Γιάννενα: Ενισχύονται τα θεμέλια της «γέφυρας» συνεργασίας

Γιάννενα: Ενισχύονται τα θεμέλια της «γέφυρας» συνεργασίας
Υπογραφή κοινού Πρωτοκόλλου, ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών του Πεκίνου.
Ενισχύονται τα θεμέλια της γέφυρας συνεργασίας που «χτίζει» το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με το περίοπτο για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών και πολιτισμών Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών του Πεκίνου.
Ο Πρύτανης Καθ. Γεώργιος Καψάλης, επισκέφθηκε το εν λόγω Πανεπιστήμιο, στο οποίο διδάσκονται περισσότερες από ογδόντα ξένες γλώσσες και στο οποίο φοιτούν οι Κινέζοι φοιτητές που παρακολούθησαν, ως γνωστόν, μαθήματα ελληνικής γλώσσας, κατά τα δύο τελευταία χρόνια, στο Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ύστερα από σχετική πρόσκληση.
Ο πρώτος λόγος της πρόσκλησης και της επίσκεψης του κ. Πρύτανη, ήταν η υπογραφή κοινού Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ανάμεσα στα δύο Ιδρύματα, ύστερα μάλιστα και από την εξαιρετική επιτυχία που είχε το Πρόγραμμα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας για τους Κινέζους φοιτητές που φιλοξενήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Ο δεύτερος λόγος ήταν η συμμετοχή του κ. Καψάλη σε τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ξένων Σπουδών του Πεκίνου, ύστερα από την απόφασή του να τον ορίσει, ως τον πρώτο Έλληνα, μέλος της Ακαδημαϊκής του Επιτροπής. Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών εγκαινιάστηκε, όπως είναι γνωστό, πριν από μερικούς μήνες, από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, αλλά, κυρίως, στο πλαίσιο της συμμετοχής του κ. Πρύτανη ως μέλους, πλέον, της Ακαδημαϊκής Επιτροπής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, ο ίδιος κατέθεσε και συζητήθηκαν μια σειρά προτάσεων με στόχο την ενίσχυση της περαιτέρω συνεργασίας ανάμεσα στα δύο Ιδρύματα και κατ’ επέκταση με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών. Τονίστηκε η αναγκαιότητα συνέχισης των σπουδών των Κινέζων φοιτητών και της παρακολούθησης μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, για ένα χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, στο Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Κύριο μέλημα των δύο πλευρών, θα είναι η ανταλλαγή επισκέψεων μελών ΔΕΠ των δύο Πανεπιστημίων, με προτεραιότητα να δίνεται από το Πανεπιστήμιο της Κίνας σε επισκέψεις μελών ΔΕΠ των ανθρωπιστικών επιστημών (ιστορία, φιλοσοφία, κοινωνιολογία κ.λπ.).
Θα επιδιωχθεί, ίσως και από το επόμενο εξάμηνο, να επισκεφθούν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Κινέζοι καθηγητές με σκοπό τη δωρεάν διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας στους φοιτητές του Πανεπιστημίου μας, καθώς και σε άλλους ενδιαφερομένους. Σε αντίστοιχο πλαίσιο θα προβεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε παρεμβάσεις για τη βελτίωση του τρόπου διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Κίνας (διδακτικό υλικό, επιμόρφωση προσωπικού κ.λπ.).
Παράλληλα, θα εξεταστεί η δυνατότητα για τη διαμόρφωση χώρου έκφρασης του κινεζικού πολιτισμού και της κινεζικής ιστορίας και παράδοσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Ο Πρύτανης, ο Αντιπρύτανης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ξένων Σπουδών καθώς και ο Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ξένων Σπουδών του Πεκίνου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη γόνιμη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την πεποίθησή τους ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.
Αλλοδαποί καθηγητές και φοιτητές, θα μάθουν ελληνικά
Συνεχίζει και τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, την υλοποίηση χειμερινών προγραμμάτων για τη διδασκαλία της ελληνικής ως Ξένης/Δεύτερης γλώσσας, το Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στα πλαίσια της δράσης του στην κατεύθυνση της προώθησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού,
Συγκεκριμένα, δώδεκα Γερμανοί Καθηγητές από το Γυμνάσιο Steglitz (Βερολίνο, Γερμανία), τους οποίους το Κέντρο υποδέχθηκε χθες, θα παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού έως 27 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, θα υλοποιηθεί για ακόμη μία χρονιά το πάγιο οκτάμηνο αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Κέντρου (Χειμερινό ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.), που απευθύνεται σε φοιτητές ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανταλλαγών Erasmus, αλλοδαπούς υποτρόφους για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς και αλλοδαπούς κατοίκους της πόλης.
Η τελετή υποδοχής των συμμετεχόντων και των δύο προγραμμάτων, έγινε χθες το πρωί από τον Πρύτανη και πρόεδρο του Δ.Σ. του ΚΕΔΕΓΠΟ Γ. Καψάλη που μίλησε αναλυτικά για τις δυνατότητες του Κέντρου, για το άρτιο εκπαιδευτικό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και ευχήθηκε καλή διαμονή στους σπουδαστές.

proinanea.gr
 
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ενισχύονται τα θεμέλια της «γέφυρας» συνεργασίας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7712403824472981994
item