Γιάννενα: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - Στο… περίμενε για προσλήψεις αναπληρωτών Γιάννενα: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - Στο… περίμενε για προσλήψεις αναπληρωτών | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - Στο… περίμενε για προσλήψεις αναπληρωτών

Γιάννενα: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - Στο… περίμενε για προσλήψεις αναπληρωτών
Αρκετά παραμένουν τα κενά σε Κόνιτσα, Πράμαντα και σχολεία του Λεκανοπεδίου - Αντιδράσεις και στα Γιάννενα για το βιβλίο των Θρησκευτικών της Γ’ Δημοτικού.
 
Υπομονή λίγες ημέρες ή και εβδομάδες πρέπει να κάνουν γονείς και μαθητές, προκειμένου να ολοκληρωθεί και για το νομό Ιωαννίνων, η διαδικασία κάλυψης των κενών στα σχολεία με την πρόσληψη εκπαιδευτικών και συγκεκριμένα, αναπληρωτών καθηγητών.
Σε δηλώσεις του χθες ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, Μιχάλης Ράπτης, έκανε γνωστό πως έχει ήδη αποστείλει το έγγραφο με τον αριθμό των κενών που υπάρχουν σε σχολεία κυρίως στην Πράμαντα και στην Κόνιτσα ενώ κενά υπάρχουν και σε άλλα σχολεία του λεκανοπεδίου.
Μάλιστα, στο σχολείο Πραμάντων, σύμφωνα με τον κ. Ράπτη, υπήρξε και διαμαρτυρία των μαθητών καθώς τα κενά σε καθηγητές ήταν πολλά και σε βασικά μαθήματα.
Πιο συγκεκριμένα κενά υπάρχουν 4 κενά στην ειδικότητα των Φιλολόγων, 6 στην ειδικότητα των Μαθηματικών, 2 στην ειδικότητα της Φυσικής, 2 στην ειδικότητα της Βιολογίας και 4 κενά στα Καλλιτεχνικά. Κενά σε εκπαιδευτικούς υπάρχουν και στα ΕΠΑΛ.
Ο κ. Ράπτης έχει ενημερώσει το υπουργείο που ζήτησε καταγραφή των κενών και σύμφωνα με όσα του ανέφεραν θα καλυφθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Όσο για τις ώρες που χάθηκαν; «Πάντα καλύπτονται είτε από εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στα σχολεία είτε από τους αναπληρωτές» δηλώνει ο προϊστάμενος.
Αντιδράσεις
Ταυτόχρονα, αντιδράσεις, μικρότερης κλίμακας, υπάρχουν και στα Γιάννενα για το βιβλίο των Θρησκευτικών της Γ’ Δημοτικού, αλλά και άλλων τάξεων.
Το νέο βιβλίο, προκάλεσε συζητήσεις ενώ υπήρξαν και γονείς που είτε ζήτησαν να εξαιρεθούν τα παιδιά τους από το μάθημα των Θρησκευτικών είτε να μην διδαχθούν συγκεκριμένα κεφάλαια που αφορούν άλλες θρησκείες.
Σε μεγάλες πόλεις της χώρας οι αντιδράσεις πήραν συγκεκριμένη διάσταση με υπομνήματα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας αλλά και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Μεταξύ άλλων, οι αντιδρώντες υποστηρίζουν ότι τα θρησκευτικά- φάκελοι μαθητών όπως ονομάζονται, δεν είναι κατάλληλα και ζητούν την επαναφορά των παλιών βιβλίων.
Στα Γιάννενα υπήρξαν αντιδράσεις, αλλά όχι έντονης ή μεγάλης έκτασης. Χθες σε δηλώσεις της η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Αγγελική Φωτεινού, υποστήριξε ότι στα Γιάννενα «είναι μικρός ο αριθμός των ατόμων που αντέδρασαν» ενώ ξεκαθάρισε ότι «το βιβλίο έχει πάρει την έγκριση αφενός των Ινστιτούτου και αφετέρου των Οργάνων της Ελληνικής Εκκλησίας».
Η κα. Φωτεινού υποστήριξε πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επιλέξει τι θα διδάσκεται ή όχι εντός της αίθουσας των σχολείων καθώς το πρόγραμμα διδασκαλία και τα βιβλία που μοιράζονται είναι αποφάσεις που λαμβάνει το υπουργείο Παιδείας.
Έδωσε μάλιστα, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Είναι σαν να διδάσκει κάποιος τον Θουκυδίδη και να λέει ο γονιός ότι θέλω να διδαχτεί αυτή η ενότητα και η άλλη όχι».
Επίσης, ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με το νόμο εάν κάποιο παιδί είναι αλλόθρησκο έχει το δικαίωμα να μην παρακολουθήσει το μάθημα των θρησκευτικών κατόπιν σχετικού αιτήματος. 
Η ίδια, η διευθύντρια Εκπαίδευσης, υπεραμύνθηκε του βιβλίου των Θρησκευτικών λέγοντας ότι είναι ένα βιβλίο που αφενός δίνει την μεγαλύτερη βαρύτητα στον χριστιανισμό και αφετέρου δίνει την δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να αυτενεργήσει προτείνοντας μια σειρά από ενότητες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν.
Δρομολογημένες οι αλλαγές για το Λύκειο
Εξάλλου, χθες ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή Γ' Λυκείου» και επανέλαβε το σχέδιο μεταρρύθμισης, το οποίο προβλέπει μια Γ' Λυκείου - γέφυρα προς το πανεπιστήμιο, με λιγότερα μαθήματα, περισσότερες ώρες διδασκαλίας για το κάθε μάθημα και διάνθιση του τρόπου διδασκαλίας με εργασίες, δραστηριότητες κτλ.
«Το ζητούμενο είναι τα παιδιά να εξοικειωθούν με τη διαδικασία απόκτησης γνώσης» τόνισε. «Δεν θα πετύχει τίποτα», πρόσθεσε, «αν δεν εντείνουμε τις επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών, αν δεν ενισχύσουμε τις εκπαιδευτικές δομές και εισάγουμε νέα προγράμματα σπουδών».
Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε στα κενά που υπάρχουν ακόμη στα σχολεία, τονίζοντας ότι «θα γίνουν κι άλλες προσλήψεις αναπληρωτών για να καλυφθούν όλα τα κενά».
Ο κ. Γαβρόγλου υπερασπίστηκε για μια ακόμη φορά τον νόμο για τα μεταπτυχιακά, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο, και επανέλαβε ότι επαναφέρει ακαδημαϊκούς κανόνες στα πανεπιστήμια. Ο κ. Γαβρόγλου σχολίασε για το μάθημα των Θρησκευτικών ότι «δεν υπάρχει κάποιο θέμα, καθώς υπάρχει συμφωνία με την Εκκλησία».
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - Στο… περίμενε για προσλήψεις αναπληρωτών
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 5394084141876966289
Σχόλια
item