ΥΠΟΙΚ: «Έπεσαν έξω» τα έσοδα, αλλά φταίνε οι... δημοσιογράφοι ΥΠΟΙΚ: «Έπεσαν έξω» τα έσοδα, αλλά φταίνε οι... δημοσιογράφοι | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

ΥΠΟΙΚ: «Έπεσαν έξω» τα έσοδα, αλλά φταίνε οι... δημοσιογράφοι

ΥΠΟΙΚ: «Έπεσαν έξω» τα έσοδα, αλλά φταίνε οι... δημοσιογράφοι

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο παραδέχεται ότι τον Σεπτέμβριο «τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού υπολείπονται κατά 2,29 δισ. του στόχου», κυρίως επειδή έπεσαν έξω οι προβλέψεις για επιστροφές φόρων, οι οποίες ήταν αυξημένες κατά 1,76 δισ. ευρώ έναντι του στόχου - Αποδίδουν, δε, σε χρονοκαθυστέρηση, την είσπραξη 450 εκατ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ.

Αντιρρήσεις για τη δημοσιογραφική κάλυψη των αποτελεσμάτων του προϋπολογισιμού εκφράζει, αυτή φορά με δελτίο Τύπου και όχι απλά με non paper, το υπουργείο Οικονομικών.

Στο κείμενο, το υπουργείο παραδέχεται ότι τον Σεπτέμβριο «τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού υπολείπονται κατά 2,29 δισ. του στόχου», κυρίως επειδή έπεσαν έξω οι προβλέψεις για επιστροφές φόρων, οι οποίες ήταν αυξημένες κατά 1,76 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. 

Αποδίδουν, δε, σε χρονοκαθυστέρηση, την είσπραξη 450 εκατ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, λόγω μετάθεσης της καταβολής της πρώτης δόσης τον Σεπτέμβριο, αντί του Αυγούστου, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.  

Ολόκληρο το δελτίο Τύπου:

«Φαίνεται πως κάθε δημοσίευση στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών είναι μια καλή ευκαιρία για κάποια ΜΜΕ να κάνουν επίδειξη ημιμάθειας και καταστροφολογίας.

Για όσους και όσες δυσκολεύονται στην αριθμητική διευκρινίζουμε ότι για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού υπολείπονται κατά 2,29 δισ. του στόχου που είχε τεθεί στο ΜΠΔΣ 2018-2021. 


Η απόκλιση αυτή οφείλεται σε δύο παράγοντες: Πρώτον, στις αυξημένες επιστροφές φόρων προς τους πολίτες, οι οποίες υπερέβησαν κατά 1,76 δισ. τον στόχο που είχε τεθεί στο ΜΠΔΣ 2018-2021 και δεύτερον, στην καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο αντί του Αυγούστου, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

Για όσους και όσες πάλι κατάλαβαν την αριθμητική αλλά δυσκολεύονται στη λογιστική, διευκρινίζουμε ακόμα ότι οι δύο ανωτέρω παράγοντες επηρεάζουν μόνο το ταμειακό αποτέλεσμα και όχι το δημοσιονομικό, καθώς οι μεν επιστροφές φόρων είναι ουδέτερες αφού συνιστούν ισόποσες μειώσεις υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, στην περίπτωση δε του ΕΝΦΙΑ θα συνυπολογιστούν στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017 και οι εισπράξεις της τελευταίας δόσης που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο 2018.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μερίδας των ΜΜΕ να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, η εκτέλεση του προϋπολογισμού κινείται με ασφάλεια πάνω από τον στόχο διασφαλίζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά».
Epirusblog Gr
5 of 5
ΥΠΟΙΚ: «Έπεσαν έξω» τα έσοδα, αλλά φταίνε οι... δημοσιογράφοι
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 1063745225095983881
Σχόλια
item