Άνοιξαν οι κάλπες στην Αυστρία - πρώτος σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο Κουρτς

Άνοιξαν οι κάλπες στην Αυστρία - πρώτος σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο Κουρτς


Άνοιξαν σήμερα το πρωί τα εκλογικά κέντρα για τις βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, στις οποίες εκτιμάται ότι νικητής θα αναδειχθεί ο 31χρονος συντηρητικός Σεμπάστιαν Κουρτς, ο νεότερος ηγέτης στην Ευρώπη, αλλά και ότι θα ανοίξουν τον δρόμο για την επιστροφή της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση.

Περίπου 6,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα εκλέξουν ως τις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) τους βουλευτές τους.

Η πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα αναμένεται αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του νυν υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, έρχεται πρώτο σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Η εκλογή σε αρχηγό του κόμματος τον περασμένο Μάιο και η καταγγελία εκ μέρους του, του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, προκάλεσε την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών..

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι είχαν αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013 - αλλά και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις των προηγούμενων δεκαετιών - κινδυνεύουν να βρεθούν ακόμη και στην τρίτη θέση, πίσω από το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Το κόμμα αυτό θεωρείται ο πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος του Λαϊκού Κόμματος, με την προϋπόθεση πως αυτό θα είναι ο νικητής των εκλογών και ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα λάβει από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν την εντολή για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Το Λαϊκό Κόμμα είχε προχωρήσει σε κυβερνητική συνεργασία με το Κόμμα των Ελευθέρων ήδη στο διάστημα 2000-2006, με την τότε αμφιλεγόμενη συγκυβέρνηση τους υπό τον καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ, τότε αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος είχε ως κυβερνητικό εταίρο του τον τότε αρχηγό των Ελευθέρων Γεργκ Χάιντερ.

Αγώνα για να υπερβούν το μέτρο του 4 % και να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη νέα Βουλή δίνουν τρία μικρότερα κόμματα: οι Πράσινοι, το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) και η πρωτοεμφανιζόμενη "Λίστα Πέτερ Πιλτς" του πρώην επί 31 χρόνια βουλευτή των Πράσινων και συνιδρυτή τους, Πέτερ Πιλτς, ο οποίος αποχώρησε τον περασμένο Ιούλιο γιατί δεν τοποθετήθηκε σε εκλόγιμη θέση στην λίστα των υποψηφίων τους, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα φέρεται να μην έχουν την παραμικρή πιθανότητα εισόδου στη Βουλή.

Στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013 το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε συγκεντρώσει ποσοστό 26,8% και 52 έδρες στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής, το Λαικό Κόμμα 24% και 47 έδρες, το Κόμμα των Ελευθέρων 20,5% και 40 έδρες, οι Πράσινοι 12,4% και 24 έδρες, και το ΝΕΟΣ 5% και 9 έδρες.
epirusblog.gr
5 of 5
Άνοιξαν οι κάλπες στην Αυστρία - πρώτος σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο Κουρτς
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8352673475186097203
item