Γιάννενα: «Ταμείο» κάνουν οι φορείς της Ηπείρου μετά το συνέδριο… Γιάννενα: «Ταμείο» κάνουν οι φορείς της Ηπείρου μετά το συνέδριο… | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: «Ταμείο» κάνουν οι φορείς της Ηπείρου μετά το συνέδριο…

Γιάννενα: «Ταμείο» κάνουν οι φορείς της Ηπείρου μετά το συνέδριο…

Μακρύς... ο δρόμος από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης ως την υλοποίησή τους!

Συγκρατημένος εμφανίστηκε χθες ο Πρύτανης Γ. Καψάλης για τα θέματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Έκανε λόγο για ανάγκη διαλόγου, συνεργασίας και μελετημένων βημάτων για Κέντρο Έρευνας, Γεωπονική Σχολή κ.ά.

Στην ιστορία ανήκει πια το λεγόμενο «αναπτυξιακό συνέδριο» που έγινε στα Γιάννενα παρουσία του Πρωθυπουργού και του μισού υπουργικού συμβουλίου και καθώς απομακρυνόμαστε σιγά – σιγά απ’ αυτό, αρχίζουν για όλους τα… δύσκολα!

Αυτοδιοικητικοί, κοινωνικοί, επιχειρηματικοί και εκπαιδευτικοί φορείς της Ηπείρου κάνουν «ταμείο», διερευνώντας ποιες από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις που απέσπασαν μπορούν να υλοποιηθούν, πότε και πώς και κοινή διαπίστωση είναι ότι οι εξαγγελίες στο μεγαλύτερο μέρος τους θα πάρουν χρόνο να ωριμάσουν και θα χρειαστούν συστηματική δουλειά, προσπάθεια, υπομονή, επιμονή και πίεση εκ μέρους των τοπικών φορέων ώστε να λάβουν σάρκα και οστά.
Χαρακτηριστική όσον αφορά στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες είναι η περίπτωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο σαφώς και βγαίνει κερδισμένο απ’ το συνέδριο σε επίπεδο δεσμεύσεων, έχει όμως να διανύσει δρόμο ώστε να τις δει να γίνονται πράξη. 
Αυτός είναι ο λόγος που ο Πρύτανης Γιώργος Καψάλης εμφανίστηκε χθες «συγκρατημένα αισιόδοξος» σε δηλώσεις του, τονίζοντας επανειλημμένα την ανάγκη συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας και κάνοντας λόγο για μελετημένα βήματα ώστε να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα!
Συγκρατημένος ο Πρύτανης
Μια ανάλυση των εξαγγελιών που έγιναν στα Γιάννενα σχετικά με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ηπείρου από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Παιδείας και τον αναπληρωτή Υπουργό επιχείρησε χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο Γ. Καψάλης, ο οποίος, πράττοντας έξυπνα, δεν πανηγύρισε για όσα ακούστηκαν την Τρίτη στη μεγάλη αίθουσα του «Du Lac», αλλά επιχείρησε να θέσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούν στο εξής τόσο το ίδρυμα όσο και η πολιτική ηγεσία της Εκπαίδευσης για να υλοποιηθούν τα υπεσχημένα.
Το Κέντρο Έρευνας
Όπως ανέφερε, οι κυβερνητικές εξαγγελίες επικεντρώθηκαν σε τρία βασικά θέματα. Το πρώτο έχει να κάνει, όπως ήδη έγραψε ο «Π.Λ.», με την ίδρυση Κέντρου Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μία εξαγγελία που αποτελεί την αποδοχή ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου του ιδρύματος ύστερα από εισήγηση και παρουσίαση του θέματος από τον Πρύτανη σε πρόσφατη συνεδρίασή της.
Το Υπουργείο Παιδείας υιοθέτησε… ασμένως την πρόταση, κάτι που πιθανώς να ξάφνιασε και τις ίδιες τις Πρυτανικές Αρχές, με τον Αλέξη Τσίπρα να εξαγγέλλει την ίδρυση του Κέντρου, το οποίο θα περιλαμβάνει τέσσερα επιμέρους Ινστιτούτα στους τομείς της Βιοϊατρικής, του Περιβάλλοντος και της Αειφόρου Ανάπτυξης, των Υλικών, Υπολογισμών και Εφαρμογών και των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Στο τελευταίο αυτό Ινστιτούτο, μάλιστα, η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά!
«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα υποβάλει σύντομα ολοκληρωμένη πρόταση και για την άμεση προώθησή της θα υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας», τόνισε χθες ο κ. Καψάλης, γεγονός που αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που θα… πάρει τον χρόνο του.
Η Γεωπονική Σχολή
Αίτημα από ετών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο υπάγεται στον στρατηγικό του σχεδιασμό, αλλά και ευρύτερα της Ηπειρώτικης κοινωνίας είναι η  ίδρυση Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημιακού επιπέδου, η οποία θα εδρεύει στην Άρτα όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός.
Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή χθες του Πρύτανη όσον αφορά στη Σχολή. Όπως τόνισε με νόημα «και στην περίπτωση αυτή, αναγκαία κρίνεται η συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το ΤΕΙ Ηπείρου, για να ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με τη μορφή του Τμήματος ή των Τμημάτων που θα αποτελούν τη Σχολή, το πρόγραμμα και τη διάρκεια των σπουδών κ.λπ.». Κι εδώ ο σχεδιασμός είναι σε πολύ αρχικό στάδιο…
Τα διετή προγράμματα
Αν το Κέντρο Έρευνας και η Γεωπονική Σχολή αποτελούν θέματα που χρήζουν περαιτέρω συζήτησης, σχεδιασμού και συνεργασίας ώσπου να φτάσουν στην υλοποίησή τους, η εξαγγελθείσα θεσμοθέτηση από το Υπουργείο Παιδείας τριών προγραμμάτων διετούς φοίτησης για αποφοίτους των ΕΠΑΛ, τα οποία θα λειτουργήσουν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποτελεί μια πρόταση που προς το παρόν υπάρχει μόνο στα λόγια. 
Το αναγνώρισε και ο Υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφο, είπε την Τρίτη ότι «τώρα πρέπει να πάρουμε μολύβι και χαρτί και να γράψουμε»!
Το πρώτο πρόγραμμα έχει να κάνει με τη Γαλακτοκομική, το δεύτερο με τη Γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή και το τρίτο με τις Ιχθυοκαλλιέργειες. Και για αυτό το θέμα ο Γ. Καψάλης εμφανίστηκε χθες συγκρατημένος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η επιτυχία του νέου αυτού θεσμού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, η διασφάλιση των οποίων θα οδηγήσει στα ανάλογα θετικά αποτελέσματα για έναν ευαίσθητο τομέα, όπως είναι η επαγγελματική εκπαίδευση»!
Ο Πρύτανης, τόνισε κλείνοντας πως συνεχίζεται ο διάλογος ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου κατεξοχήν μέσω της Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από το Υπουργείο για τον σκοπό αυτό, ενώ ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς για τις εξαγγελίες τους αναφορικά με θέματα του ιδρύματος. 
Έσπευσε όμως ξανά να υπογραμμίσει πως «μόνο με στέρεα και μελετημένα βήματα, θα οδηγηθούμε στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα προς όφελος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και γενικότερα της κοινωνίας».
Η Μητρόπολη Ιωαννίνων και η Γεωργ. Σχολή Βελλάς 
Από τα διετή προγράμματα για αποφοίτους ΕΠΑΛ που θα ιδρυθούν υπό τη σκέπη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκείνο που αφορά τη Γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή πρόκειται να λειτουργήσει στη Βελλά, όπως έκανε γνωστό χθες, σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος. Ο ίδιος έχει κάνει αρκετή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. 
Μεταξύ άλλων, μερίμνησε για τη μετάφρασή τους και παρέδωσε ήδη στον Κ. Γαβρόγλου τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών των αντίστοιχων γεωργικών σχολών της Βαυαρίας, ενώ έχει στα χέρια του έτοιμη μία μελέτη που εκπονήθηκε στο Βερολίνο, μετά από αίτημά του, σχετικά με τη σκοπιμότητα ύπαρξης και τη βιωσιμότητα των γεωργικών σχολών στην Ελλάδα! 
«Έχουμε ήδη συζητήσει τη συνεργασία μας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Εμείς θα βάλουμε τις εγκαταστάσεις στη Βελλά, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα βάλει το κύρος και την επιστημονική γνώση του και πρέπει να ετοιμάσουμε μία ομάδα νέων ανθρώπων οι οποίοι θα εκπαιδευτούν στη Γερμανία για τα επαγγέλματα που μας ενδιαφέρουν και θα εργαστούν στη σχολή ώστε σιγά – σιγά να κάνουμε πράξη το όνειρό μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.
proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: «Ταμείο» κάνουν οι φορείς της Ηπείρου μετά το συνέδριο…
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 7507044789084984328
Σχόλια
item