Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Ισπανίας για Καταλονία και ΝΔ

Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Ισπανίας για Καταλονία και ΝΔ
Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι αναφορές του Ισπανού πρέσβη σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα αναφορικά με το ζήτημα της Καταλονίας.
Ο Ισπανός διπλωμάτης ανέφερε μεταξύ άλλων στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι η κυβέρνηση δεν καταδίκασε την απόφαση της Καταλονίας για απόσχιση, εν αντιθέσει με τον πρόεδρο της ΝΔ και τον πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας. 
«Μίλησα προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μου εξέφρασε απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανίας» τόνισε  και πρόσθεσε: «Επίσης άκουσα ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 
Για μένα αυτή είναι μια ξεκάθαρη στάση. Προφανώς απουσιάζουν δηλώσεις για αυτό το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δει κάποιος ποια είναι η πραγματικότητα».
Οργή Κοτζιά: Να ανακαλέσει
Σε μια οργισμένη, δεύτερη ανακοίνωσή του, το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει χαρακτηριστικά «Με έκπληξη καταγράψαμε τα σχόλια του Πρέσβεως της φίλης και συμμάχου Ισπανίας στον κυριακάτικο Τύπο, όπου επικρίνει δημόσια την Ελληνική Κυβέρνηση».
Με πολύ αυστηρούς τόνους το υπουργείο Εξωτερικών εγκαλεί τον Ισπανό πρέσβη στην Αθήνα Ενρίκε Βιγκέρα για ανάρμοστη συμπεριφορά που δεν συνάδει με τους κανόνες της διπλωματίας καλώντας τον να «προβεί άμεσα στην ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του" και να "παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την ελληνική Κυβέρνηση».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ 
«Με έκπληξη καταγράψαμε τα σχόλια του Πρέσβεως της φίλης και συμμάχου Ισπανίας στον κυριακάτικο Τύπο, όπου επικρίνει δημόσια την Ελληνική Κυβέρνηση.

Με τα εν λόγω σχόλια προσβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την Κυβέρνηση. Επιπλέον, υπαινισσόμενος ότι υφίσταται διαφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, εκφεύγει προκλητικά των διπλωματικά ανεκτών ορίων. 
Η από πλευράς του δημόσια υιοθέτηση των λανθασμένων επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης συνιστά απαράδεκτη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας, ενώ συμπεριφέρεται ως να βρίσκεται σε συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Ισπανός Πρέσβης απαξιώνει με τα σχόλιά του την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία επέβαλε ποινή 6μηνης φυλάκισης στα μέλη του Ρουβίκωνα που εισέβαλαν στην Ισπανική Πρεσβεία. Ενώ αντίθετα, η εισβολή ακτιβιστών στην Πρεσβεία του το 2011, που έμεινε ατιμώρητη, δεν προκάλεσε δημόσια παρέμβαση από πλευράς Ισπανικής Πρεσβείας.

Καλούμε τον Ισπανό Πρέσβη να μην συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει με τους κανόνες της διπλωματίας. Αναμένουμε δε, ότι θα προβεί άμεσα στην ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του και θα παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση. 
Η επίμαχη συνέντευξη
Ο πρέσβης της Ισπανίας Ενρίκε Βιγκέρα, στη συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής αφήνει σαφείς αιχμές για τη στάση που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της κρίσης της Καταλονίας.
Ο κ. Βιγκέρα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δεν έκανε καμία δήλωση καταδίκης της προσπάθειας απόσχισης της Καταλωνίας. Την ίδια στιγμή μάλιστα, που, όπως λέει, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε απερίφραστα τη στήριξή του στην ισπανική κυβέρνηση.
Ο Μητσοτάκης και ο Παυλόπουλος στήριξαν, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι
«Εγώ έλαβα άμεσες εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης από τη Νέα Δημοκρατία. Μίλησα προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μου εξέφρασε απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανίας. Επίσης άκουσα ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 
Για μένα αυτή είναι μια ξεκάθαρη στάση» δήλωσε ερωτηθείς σχετικά και πρόσθεσε: «Προφανώς απουσιάζουν δηλώσεις για αυτό το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δει κάποιος ποια είναι η πραγματικότητα. Πάντως, μέχρι σήμερα αυτή ήταν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. 
Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στήριξαν πολύ θερμά την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και τη στάση της κυβέρνησής μας».
Δεν έχει προηγούμενο η εισβολή «Ρουβίκωνα»
Αναφερόμενος στην πρόσφατη εισβολή του «Ρουβίκωνα» στην ισπανική πρεσβεία, ο κ. Βιγκέρα τη χαρακτηρίζει ως «σοβαρή ενέργεια» αλλά και ως «αγριότητα», που «δεν έχει προηγούμενο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
«Εγώ δεν γνωρίζω να έχει υπάρξει κανένα άλλο τέτοιο προηγούμενο. Με εξέπληξε πάρα πολύ και εξακολουθεί να με εκπλήσσει. Πώς είναι δυνατόν αυτό να συμβεί σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Ηταν μια αγριότητα. Στείλαμε ένα διάβημα διαμαρτυρίας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν υπήρξε και ούτε περιμένουμε κάποια απάντηση. 
Με κάλεσε στο τηλέφωνο ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος μου είπε ότι λυπάται για το συμβάν, με κάλεσαν επίσης από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Προφανώς για εμένα ακόμη είναι κάτι ακατανόητο. Σκεφτείτε ότι έχουμε και αστυνομική φρουρά στην είσοδο και πάλι δεν αποτράπηκε αυτή η ενέργεια».
Ο Ισπανός πρέσβης μάλιστα επεσήμανε: «Εμένα μου φαίνεται ότι η εισβολή που έγινε σε αυτή την πρεσβεία, σπάζοντας μια πόρτα, μπαίνοντας από ένα παράθυρο, είναι μια ενέργεια σοβαρή. Δεν υπάρχουν πολλά προηγούμενα στην Ευρώπη. 
Θα έπρεπε αυτό το γεγονός να προβληματίσει κάποιους, έτσι ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Διότι η πρεσβεία μιας ξένης χώρας, μιας φίλης και συμμάχου χώρας, δεν είναι το ίδιο με μια ιδιωτική επιχείρηση ή μια ΜΚΟ. Μια πρεσβεία πρέπει να προστατεύεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια».

epirusblog.gr
5 of 5
Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Ισπανίας για Καταλονία και ΝΔ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1315614985305168900
item