Γιάννενα: Άγνωστη λέξη η συνεννόηση Γιάννενα: Άγνωστη λέξη η συνεννόηση | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Άγνωστη λέξη η συνεννόηση

Γιάννενα: Άγνωστη λέξη η συνεννόηση

Πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του πρώτου ΚΔΑΠ για παιδιά με αναπηρία στα Γιάννενα, αλλά πολύ σύντομα αναμένεται να δημιουργηθούν και άλλα τρία στην δημοτική ενότητα Ιωαννίνων, δηλαδή την παλιά πόλη, αναδεικνύοντας ένα μάλλον πρόχειρο σχεδιασμό και απουσία μελέτης, αλλά και συνεννόησης ανάμεσα στον ΟΚΠΑΠΑ που έχει την αρμοδιότητα, και τη Διεύθυνση Προγραμματισμού.

Η νέα προγραμματική περίοδος προσφέρεται για αναπτυξιακές παρεμβάσεις, κυρίως σε ότι αφορά τις κοινωνικές δομές και υποδομές, όμως κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε δομές που δε θα χρησιμοποιηθούν ποτέ -στο εύρος που θα έπρεπε τουλάχιστον, και αυτό αποτελεί ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα για τη δημοτική αρχή. 

Πολύ δε περισσότερο, όταν αναδεικνύει ένα «ρήγμα» στους κόλπους της που κατακερματίζει, πέρα από το πολιτικό δυναμικό, και τον σχεδιασμό.

Οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, σε συνδυασμό με τις προσωπικές επιδιώξεις, αποτελούν πάντοτε ένα «τεντωμένο σκοινί» πάνω στο οποίο πολλές φορές μέχρι σήμερα χρειάστηκε να ισορροπήσει ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας, προκειμένου να μη χαθεί πλήρως η συνοχή της δημοτικής ομάδας, όμως φαίνεται πως οι εσωτερικές έριδες παραμένουν.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το θέμα της δημιουργίας Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά με Αναπηρίες. Στην πόλη αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία τέτοια δομή, που αποτελεί αίτημα της Ένωσης Γονέων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας συνολικά.


Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής έχει προχωρήσει στην εξεύρεση και μίσθωση χώρου στα Καρδαμίτσια για αυτό το σκοπό και «τρέχει» τις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να παραδώσει το πρώτο ΚΔΑΠ ΜεΑ πριν τα Χριστούγεννα. 


Παράλληλα, αναζητά και δεύτερο χώρο, στην άλλη πλευρά της πόλη, στην περιοχή Καλούτσιανης-Βοτανικού, για να καλύψει τις ανάγκες και αυτής της περιοχής.

Την ίδια ώρα, στο στρατηγικό σχέδιο για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του δήμου Ιωαννιτών, με χρηματοδότηση της τάξης των 2 εκ. ευρώ, έχει ενταχθεί η δημιουργία του «Κέντρου για το Παιδί» στον χώρο του παλιού Ασύλου Ανιάτων.


Σε αυτόν τον χώρο σχεδιάζεται να λειτουργήσει ένα πρότυπο Κέντρο, που θα απευθύνεται και σε παιδιά με αναπηρίες, αλλά και στον γενικό πληθυσμό, το οποίο περιλαμβάνει δύο ΚΔΑΠ ΜεΑ (δυναμικότητας 25 και 15 ατόμων), αίθουσες εργαστηρίων, παραστάσεων, προβολών, βρεφική-νηπιακή βιβλιοθήκη, αίθουσες παραγωγικών εργαστηρίων του ΚΔΑΠ ΜΕΑ και εκθετήριο προϊόντων, εξωτερικούς χώρους άθλησης και υπαίθριο χώρο παιχνιδιού με εξοπλισμό και όργανα (παιχνίδια), κατάλληλα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και από άτομα με αναπηρία.


Οι διαδικασίες ένταξης αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2018 και μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι σχετικές διαδικασίες δημοπράτησης/ανάθεσης του έργου. Η υλοποίηση του έργου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2018 και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.


Όλες οι παρεμβάσεις που προαναφέρθηκαν, είναι σημαντικές και προς τη σωστή κατεύθυνση, υπό την προϋπόθεση πως έχει υπάρξει μια μελέτη για τις ανάγκες της περιοχής. 


Και δε θα υπήρχαν ερωτηματικά, αν ο ίδιος ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ χθες, σε απάντησή του σε ερώτηση, δεν παραδεχόταν –ούτε λίγο, ούτε πολύ – πως ο καθένας κάνει τον δικό του προγραμματισμό και πως για το Κέντρο Παιδιού ο ΟΚΠΑΠΑ δεν έχει ερωτηθεί καν.

«Η συγκεκριμένη αρμοδιότητα αφορά τον ΟΚΠΑΠΑ. Αν η δημοτική αρχή κάνει προγραμματισμό χωρίς να ρωτά τον ΟΚΠΑΠΑ, είναι δικό της θέμα. 


Να ρωτήσετε εκείνους που κάνουν τον προγραμματισμό», σημείωσε για να προσθέσει –απαντώντας στην «υπενθύμιση» πως και ο ίδιος ανήκει στη δημοτική αρχή: «Εμείς με το Άσυλο δεν έχουμε καμία σχέση, ούτε με το τι θα γίνει εκεί. 

Για τις ενέργειές μας γνωρίζει ο δήμαρχος, η δημοτική ομάδα. Αν υπάρχουν άλλα προγράμματα, τα οποία δεν γνωρίζουμε και στα οποία δε συμμετέχουμε…», ανέφερε ο κ. Τσουμάνης. 

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Άγνωστη λέξη η συνεννόηση
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 5881812453270304348
Σχόλια
item