Τι δείχνουν οι πιο συνηθισμένες φοβίες για την προσωπικότητά σας

Τι δείχνουν οι πιο συνηθισμένες φοβίες για την προσωπικότητά σας
Είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι, όλοι έχουμε μια φοβία, απλώς κάποιους μας επηρεάζει περισσότερο και κάποιους άλλους λιγότερο. 

Τι κρύβεται, όμως, πίσω από αυτό που φοβόμαστε περισσότερο και τι υποδηλώνει για την προσωπικότητά μας; Αν έχετε κάποια από αυτές τις 8 φοβίες, τότε ίσως ανακαλύψετε κάτι που δεν ξέρετε για τον εαυτό σας.

Υψοφοβία η κλασική

Ίσως είναι η πιο δημοφιλής φοβία που θα συναντήσεις σε ανθρώπους κάθε φύλου και ηλικίας η οποία μάλλον δεν ξεπερνιέται εύκολα (τουλάχιστον αν κρίνουμε από τη δική μας περίπτωση). 

Το να βρίσκεσαι σε μέρος με μεγάλο υψόμετρο, για τους ανθρώπους με υψοφοβία, σημαίνει πως εκείνη την ώρα αποπροσανατολίζεσαι και χάνεις την αίσθηση της ισορροπίας.

Η φοβία αυτή μπορεί επίσης να σχετίζεται και με κάποια όνειρά μας και συγκεκριμένα με τα όνειρα που βλέπουμε ότι πετάμε. Εκεί, όμως, μπορεί να είμαστε χαρούμενοι και να νομίζουμε πως τα έχουμε όλα υπό έλεγχο, όμως στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο. 

Γι’ αυτό και όσοι φοβούνται τα ύψη, θεωρείται ότι είναι τελειομανείς και ότι δεν τους αρέσει να χάνουν τον έλεγχο. Μάλλον θα συμφωνήσουμε μ’ αυτή την ερμηνεία.

Όταν φοβάσαι τα φίδια

Πολλοί φεύγουν τρέχοντας μόνο στο άκουσμα της λέξης φίδι και όχι άδικα, αφού απλά και μόνο η εικόνα ενός πλάσματος που σέρνεται στο έδαφος και βγάζει ανατριχιαστικούς συριγμούς, αρκεί για να σε κάνει να φοβηθείς. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, που στην ιστορία, στη Βίβλο, ακόμα και τη λογοτεχνία, τα φίδια… παρουσιάζονται αρνητικά.

Σύμφωνα με το Science Daily, αυτός είναι ίσως και ο λόγος που πολλοί εξ ημών φοβούνται τα φίδια. 

Η προβολή τους, λοιπόν, από κακά έως και σατανικά ζώα στην λογοτεχνία και στην κουλτούρα μας είναι πιθανώς αυτό που σας έχει κάνει να μην τα βλέπετε με καλό μάτι! Τι άλλο δείχνει αυτό; Ότι είστε καλά διαβασμένοι και ότι έχετε καλύτερη μνήμη σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Η φοβία του να πετάς

Ενδεχομένως σκεφτείτε ότι η φοβία του να πετάς είναι ίδια με 
την υψοφοβία. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις αυτό να ισχύει, όμως δεν είναι απαραίτητο ότι ένα άτομο με υψοφοβία, τρέμει όταν έρθει η στιγμή να μπει στο αεροπλάνο.

Όσοι φοβούνται τα αεροπλάνα θεωρείται ότι είναι άτομα με φαντασία που καλπάζει, γι’ αυτό και δεν μπορούν παρά να σκέφτονται ότι υπάρχει πάντα το σενάριο να συμβεί κάτι κακό, έστω και παράλογο μόλις βρεθούν στον αέρα.

Αραχνοφοβία

Είναι πολύ πιο συχνή απ’ ότι νομίζουμε και δεν την έχει μόνο ο Ρον από τον αγαπημένο μας Χάρι Πότερ (για τους φαν που ξέρουν). Σύμφωνα με το Psychology Today, ούτε λίγο ούτε πολύ, 1 στις 3 γυναίκες δεν μπορούν ούτε να δουν αυτό το περίεργο ζώο, ωστόσο θεωρείται σχετικά συχνή φοβία και στους άντρες.

Η αραχνοφοβία σχετίζεται με την ανάγκη για επιβίωση. Κι αυτό γιατί όσοι φοβούνται τις αράχνες έχουν αναπτυγμένο το ένστικτο που τους κάνει να αποφεύγουν την επαφή με επικίνδυνα ζώα. Ο χειρότερος εφιάλτης σας, λοιπόν, μπορεί να σημαίνει ότι έχετε αναπτυγμένο το ένστικτο του φόβου, του να ξέρετε δηλαδή πότε βρίσκεστε σε κίνδυνο.

Η αγοραφοβία

Η αγοραφοβία ανήκει στην κατηγορία των αγχωδών διαταραχών με το άτομο να αποφεύγει όχι μόνο μέρη αλλά και καταστάσεις που τον κάνουν να αισθάνεται παγιδευμένος, αβοήθητος και ανήμπορος, με συμπτώματα που μοιάζουν με την κρίση πανικού. Γι’ αυτό, απομονώνεται και κλείνεται στον εαυτό αποφεύγοντας τα μέρη με κόσμο.

Σε γενικές γραμμές, τα άτομα με αγοραφοβία συνήθως προτιμούν να μένουν σπίτι, είναι ντροπαλά και προτιμούν να κλείνονται γενικά στον εαυτό τους.
Η φοβία για τις αστραπές

Είναι πολύ διαφορετικό το να τρομάξεις απλώς από μία αστραπή και πολύ διαφορετικό το να την φοβάσαι.

Για πολλούς, αυτή η φοβία περνάει όταν μεγαλώνουν (δεν είναι τυχαίο ότι τα παιδιά συνήθως φοβούνται τις αστραπές). 

Ωστόσο, όσοι ενήλικες δεν μπορούν να αποδεσμευτούν από αυτόν τον φόβο, σημαίνει ότι είναι από η φύση τους αγχώδεις ενώ στις επαφές τους με τον υπόλοιπο κόσμο, είναι ήρεμοι, διαλλακτικοί, καλόκαρδοι και θυμίζουν λίγο τη μαμά που ανησυχεί με το παραμικρό για το παιδί της- ωστόσο, εκείνοι ανησυχούν για τον εαυτό τους.

Η μικροβιοφοβία

Κάποιες φορές, τα πράγματα που δεν βλέπουμε είναι κι αυτά που μας φοβίζουν περισσότερο. Γι’ αυτό, η επαφή με τα μικρόβια είναι το καλύτερο παράδειγμα για τον φόβο του… αγνώστου.

Όσοι τρέμουν τα μικρόβια και τα βακτήρια, είναι πιθανό ότι ταλαιπωρούνται από κάποια ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Από την άλλη, είναι ιδιαιτέρως καθαροί, οργανωτικοί και θέλουν να έχουν τα πάντα σε τάξη. Απαντώντας σ’ αυτές τις 10 ερωτήσεις, θα μπορέσετε να καταλάβετε κι εσείς αν είστε θύμα της μικροβιοφοβίας.

Η φοβία για τις ενέσεις

Σε ποιον αρέσει να κάνει εξετάσεις αίματος ή εμβόλια; Η απόσταση, όμως, από το «δεν μου αρέσει» μέχρι το «λιποθυμώ μόλις βλέπω τη βελόνα» είναι πολύ μακρινή. 

Αν ανήκετε σ’ αυτή την κατηγορία ανθρώπων, λοιπόν, τότε μάλλον έχετε έρθει σε επαφή με τα βαθύτερα ένστικτά σας. Συγκεκριμένα, όσοι φοβούνται τις ενέσεις πιστεύεται ότι τις συνδέουν με κάποιον σοβαρό τραυματισμό προερχόμενο από κάποιον εχθρό- φόβος λογικός θα λέγαμε.
epirusblog.gr
5 of 5
Τι δείχνουν οι πιο συνηθισμένες φοβίες για την προσωπικότητά σας
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6605245739759246340
item