Γιάννενα: Η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, ξεκινά από τοπικό επίπεδο Γιάννενα: Η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, ξεκινά από τοπικό επίπεδο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, ξεκινά από τοπικό επίπεδο

Γιάννενα: Η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, ξεκινά από τοπικό επίπεδο
Αλ. Καχριμάνης: «Άμεσα να υπάρξει υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος της λίμνης» - Θ. Μπέγκας: «Διαχειριστές ο Δήμος και η ΔΕΥΑΙ».
Την προμετωπίδα της σύγκλισης δύο δομικών εννοιών, της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, μπορεί να αποτελέσει το νερό.
Βασική προϋπόθεση είναι η ορθολογική και «ευφυής» αξιοποίηση των ανεκτίμητων υδατικών μας πόρων, στην οποία στοχεύουν τα Σχέδια Διαχείρισης λεκανών απορροής των ποταμών.
Η ολοκλήρωση του συνόλου των Σχεδίων, αποτελεί ουσιαστικά υλοποίηση μίας ενιαίας πολιτικής για τα ύδατα, η οποία τίθεται σε εφαρμογή για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο και ικανοποιεί μια υποχρέωση της χώρας που καθυστερεί εδώ και έξι χρόνια, απελευθερώνοντας κοινοτικούς πόρους στους τομείς της ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης και αποφεύγοντας κυρώσεις και πρόστιμα.
Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, που υποτάσσεται και ακολουθεί τις επιταγές της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής και των κοινοτικών Οδηγιών, είναι το αναθεωρημένο σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής των ποταμών της Ηπείρου, να έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ μέχρι το τέλος του έτους.
Τα κύρια σημεία του προσχεδίου διαχείρισης, το οποίο ενημερώνεται και αναθεωρείται, ανά έξι χρόνια, παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στο Τεχνικό Επιμελητήριο.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου θα βρίσκονται και σήμερα στην πόλη για μία δεύτερη ημερίδα που αναφέρεται στα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας στις λεκάνες απορροής της Ηπείρου.
Στη χθεσινή ημερίδα παρουσιάστηκαν συνοπτικά τα σημεία του προσχεδίου, στα οποία οι τοπικοί φορείς καλούνται να ενσωματώσουν τις δικές τους προτάσεις.
Στην τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, επισήμανε πως θα πρέπει άμεσα να υπάρξει υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος της λίμνης. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως ανέφερε, δεν πρόκειται ποτέ να αντιμετωπιστούν τα υπαρκτά προβλήματα στις λεκάνες απορροής των ποταμών των Ιωαννίνων και της Ηπείρου και φυσικά της λίμνης Παμβώτιδας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καχριμάνης εκτός από το Π.Δ., σε επιμέρους ζητήματα με κυρίαρχο αυτό της επιτακτικής ανάγκης ολοκλήρωσης του δικτύου αποχέτευσης στο παραλίμνιο μέτωπο, καλώντας την πολιτεία να χρηματοδοτήσει τα έργα του δήμου και της ΔΕΥΑΙ.
Τέλος, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστούν δραστηριότητες της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά να βρεθεί κοινή συνισταμένη που θα επιτρέψει την διατήρηση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων, με ενίσχυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Ακόμη, στάθηκε στις αναφορές για τα αναχώματα λέγοντας πως δεν πρόκειται για απλή υπόθεση, αφού πίσω από το ανάχωμα του Κατσικά υπάρχει σχέδιο πόλης, ενώ για το ανάχωμα της Αμφιθέας εξετάζονται ήδη τρεις διαφορετικές λύσεις.
Έκανε γνωστό ακόμη ότι η Περιφέρεια Ηπείρου με δικούς της πόρους προχωρά στην προσωρινή αποκατάσταση του θυροφράγματος το οποίο όμως θα αντικατασταθεί στο μέλλον προκειμένου να κατασκευαστεί ένα νέο, στα πρότυπα της λίμνης Καστοριάς.
Βιωσιμότητα
Στο δικό του χαιρετισμό, ο Δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Θωμάς Μπέγκας επισήμανε πως οι δύο φορείς λήψης αποφάσεων λειτουργούν ως διαχειριστές και όχι ως πάροχοι και καταναλωτές και με αυτό το σκεπτικό συμβάλλουν στις εργασίες για τη σύνταξη του σχεδίου διαχείρισης λεκανών απορροής.
Η αναφορά του για τη ΔΕΥΑΙ ήταν αναλυτική, αφού περιέγραψε τον τρόπο λειτουργίας και τις αρμοδιότητές της, κυρίως όμως την ευθύνη που αναλαμβάνει στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής προστασίας και της διασφάλισης της δημόσιας υγείας.
« Η ΔΕΥΑΙ εκσυγχρονίζει τις εγκαταστάσεις της με  συστήματα τηλεπαρακολούθησης & τηλεχειρισμού (SCADA), τα οποία αναβαθμίζει, με ενταγμένα προς υλοποίηση έργα ύψους περίπου 2 εκ. ευρώ από Εθνικούς Πόρους και Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Μελετά και προωθεί προτάσεις για χρηματοδότηση όπως αυτή της διαχείρισης και διάθεσης της ιλύος του βιολογικού, ένα έργο το οποίο αναμένεται να φτάσει τα 5,6 εκ. ευρώ).
Τέλος, ετοιμάζεται να υποβάλλει προς ένταξη την μελέτη για το σχέδιο ασφάλειας νερού καθώς και ειδικών υδρογεωλογικών μελετών για την οριοθέτηση των μεγάλων υδροληψιών της Κρύας, της Τούμπας, της Κρανούλας και της Βουνοπλαγιάς.
Κλείνοντας, τονίζω ότι η λέξη κλειδί για τη διαχείριση των νερών είναι η «βιωσιμότητα»: Διαχείριση δηλαδή με βιώσιμο τρόπο για το περιβάλλον με ταυτόχρονη εξυπηρέτηση των αναγκών του ανθρώπου», τόνισε ο κ. Μπέγκας.
Νωρίτερα χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Λυκοτραφίτης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γ. Λώλος.
proinanea.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, ξεκινά από τοπικό επίπεδο
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 2242670035143239445
Σχόλια
item