Γιάννενα: Δράσεις ενημέρωσης για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων

Γιάννενα: Δράσεις ενημέρωσης για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων
Στα Γιάννενα συνεχίστηκε σήμερα η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την ανακύκλωση συσκευασιών από πλαστικό, γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο, στους γνωστούς σε όλους μας «μπλε κάδους».
Μια εκστρατεία η οποία γίνεται σε όλη τη χώρα από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετείχε κι αυτός στην πρωτοβουλία ενημέρωσης η οποία έλαβε χώρα από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 2 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία.
Εκεί μικροί και μεγάλοι ενημερωθήκαν από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης για τον σωστό τρόπο της ανακύκλωσης των συσκευασιών από χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο, στους «μπλε κάδους» και παράλληλα ειδικά για τις γυάλινες συσκευασίες, υπήρξε ξεχωριστή ενημέρωση των επιχειρηματιών για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεών τους από τον μπλε κώδωνα.
Στον  χώρο της δράσης μαθητές από σχολεία της πόλης είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε εκπαιδευτικά παιχνίδια και να απαντήσουν σωστά σε απλές ερωτήσεις, μπαίνοντας  στην κλήρωση για ένα ποδήλατο.
«Είμαστε σήμερα παρόντες σε μια πολλή όμορφη εκδήλωση που είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών δράσεων που έκανε ο Δήμος όλο το προηγούμενο διάστημα ειδικά στις ευαίσθητες ηλικίες των παιδιών σχετικά με την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα.
Ακούμε ορισμένες φορές κριτική για έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών αλλά νομίζω ότι αδίκως κατηγορούμαστε διότι, ειδικά στη συγκεκριμένη δημοτική περίοδο οι δράσεις ενημέρωσης με στόχο την αλλαγή κουλτούρας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι συνεχείς.
Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους πολίτες αλλά πρέπει να γίνουμε όλοι μας πιο καυστικοί απέναντι σε μια μειοψηφία που επιδεικνύει έλλειψη κοινωνικής συνείδησης και αδιαφορεί μπροστά στην προστασία του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος», τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.
Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Δημήτρης Κατηρτσίδης, από τη μεριά του προανήγγειλε τη λειτουργία μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που ετοιμάζει ο δήμος σχετικά με την ανακύκλωση αλλά και την αποκομιδή «χέρι-χέρι» στους πεζόδρομους «για να σταματήσουμε να βλέπουμε μια άσχημη εικόνα στο κέντρο της πόλης».
Ο ίδιος εξήγησε πως η πιλοτική εφαρμογή αυτού του νέου τύπου αποκομιδής αφού αξιολογηθεί θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές του Δήμου.
«Είμαστε αποφασισμένοι να εκσυγχρονίσουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα αλλά παράλληλα να επιβάλουμε πρόστιμα σε όσους ρυπαίνουν και δε συμμορφώνονται. Είναι μια μικρή αλλά υπαρκτή μειοψηφία», σημείωσε ο κ. Κατηρτσίδης.
Ερωτηθείς δε για τις επιδόσεις των Ιωαννίνων στον τομέα της ανακύκλωσης δήλωσε ότι καθημερινά οι γιαννιώτες ανακυκλώνουν περίπου 18 τόνους, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία που αφορούν την Ήπειρο δείχνουν ότι το 70% εξ’ αυτών είναι «καθαρά ανακυκλώσιμα».
«Τα στοιχεία αυτά αφορούν την Περιφέρεια Ηπείρου αλλά είμαι σίγουρος ότι αν απομονώσουμε το δήμο Ιωαννιτών η ανακύκλωση είναι ακόμα περισσότερη. Μάλιστα με τις προσλήψεις που θα γίνουν θα έχουμε ένα ακόμα πλήρωμα αποκομιδής κάτι που θα συμβάλει στην περεταίρω αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών», κατέληξε.
vimanews.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Δράσεις ενημέρωσης για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5540174911233743699
item