Ιρακινό Κουρδιστάν: Εισβολή μαχητών Πεσμεργκά με ρόπαλα στο κοινοβούλιο Ιρακινό Κουρδιστάν: Εισβολή μαχητών Πεσμεργκά με ρόπαλα στο κοινοβούλιο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ιρακινό Κουρδιστάν: Εισβολή μαχητών Πεσμεργκά με ρόπαλα στο κοινοβούλιο

Ιρακινό Κουρδιστάν: Εισβολή μαχητών Πεσμεργκά με ρόπαλα στο κοινοβούλιο

Οργή από την απόφαση του Μασούντ Μπαρζανί να παραδώσει τις εξουσίες του από την 1η Νοεμβρίου.

Διαδηλωτές, ορισμένοι εξ αυτών κρατώντας ρόπαλα, έκαναν έφοδο στο κτίριο του κοινοβουλίου του Ιρακινού Κουρδιστάν στο Αρμπίλ σήμερα, διατυπώνοντας την οργή τους για την απόφαση του Μασούντ Μπαρζανί να αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο της περιοχής, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες.

Κάποιοι άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, την ώρα που οι διαδηλωτές, οι οποίοι λένε ότι είναι Κούρδοι μαχητές πεσμεργκά, εισέβαλαν στο κτίριο.Η ανακοίνωση του Μπαρζανί

Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή του να παραιτηθεί την 1η Νοεμβρίου και κάλεσε το κοινοβούλιο να λάβει μέτρα προκειμένου να συμπληρώσει το κενό εξουσίας.

Το κοινοβούλιο της περιφέρειας, που συνεδριάζει στην πρωτεύουσα Αρμπίλ, ενημερώθηκε πως ο Μπαρζανί έστειλε επιστολή στην οποία δηλώνει ότι δεν θα παρατείνει τη θητεία του, ανέφερε το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν του οποίου ηγείται.

«Αρνούμαι να συνεχίσω στη θέση του προέδρου της περιφέρειας μετά την 1η Νοεμβρίου», αναφέρει στην επιστολή του ο Μπαρζανί, σύμφωνα με ένα τουίτ του κόμματος. «Θα παραμείνω ως πεσμεργκά (κούρδος μαχητής).»

Κούρδος αξιωματούχος είχε δηλώσει στο πρακτορείο Ρόιτερς χθες πως ο Μπαρζανί αποφάσισε να παραδώσει τον προεδρικό θώκο και να μην περιμένει μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών που είχαν οριστεί για την 1η Νοεμβρίου, αλλά τώρα έχουν αναβληθεί για οκτώ μήνες.Η θητεία του 71χρονου Μπαρζανί, του πρώτου εκλεγμένου ηγέτη της αυτόνομης περιφέρειας, έληξε το 2013. 


Παρατάθηκε για δύο χρόνια από το κοινοβούλιο και εν συνεχεία παρέμεινε πρόεδρος χωρίς να διεξαχθούν εκλογές ή να ληφθεί επίσημη απόφαση μπροστά στο χάος που προκάλεσε η προέλαση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.

Η περιφέρεια, που διαθέτει εδώ και χρόνια ευρεία αυτονομία, βρίσκεται σε αναταραχή μετά τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία τον περασμένο μήνα που προκάλεσε στρατιωτικά και οικονομικά αντίποινα από την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ στη Βαγδάτη.
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιρακινό Κουρδιστάν: Εισβολή μαχητών Πεσμεργκά με ρόπαλα στο κοινοβούλιο
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 8001033042528493642
Σχόλια
item