Γιάννενα: Πρόταση τριών αξόνων, για τη διαχείριση των αδέσποτων

Γιάννενα: Πρόταση τριών αξόνων, για τη διαχείριση των αδέσποτων
Ανοιχτή μακροσκελή επιστολή της ΖΩ.Ο.Π.Ι. προς τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις
Μια εμπεριστατωμένη πρόταση, για τη συμβολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, από την οποία δεν λείπουν οι επικρίσεις κατά της διοίκησης για τη διαχείριση του θέματος μέχρι σήμερα, καταθέτει η Ζωοφιλική Ομάδα του Ιδρύματος.
Η πρότασή της, όπως περιγράφεται σε ανοιχτή μακροσκελή επιστολή της προς τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις, με φόντο τη συνεργασία του Πανεπιστημίου με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Ιωαννιτών για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης σχετικά με τη διαχείριση αδέσποτων ζώων και τη λειτουργία του καταφυγίου, κινείται σε τρεις άξονες.
Ειδικότερα, περιλαμβάνει:
- Δημιουργία μεγάλων περιφραγμένων και εύκολα προσβάσιμων (από τον άνθρωπο) εκτάσεων με δέντρα και νερό εντός της Πανεπιστημίουλης, όπου θα υπάρχουν καταλύματα προφύλαξης από τις καιρικές συνθήκες για τα ζώα και όπου τα ζώα θα διαβιούν και θα κινούνται ελεύθερα (με υπολογισμένο αριθμό για αρμονική συμβίωση, όχι στοιβαγμένα) , χωρισμένα ωστόσο, με βάση τις ανάγκες τους. Οι χώροι αυτοί να είναι επισκέψιμοι ώστε να προωθείται η υιοθεσία ζώων.
2. Ενίσχυση της φύλαξης του χώρου του με δημιουργία φυλακίων πύλης και στις άλλες δύο εισόδους (Νεοχωρόπουλο, Πεδινή), σε συνδυασμό με την ανάδειξη στα ΜΜΕ (καμπάνιες, τηλεοπτικά σποτ κ.λ.π.) του προβλήματος της εγκατάλειψης ζώων στο πανεπιστήμιο.
3. Οικονομική στήριξη της ΖΩ.Ο.Π.Ι. για την καθημερινή σίτιση και περίθαλψη των ζώων. Οικονομική κάλυψη για πρόγραμμα στειρώσεων.
«Με την απόφαση της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τους άλλους δύο μεγάλους Διοικητικούς φορείς της περιοχής μας Περιφέρεια και Δήμο θεωρούμε πως δίνεται η ευκαιρία στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ηπείρου να παίξει τον πρωταγωνιστικό διαπαιδαγωγητικό ρόλο που του αρμόζει για την καλλιέργεια και αναβάθμιση της φιλοζωικής και περιβαλλοντικής συνείδησης της τοπικής κοινωνίας.
Σε συνθήκες, μάλιστα, κρίσης που η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος (χλωρίδας και πανίδας) εντείνεται στο βωμό του κέρδους και της απεμπόλησης ηθικών αξιών, το Πανεπιστήμιό μας οφείλει και θα μπορούσε να γίνει φάρος φωτεινός και πρότυπο παράδειγμα και για τα άλλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας για την προστασία του φυσικού μας πλούτου με τη διάδοση της αξίας του σεβασμού σε κάθε μορφή ζωής που οφείλει ο άνθρωπος ως κομμάτι της φύσης που τον περιβάλλει.
Συμβάλλοντας, με αυτόν τον τρόπο στην αλλαγή αναχρονιστικών νοοτροπιών που επιβιώνουν μέχρι σήμερα, ενδεικτικών της κοινωνικής υποβάθμισης που έχει βιώσει η πολύπαθη περιοχή της Ηπείρου. 
Νοοτροπιών που εκτιμούν τα είδη της πανίδας του τόπου μας ανάλογα με την αυστηρά χρηστική και ωφελιμιστική δυνατότητα που έχουν για τον άνθρωπο. Ως εργαλεία, δηλαδή, ή μη για τις ανάγκες του ανθρώπου, μη συνυπολογίζοντας τις δικές τους ανάγκες στην ανάπτυξη και ευζωία», σημειώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή της.
Το πρόβλημα
Σύμφωνα με την ΖΩ.Ο.Π.Ι., το πρόβλημα των αδέσποτων εντός του Πανεπιστημίου, δημιουργείται λόγω του αξιοθαύμαστου πλούτου ειδών της τοπικής χλωρίδας και πανίδας, στα οποία βρίσκουν καταφύγιο αρκετά ζώα της περιοχής με εμφανέστερους τους σκύλους, εξαιτίας της εξοικείωσης τους με τον άνθρωπο, αλλά και της εγκατάλειψης ζώων από πολίτες.
Ακολούθως, αναφέρεται στις δράσεις της μέχρι σήμερα, για την αποτροπή της αύξησης του πληθυσμού.
«Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι: α) από τον Νοέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα η ΖΩ.Ο.Π.Ι. έχει στειρώσει συνολικά 38 ζώα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον θηλυκό σκυλί αστείρωτο στο campus του πανεπιστημίου. β) Τα περιστατικά περίθαλψης και παροχής φαρμακευτικών αγωγών, για το ίδιο διάστημα ξεπερνούν τα 50. γ) Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται μαζικοί εμβολιασμοί στα ζώα από κτηνίατρο. δ) Κατά τη διάρκεια του 2017 που διανύουμε, πραγματοποιήθηκαν 15 υιοθεσίες σκύλων (κουταβιών και ενηλίκων) που συνοδεύονταν με συμβόλαιο υπεύθυνης υιοθεσίας».
Και τα παράπονα
Ακολούθως, η Ζωοφιλική Ομάδα του Πανεπιστημίου, καυτηριάζει τη στάση της διοίκησης τους Ακαδημαικού Ιδρύματος, απέναντι στην ίδια και το πρόβλημα των αδέσποτων.
«Με την ευκαιρία θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε ότι χωρίς δεύτερη σκέψη υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε ανθρώπου, που κινείται στο χώρο του πανεπιστημίου, στην ασφαλή διέλευση και προστασία από αναίτιες επιθέσεις ζώων. 
Για αυτόν ακριβώς το λόγο επανειλημμένα είχαμε προτείνει στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου τη δημιουργία περιφραγμένων χώρων και τον περιορισμό αυτών των ζώων σε αυτούς και όχι την ανεξέλεγκτη περισυλλογή και απομάκρυνση άσχετων προς τις επιθέσεις ζώων, κάτι σαν συλλογική τιμωρία δηλαδή. 
Τέτοιες μορφές διωκτικών μέτρων εκκαθάρισης εκτός του ότι δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα ‘συμμόρφωσης’ πάνω στα ζώα, τα καταδικάζουν επιπλέον σε ένα αβέβαιο μέλλον ζωής. 
Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε που επανεντάχθηκαν από το Δημοτικό Καταφύγιο που τα περισυνέλεξε τα άσχετα προς τις επιθέσεις ζώα και τι απέγιναν ενώ μέσα σ΄ αυτή την αναταραχή χάθηκε η ευκαιρία να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα ζώα που πραγματικά επέδειξαν επιθετική συμπεριφορά ώστε αυτή να περιοριστεί.
Για να μη μιλήσουμε για το ότι εξαιτίας της μαζικής περισυλλογής η δουλειά που καταβάλλαμε επί χρόνια για την φροντίδα αυτών των ζώων ακυρώθηκε μέσα σε μια μέρα» καταλήγει.
ΒΙΚΥ ΚΩΣΤΑ
proinanea.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Πρόταση τριών αξόνων, για τη διαχείριση των αδέσποτων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4376064110664064952
item