ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΗΠΕΙΡΟΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για κομοτινη

Κομοτηνή

Η Κομοτηνή (παλαιότερα kαι Γκιουμουλτζίνα, τουρκικά: Gümülcine, βυζαντινά: 

Κουμουτζηνά, Κομοτηναί ή Κομοτηνά) πρωτεύουσα τηςελληνικής Θράκης, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδας, στο νομό Ροδόπης. Είναι έδρα της διοικητικής περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Στην Κομοτηνή, επίσης, έχει την έδρα του το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Με την ύπαρξη της να βεβαιώνεται από την ύστερη αρχαιότητα, το πάλαι ποτέ μικρό βυζαντινό οχυρό των Κομοτηνών ή Κουμουτζηνώναναδείχθηκε σε σημαντικό αστικό κέντρο στην υστεροβυζαντινή περίοδο. Η σημαίνουσα θέση της στην περιοχή της Θράκης εδραιώθηκε στα χρόνια της Οθωμανικής περιόδου (1363-1912), στην τελευταία περίοδο της οποίας (19ος αιώνας) αναδείχθηκε σε διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιφέρειας. Η πρόσκαιρη κατάκτησή της από τους Βούλγαρους στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, η απελευθέρωσή της κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο και η έκβαση του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου οδήγησαν στη διαδοχική κατοχή της πόλης από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, μέχρι την οριστική ενσωμάτωσή της στην ελληνική επικράτεια το 1920.
Κατά την διάρκεια της συνεχόμενης Οθωμανικής κυριαρχίας στην πόλη (το διάστημα 1363-1912) πλειοψηφούσαν οι μουσουλμάνοι Οθωμανοί[1][2]. Η περίοδος κατά την ενσωμάτωση της πόλης στην Ελλάδα όπως και η υποδοχή των πληθυσμών της ανταλλαγής που συμφωνήθηκε με τη συνθήκη της Λωζάνης μετέβαλε τα δημογραφικά δεδομένα καθιστώντας σταδιακά τον χριστιανικό πληθυσμό πλειονοτικό έναντι του μουσουλμανικού [3][4] [5][6][7], με την πληθυσμιακή σύνθεση να συμπληρώνεται από σημαντικές κοινότητες Αρμενίων και Εβραίων, εικόνα που έμελλε να αλλάξει στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ως αποτέλεσμα της εξόντωσης των τελευταίων. Στα μεταπολεμικά χρόνια η πόλη αναπτύχθηκε χάρη στην κεντρική της γεωγραφική θέση και τη σημασία της ως διοικητικό κέντρο, διατηρώντας τον χαρακτήρα της με τα συνεπαγόμενα προβλήματα ένταξης των μειονοτικών ομάδων.
Η οικονομία της χαρακτηρίζεται από την υπεροχή του τομέα παροχής υπηρεσιών, απόρροια γεωγραφικών και ιστορικών παραγόντων. Ο αστικός της χώρος παρουσιάζει ιδιαίτερη ποικιλομορφία χάρη στην ιστορία της και τον πολιτισμό της, στοιχεία που είναι υπεύθυνα και για τα σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα τα οποία τον διασπείρουν.

Αποτέλεσμα εικόνας για κομοτινη


Αποτέλεσμα εικόνας για κομοτηνη πλατεια ειρηνης












Ιμαρέτ/Εκκλησιαστικό Μουσείο
Αρμένικος Ναός Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή


Democritus University of Thrace.jpg
Ο Ναός Κοιμήσεως της Παναγίας

Αποτέλεσμα εικόνας για κομοτηνη πλατεια ειρηνης



Αποτέλεσμα εικόνας για κομοτηνη αξιοθεατα


Αποτέλεσμα εικόνας για κομοτηνη αξιοθεατα










epirusblog.gr
5 of 5
Κομοτηνή
ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΗΠΕΙΡΟΣ
epirusblog.gr
5 of 5
Κομοτηνή
photos 2480180496099852723
item