του πρωτογενούς τομέα, την δε δεύτερη να σημειώνει πως υπάρχουν οι δυνατότητες αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των προϊόντων της Ηπείρου.
Ο Β. Αργύρης με την ιδιότητα του προέδρου της Διεπαγγελματικής Οίνου και Αμπέλου τόνισε ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι κοινός.
«Οφείλουμε να μάθουμε πως θα πουλήσουμε Ήπειρο, μέσα από τα αγροτικά προϊόντα. Υπάρχουν εταιρείες κολοσσοί στην περιοχή όπως η Πίνδος και ο Νιτσιάκος, το Κτήμα Γκλίναβος και η Ζοίνος, η Δωδώνη και τα μικρά τυροκομεία που μπορούν να αξιοποιηθούν.
Συντονιστής θα πρέπει να είναι η Περιφέρεια, έτσι ώστε όταν όλοι βρισκόμαστε σε εκθέσεις στο εξωτερικό, να λέμε και να προωθούμε τα ίδια πράγματα.
Ο Θ. Μπέγκας
Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, από την πλευρά του τόνισε ότι η δημοτική αρχή επιδεικνύει το ενδιαφέρον της για τον πρωτογενή τομέα και μέσα από την ξεχωριστή αντιδημαρχία αγροτικών θεμάτων, με την αντιδήμαρχο Β. Μέγα.
«Στόχος μας, μεταξύ άλλων, είναι να ενημερώσουμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και όσους θέλουν να ασχοληθούν με την παραγωγή. Να τους ενημερώσουμε για νέες μεθόδους, για καινοτόμες εφαρμογές και καλλιέργειες δίνοντάς τους τη δυνατότητα όχι μόνο να επιβιώσουν σε εποχές δύσκολες αλλά και να αναπτυχθούν. 
Η συνεχής συμμετοχή του Δήμου σε εκθέσεις, συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια στα περισσότερα εκ των οποίων συνοδευόμενος και από ομάδες παραγωγών δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για τους ανθρώπους αυτούς. 
Παράλληλα με ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων σε αγροτικούς δρόμους, όπως οι ασφαλτοστρώσεις ή η διάνοιξη νέων κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητα τους», δήλωσε ο κ. Μπέγκας.
Η Ένωση Αγροτών
Τέλος, πριν την έναρξη των κεντρικών εισηγήσεων και τοποθετήσεων ο πρόεδρος του ΓΑΣ Ιωαννίνων Χριστ. Μπαλτογιάννης τόνισε πως είναι σημαντικός ο ρόλος που καλείται να επιτελέσει το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, απευθύνοντας κάλεσμα στους αγρότες να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που υπάρχουν.

anex.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΗΠΕΙΡΟΣ - Αναπτυξιακό «εργαλείο» τα ποιοτικά προϊόντα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4075196417750729272
item