Ήγουμενίτσα: Η ομιλία του αντιδήμαρχου Ηγουμενίτσας Δημήτρη Πάκου στα εγκαίνια του ΚΕΠ Υγείας Ηγουμενίτσας

Ήγουμενίτσα: Η ομιλία του αντιδήμαρχου Ηγουμενίτσας Δημήτρη Πάκου στα εγκαίνια του ΚΕΠ Υγείας Ηγουμενίτσας
Σεβαστοί Πατέρες, Επίσημοι Προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, Αγαπητοί Συνδημότες.
Η σημερινή σας παρουσία πέρα από την τιμή, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Σας ευχαριστούμε.
Κυρίες και Κύριοι
Η άσκηση της Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Ηγουμενίτσας, υλοποιείται με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας και του Τμήματος Προστασίας Τρίτης Ηλικίας και Ευπαθών Κοινωνικών ομάδων του Νομικού Προσώπου «Προσχολική Αγωγή, Κοινωνική Προστασία και Πολιτισμός».
Οι ανωτέρω φορείς, υπό την καθοδήγηση του κυρίου Δημάρχου, έχουν αναπτύξει επί μέρους τομείς συνεργασίας και αξιοποιώντας το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό τους, συμβάλλουν στην παροχή υπηρεσιών προς το σύνολο των Δημοτών μας.
Ο Δήμος μας είναι μέλος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας. Το συγκεκριμένο Δίκτυο έχει πιστοποιηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ένα, Εθνικής Εμβέλειας Δίκτυο Πόλεων που ακολουθεί τα πρότυπα του Παγκοσμίου Οργανισμού. Συνεπικουρείται από Επιστημονικό Προσωπικό και συγκροτείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Δήμαρχο Αμαρουσίου, πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιο Πατούλη. Μέχρι σήμερα, 192 Δήμοι είναι μέλη του Δικτύου.

Αγαπητοί Συνδημότες
Είναι κοινός τόπος πως πολλές φορές οι πολίτες δεν έχουν την δυνατότητα να λάβουν τις αναγκαίες πληροφορίες ή και υπηρεσίες για θέματα που αφορούν την υγείας τους, με συνέπεια , είτε να εγκαταλείπουν κάθε απόπειρα πρόληψης ή να ταλαιπωρούνται στα δαιδαλώδη γραφειοκρατικά μονοπάτια της Δημόσιας Διοίκησης. 
Στη χώρα μας, το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εμφανίζει  – διαχρονικά – αδυναμίες, τόσο σε λειτουργικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο. Η τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι δυνατό, σε αυτό το πρόβλημα να μείνει αμέτοχη. 
Μπορεί να μην υποκαθιστά την Κεντρική Διοίκηση οφείλει όμως να είναι δίπλα στον πολίτη και να θεραπεύει, στο μέτρο του δυνατού, τις ανεπάρκειες της κεντρικής εξουσίας. 
Άλλωστε με τα νέα νομοθετικά δεδομένα, δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να αναπτύξουν πρόγραμμα στη Πρωτοβάθμια Υγεία (όπως τα ΚΕΠ Υγείας) αλλά και να δημιουργήσουν Ιατρεία και επί μέρους Δομές Υγείας με αδειοδότηση  από τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους.
ΚΕΠ Υγείας
Φορέας Λειτουργίας των ΚΕΠ Υγείας είναι το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων. Μέχρι σήμερα 81 Δήμοι έχουν πάρει απόφαση για Ίδρυση ΚΕΠ Υγείας εκ των οποίων 40 ΚΕΠ Υγείας λειτουργούν ήδη. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας είναι ένα από αυτούς, καθώς η σχετική απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου έτυχε της Θετικής αποδοχής και έγκρισης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου.
Με την δημιουργία του ΚΕΠ Υγείας, ο Δήμος μας, επιδιώκει:
  • Τη δημιουργία μιας Στρατηγικής πρόληψης σε τοπικό επίπεδο μέσα από μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, καταγεγραμμένη σε βάσεις δεδομένων και δικτυωμένη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

  • Την ανάπτυξη προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου για την έγκαιρη ανάδειξη σοβαρών προβλημάτων υγείας.

  • Τη δημιουργία ενός συγκροτημένου – και όχι αποσπασματικού – προγράμματος προσανατολισμού και ενημέρωσης των πολιτών για τις διαθέσιμες Υπηρεσίες Υγείας. Το επιστημονικό προσωπικό του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας θα καθοδηγεί υπεύθυνα τον πολίτη.

Συνοπτικά : Στόχος μας είναι, η ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης και ενημέρωσης.
Μέσα από αυτή τη Δομή, ωφελείται το σύνολο των φτωχών και ευπαθών Δημοτών μας αλλά και το σύνολο του υπολοίπου πληθυσμού για να προβαίνει στις ενδεδειγμένες προληπτικές εξετάσεις που μπορεί να του σώσουν και την ίδια του τη ζωή. Έμφαση δίνεται στα εξής νοσήματα: 1) καρκίνος του παχέος εντέρου, 2) καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, 3) καρκίνος του μαστού, 4) καρδιοαγγειακός κίνδυνος, 5) ανεύρυσμα αορτής, 6)καρκίνος του προστάτη, 7) μελάνωμα.
Ακόμη, το ΚΕΠ Υγείας θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης του πληθυσμού για θέματα όπως: Σχολικός Εκφοβισμός, Κατάθλιψη, Στήριξη ανίατων ασθενειών, παιδική παχυσαρκία, Διαδίκτυο, Εμβολιασμοί, Πρώτες βοήθειες, Τρίτη Ηλικία, Εργασιακό Στρες, Κίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία και πολλά άλλα.
Ο Δημότης, θα μπορεί να επικοινωνεί με το ΚΕΠ Υγείας ή να επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις του και να ενημερώνεται για θέματα που αφορούν την υγεία του. Εφ’ όσον το επιθυμεί, θα δημιουργείται Ιατρικός φάκελος με τις προληπτικές εξετάσεις που κρίνει αναγκαίες και θα δρομολογείται δίκτυο παραπομπών σε εξειδικευμένα Ιατρικά Κέντρα για τα αποτελέσματα των Ιατρικών Εξετάσεων που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση. Το προσωπικό του ΚΕΠ Υγείας, θα προμηθεύει στο Δημότη μια λίστα με τους παρόχους Ιατρούς  και τα Διαγνωστικά Εργαστήρια που είναι έτοιμα να τον δεχτούν. 
Οι Ιατροί είναι πολλαπλών ειδικοτήτων καθώς και Διαγνωστικά/Μικροβιολογικά Κέντρα, Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, Δομές Υγείας, Ιδιωτικές Κλινικές, Ιατρικές Εταιρείες κ.α. ενώ, για τους ανασφάλιστους, θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη. Οι πάροχοι Ιατροί αλλά και ο ίδιος ο πολίτης μπορεί να ενημερώνει τον Ιατρικό του φάκελο μέσω του ΚΕΠ Υγείας αλλά και θα ενημερώνεται εγκαίρως για τις εξετάσεις που πρέπει να επαναλάβει.
Το ΚΕΠ Υγείας θα προβεί στην έκδοση «Κάρτας Υγείας και Πρόληψης» σαν το επιθυμεί ο Δημότης ενώ θα τηρείται με αυστηρότητα ο Νόμος περί προσωπικών δεδομένων. Επίσης, τόσο το ίδιο το ΚΕΠ Υγείας όσο όμως και το σύνολο των Δημοτών μας, θα μπορούν να εξυπηρετούνται και μέσα από την ειδική τηλεφωνική γραμμή help desk καθώς και  τα στελέχη του ΚΕΠ θα βοηθούν τους Δημότες στην Ηλεκτρονική Έκδοση Ασφαλιστικής Ικανότητας.
Σημαντικός είναι ο ρόλος της νέας αυτής Δομής, και στην εφαρμογή του Νόμου για το, υπό προϋποθέσεις, δικαίωμα των ανασφάλιστων Δημοτών –σαν υπάρχουν- στα Νοσοκομεία αλλά και για το δικαίωμα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥ για δωρεάν Ιατρικές Επισκέψεις και διαγνωστικές Εξετάσεις.  Οι ευπαθείς ομάδες διασφαλίζουν, ακόμη περισσότερο, το δικαίωμα για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις αλλά και ο Δημότης θα ενημερώνεται υπεύθυνα για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την έκδοση Βιβλιαρίων και δεν θα χρειαστεί να κοπιάζει χάνοντας πολύτιμο χρόνο.

Κυρίες και Κύριοι,
Όπως εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς, καταλυτικός είναι ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η Επιστημονική – Ιατρική Κοινότητα του τόπου μας σε αυτή μας την προσπάθεια. Χωρίς τη δικιά της στήριξη, συνεργασία, καθοδήγηση, οι στόχοι μας, όπως προαναφέρθηκαν, είναι δύσκολο να φέρουν τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε. 
Ευτυχώς όμως έχουμε κάθε δικαίωμα να αισιοδοξούμε. Από την πρώτη στιγμή, ο Ιατρικός κόσμος αλλά και το σύνολο των επιμέρους δομών Υγείας, στήριξαν και αγκάλιασαν αυτή μας την πρωτοβουλία. Τους Συγχαίρουμε και τους Ευχαριστούμε. Εξαιρέτως δε θερμές Ευχαριστίες στην πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κυρία Χαρά Φατούρου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την συνεργασία, στήριξη και καθοδήγηση. 
Επί μέρους ζητήματα αυτής μας της συνεργασίας θα ρυθμιστούν στο πλαίσιο της νέας πορείας που εγκαινιάζουμε σήμερα. Ο Δήμος, σαν πρώτη ενέργεια, θα δημιουργήσει Μητρώο Ιατρών που επιθυμούν να συμμετέχουν εθελοντικά σε προγράμματα Ενημέρωσης του πληθυσμού και θα καθορίσουμε επί μέρους δράσεις.

Κυρίες και Κύριοι,
Η Νέα αυτή, πρωτοποριακή Δομή που εγκαινιάζουμε σήμερα έρχεται να προστεθεί λειτουργικά και να αποτελέσει έναν οργανικό κρίκο σε μια αλυσίδα επί μέρους Δομών του Δήμου μας που καθημερινά παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες.
Οι Δομές αυτές υπό την εποπτεία, καθοδήγηση αλλά και καταλυτική παρέμβαση του κυρίου Δημάρχου, όποτε απαιτηθεί, με τρόπο σεμνό, αθόρυβο και διακριτικό είναι μια όαση ελπίδας, στήριξης και ανακούφισης ιδιαίτερα για εκείνους τους Δημότες που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.
Στόχος μας είναι η δημιουργία όσο το περισσότερων προνοιακών Δομών που πέραν της διακονίας τους, θα δημιουργήσουν και νέες θέσεις εργασίας σε άνεργους επιστήμονες της περιοχής μας. Ήδη, έξι από αυτούς έχουν πιάσει δουλειά και παρέχουν Υπηρεσίες.
Εγκάρδιες ευχαριστίες σε όλους όσους εργάστηκαν για να φτάσουμε στην σημερινή ημέρα – οι ίδιοι δεν επιδιώκουν τον Δημόσιο έπαινο και είναι οι αφανείς ήρωες αυτής της προσπάθειας, αλλά και στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου, πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γεώργιο Πατούλη, την Πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου , αλλά και το σύνολο της Ιατρικής Κοινότητας του Νομού, επί μέρους Δομές Υγείας της περιοχής .
Εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στους συνεργάτες μας που αναλαμβάνουν αφετηριακά να βάλουν τις βάσεις για την λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας, το οποίο στην εκκίνηση του, θα λειτουργεί κατά τις ημέρες Δευτέρα και Παρασκευή και από ώρες 09:00 το πρωί μέχρι 14:00 το μεσημέρι.
Είμαι βέβαιος πως η εμπειρία τους και η επιστημονική επάρκεια που διαθέτουν εγγυώνται την επιτυχία της νέας αυτής Δομής και θέλω να γνωρίζουν πως η επιλογή τους δεν ήταν τυχαία.
Σε ότι δε αφορά εμάς, έχουμε σαφή γνώση πως κάποια στιγμή θα αποχωρήσουμε και θα δώσουμε τη σκυτάλη σε άλλους. Οι Δομές αυτές όμως, όπως η σημερινή, θα συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες στους Δημότες μας.
Σας ευχαριστώ
thesprotikospalmos.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα: Η ομιλία του αντιδήμαρχου Ηγουμενίτσας Δημήτρη Πάκου στα εγκαίνια του ΚΕΠ Υγείας Ηγουμενίτσας
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 60468907453315193
item