Πρέβεζα: Προβλήματα υπερεκμετάλλευσης υδατικών πόρων στην Πρέβεζα

Πρέβεζα: Προβλήματα υπερεκμετάλλευσης υδατικών πόρων στην Πρέβεζα
Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης η ημερίδα του ΤΕΕ Ηπείρου για την 1η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου. Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμούς , καθώς και με τη βασική εισήγηση από τον κ. Γιώργο Κωτσαγιώργη.

Η γενική εικόνα των επιβάρυνσης υδατικών πόρων είναι «καλή», αλλά κατά περίπτωση, «χειρότερη από πριν». Πάντως, ο εισηγητής τόνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι τα πράγματα χειροτέρεψαν», παραπέμποντας στο διαφορετικό τρόπο παρακολούθησης. 

Ωστόσο, όπως τόνισε σε ό,τι αφορά τη χημική κατάσταση των υδάτων (εκεί αναφέρεται το «χειρότερη από πριν»), σε ένα 30% η εικόνα είναι «κατώτερη της καλής».

Συνολικά, υπάρχουν 54 σταθμοί παρακολούθησης στην Ήπειρο, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον εισηγητή, υπάρχουν τοπικά προβλήματα υπερεκμετάλλευσης, κυρίως στην Πρέβεζα, όπως είπε και «μέτρια», στην Παμβώτιδα. Επίσης, προβλήματα στα πόσιμα νερά παρατηρούνται στην Πρέβεζα και στην Κέρκυρα.

Η βασική, σε συντριπτικό ποσοστό, άνω του 80% εκμετάλλευση των υδατικών πόρων, είναι από τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις, αναφέρθηκαν η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, η ενίσχυση μέτρων περιβαλλοντικών όρων, ο χαρακτηρισμός της Παμβώτιδας και της τάφρου Λαψίστας ως ευαίσθητων αποδεκτών, η εξάπλωση των βιολογικών καλλιεργειών, αλλά και του δικτύου παρακολούθησης επιφανειακών υδατικών συστημάτων.

πηγή: typos-i.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Προβλήματα υπερεκμετάλλευσης υδατικών πόρων στην Πρέβεζα
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 9094209772935544170
item