Γιάννενα: Ο Μανώλης Γλέζος παρών στα «Καλπάκια» Γιάννενα: Ο Μανώλης Γλέζος παρών στα «Καλπάκια» | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ο Μανώλης Γλέζος παρών στα «Καλπάκια»

Γιάννενα: Ο Μανώλης Γλέζος παρών στα «Καλπάκια»

Τη διαφορά φέτος στις καθιερωμένες εκδηλώσεις των «Καλπακίων» την κάνει η παρουσία του Μανώλη Γλέζου. Ο παγκοσμίου φήμης Αντιστασιακός, θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις στο Μνημείο του Μαχητή την Παρασκευή. 

Ο Μανώλης Γλέζος είναι ένας άνθρωπος που το όνομά του έχει συνδεθεί με την Εθνική Αντίσταση, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης που προσκάλεσε τον κόσμο να παρακολουθήσει το σύνολο των εκδηλώσεων. 

Οι εκδηλώσεις Το πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων που θα γίνουν για την εθνική επέτειο, έχει ως εξής: Από την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στο Χάνι Δελβινακίου, ξεκινάνε οι εκδηλώσεις για τα φετινά «Καλπάκια». 

Στις 18.15 θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και αργότερα, στο Πνευματικό Κέντρο Δελβινακίου θα γίνει η εκδήλωση με χαιρετισμούς από τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη και το δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη. 

Η φιλόλογος Λευκοθέα Νόννη-Βλάχου θα μιλήσει με θέμα «28η Οκτωβρίου 1940. Το Πωγώνι στα χαρακώματα της λευτεριάς» και θα ακολουθήσει προβολή σχετικού ντοκιμαντέρ. 

Στην Παρασκευή 27 Οκτωβρίου (11:00 -17:00) θα γίνει η αναπαράσταση του κλίματος και του σκηνικού των ένδοξων ημερών του έπους του 1940 από τον Σύλλογο Αναβίωσης Ελληνικού Στρατού 1940-1941, στο Καλπάκι (Σπηλιά Κατσιμήτρου). 

Στο κυρίος μέρος των εκδηλώσεων του Δήμου Πωγωνίου στο Καλπάκι στις 18:15 θα γίνει εκδήλωση στο Μνημείο Μαχητή. Μετά το καλωσόρισμα του δημάρχου Κ. Καψάλη στις 19:05 θα γίνει ομιλία από τον Μανώλη Γλέζο και θα ακολουθήσει η αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου. 

Το  Σάββατο, ανήμερα 28η, θα γίνει θεία λειτουργία στη Μονή Σωσίνου, επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες από τον κ. Καψάλη και το διευθυντή του Γυμνασίου Παρακαλάμου Κώστα Πατσούρα με θέμα «28η Οκτωβρίου 1940, η γενιά των αθανάτων». Θα ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες. 

Το πρωί του Σαββάτου 28 Οκτωβρίου, οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την Περιφέρεια Ηπείρου, θα ξεκινήσουν στα Ιωάννινα, στις 7:30 π.μ. με εορταστικό πρωινό με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες εκκλησιών και με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών και της στρατιωτικής μουσικής να παιανίζουν εμβατήρια στους δρόμους της πόλης. 

Στις 8:00 π.μ., θα γίνει η επίσημη έπαρση σημαίας στο Στρατηγείο της 8ης Ταξιαρχίας Πεζικού και στις 10:30 π.μ., θα ακολουθήσει επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου, με ομιλία από την Ελένη Νούτσου, φιλόλογο, Διευθύντρια του Γυμνασίου Μουσιωτίτσας. Στις 11:15 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Μπιζανομάχων και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. 

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 12.00 το μεσημέρι με την καθιερωμένη παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, αναπήρων – θυμάτων πολέμου, αντιστασιακών οργανώσεων, τμημάτων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας Στη 1.00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί, συναυλία με επετειακά τραγούδια του Έπους του 1940 από την στρατιωτική μουσική της 8ης Ταξιαρχίας, μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

ele.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Ο Μανώλης Γλέζος παρών στα «Καλπάκια»
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 450680748989864839
Σχόλια
item