«Πράσινος φως» στην επένδυση στα Αστέρια Γλυφάδας από το ΣτΕ
Έναν κρίσιμο εμπόδιο πέρασε η ανάπλαση της περιοχής στα Αστέρια Γλυφάδας καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επέτρεψε τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών εγκαταστάσεων στην περιοχή, ενώ παράλληλα έκρινε νόμιμες όλες τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.
Πλέον ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσουν τα σχέδια της Grivalia Properties, η οποία πριν από δύο μήνες απέκτησε το 80% της εταιρείας που έχει μισθώσει το ακίνητο μέχρι το 2042. Η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει πλήρως τα σχέδια της αλλά σε αυτά περιλαμβάνονται η δημιουργία πρότυπης ξενοδοχειακής μονάδας με «σαφή αναφορά στο παρελθόν του ιστορικού ξενοδοχείου».
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μαζί με τους συνεταίρους μας ένα πραγματικό κόσμημα για την αθηναϊκή ριβιέρα ένα διεθνή πόλο έλξης ο οποίος θα αναβαθμίσει και θα ωφελήσει πολλαπλά την ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας, θα δημιουργήσει περί τις 1.000 νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει στην εδραίωση της Αθήνας ως all- year round τουριστικού προορισμού», είχε δηλώσει με αφορμή την εξαγορά ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Properties κ. Γιώργος Χρυσικός.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο σχέδιο που είχε παρουσιάσει το 2015 ο επιχειρηματίας Γιάννης Παπαθεοχάρης, ο οποίος ήταν τότε ο βασικός μέτοχος της εταιρείας Ναυσικά για τα «Αστέρια» αφορούσε την κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος με πεντάστερο ξενοδοχείο, πισίνες, βίλες, σπα και συνεδριακό χώρο 600 ατόμων.
Η απόφαση του ΣτΕ
Το ΣτΕ συνεδρίασε επί της προσφυγής έξι κατοίκων της Γλυφάδας μέσω της οποίας ζητούσαν να ακυρωθεί: α) η από 5.5.2016 υπουργική απόφαση με την οποία διαπιστώθηκε η νομιμότητα του συνόλου των τουριστικών εγκαταστάσεων εμβαδού 21.379 τ.μ. στα Αστέρια Γλυφάδας και β) η από 12.5.2016 απόφαση του γενικού γραμματέα της γενικής διεύθυνσης αποκεντρωμένη διοίκησης με την οποία τροποποιήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι στο υπάρχον εν λόγω τουριστικό συγκρότημα και εκσυγχρονίστηκε η ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων δυναμικότητας 400 κλινών, η οποία είναι μισθωμένη στην εταιρεία «Ναυσικά».
Το Ε΄Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2456/2017 απόφασή του απέρριψε την αίτηση και όλους τους ισχυρισμούς των έξι κατοίκων της Γλυφάδας, κρίνοντας ότι οι επίμαχες προσβαλλόμενες αποφάσεις δεν προσκρούουν στο άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, αλλά ούτε προσκρούει στη δασική νομοθεσία (νόμος 998/1977). 
Και αυτό γιατί τόσο το Σύνταγμα όσο ο Δασικός Κώδικας «επιτρέπουν υπό προϋποθέσεις επεμβάσεις στα δάση και τις δασικές εκτάσεις για την δημιουργία εγκαταστάσεων τουριστικού χαρακτήρα, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν ήδη κατασκευαστεί, ανεξάρτητα εάν είναι χωρίς άδεια» (αυθαίρετες).
Επίσης, απορρίφθηκε ως αβάσιμος ο ισχυρισμός των κατοίκων ότι με το άρθρο 52 του νόμου 4284/2014 νομιμοποιούνται ανύπαρκτες επεκτάσεις κτιρίων και πραγματοποιούνται εικονικές αλλαγές χρήσεων ορισμένων κτιρίων οι οποίες δεν υπήρχαν στις προσβαλλόμενες αποφάσεις.
Η ιστορία των Αστεριών
Λέγεται ότι αρκετοί έλληνες επιχειρηματίες αλλά και… άραβες κροίσοι ενδιαφέρθηκαν ανά τα χρόνια για την έκταση των 285 στρεμμάτων που φιλοξένησε σε παλαιότερες δεκαετίες την αθηναϊκή ελίτ αλλά και τις κινηματογραφικές δραστηριότητες της εποχής.
Στα κατοπινά χρόνια το συγκρότημα των αρχιτεκτόνων Βασιλειάδη, Βουρεκά, Σακελλάριου, Γεωργιάδη, Δεκαβάλλα, εγκαταλείφθηκε και γέμισε αυθαίρετες κατασκευές.
Το 1998 οι εργασίες ανακαίνισης σκόνταψαν σε σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και το 1999 η έκταση πέρασε από την θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, ΑΞΕ Αστήρ, στην εταιρία Εστρέλια που ανακοίνωσε σχέδιο εκμετάλλευσης με τη δημιουργία ξενοδοχείου 850 κλινών! Εντέλει το σχέδιο απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η έκταση κατέληξε στην τότε ΕΤΑ (Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων) η οποία απορροφήθηκε από την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου).
Εντέλει ΕΤΑΔ και Εθνική το 2013 υπέγραψαν σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης μέχρι το 2042 και μετά η ΕΤΕ υπομίσθωσε την έκταση που περιλαμβάνει δύο νυχτερινά κέντρα, συγκρότημα πλαζ με τρία παραλιακά μπαρ, εστιατόριο με μπαρ και πισίνα στην εταιρία «Ναυσικά» του ομίλου Παπαθεοχάρη.
Το ακίνητο πέρασε πλέον στην θυγατρική της Grivalia για τον ξενοδοχειακό τομέα, την Grivalia Hospitality S.A., με έδρα το Λουξεμβούργο η οποία έχει συγκεντρώσει κεφάλαια και διαθέτει ρευστότητα για να προχωρήσει σε επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο.