Παλαιστινιακή συμφιλίωση: Ήρθαν σε συμφωνία Χαμάς – Φατάχ

Παλαιστινιακή συμφιλίωση: Ήρθαν σε συμφωνία Χαμάς – Φατάχ
Πραγματικότητα είναι όπως φαίνεται η συμφιλίωση των δύο αντίπαλων παλαιστινιακών κομμάτων Χαμάς και Φατάχ μετά από μια δεκαετία.
Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία συμφιλίωσης, τους όρους της οποίας αναμένεται να αποκαλύψουν τα παλαιστινιακά κόμματα στο Κάιρο, βλέποντας σε αυτήν «την τελική συμφωνία προκειμένου να τερματιστούν οι διαιρέσεις».
«Χαιρετίζω τη συμφωνία του Καΐρου και δίνω οδηγίες στην αντιπροσωπεία (στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα) να την υπογράψει αμέσως», δήλωσε ο Αμπάς τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο. Είπε πως έλαβε λεπτομερή αναφορά των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο και βλέπει σε αυτήν «την τελική συμφωνία προκειμένου να τερματιστούν οι διαιρέσεις».
Νωρίτερα αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαβουλεύσεις δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο της ανωνυμίας, πως 3.000 αστυνομικοί της Παλαιστινιακής Αρχής θα αναπτυχθούν στη λωρίδα της Γάζας και στα σύνορα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο βάσει της συμφωνίας συμφιλίωσης.
Εξάλλου, ο Αμπάς αναμένεται να άρει «πολύ σύντομα» τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν το 2017 για να αναγκάσουν τη Χαμάς στη συμφιλίωση, δήλωσε στο AFP ο Ζακαρία αλ-Αγά, επικεφαλής του κόμματος Φάταχ του Αμπάς στη λωρίδα της Γάζας.
Φαίνεται πως με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθούν οι συνθήκες στην Λωρίδα της Γάζας, η οποίο λόγω και του οικονομικού μπλόκου που έχει επιβάλει το Ισραήλ αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση λόγω της έλλειψης ηλεκτρισμού και τροφίμων. 
Αυτό που μένει να φανεί είναι το τι θα απογίνουν οι 25.000 οπλισμένη στρατιώτες της Χαμας, η οποία μάλιστα θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ. 
Επίσης από την συμφωνία θα φανεί και το πως θα προχωρήσουν οι συνομιλίες για την βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ – Παλαιστίνης καθώς η Χαμάς δεν έχει αναγνωρίσει το Ισραήλ ως κρατική οντότητα σε αντίθεση με την Φατάχ του Μαχμούντ Αμπάς. 
epirusblog.gr
5 of 5
Παλαιστινιακή συμφιλίωση: Ήρθαν σε συμφωνία Χαμάς – Φατάχ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 2882053992880554798
item