Ο Μπαρζανί αποχωρεί από την ηγεσία των Κούρδων του Ιράκ Ο Μπαρζανί αποχωρεί από την ηγεσία των Κούρδων του Ιράκ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ο Μπαρζανί αποχωρεί από την ηγεσία των Κούρδων του Ιράκ

Ο Μπαρζανί αποχωρεί από την ηγεσία των Κούρδων του Ιράκ


Ο πρόεδρος του κουρδικού θύλακα του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί δεν πρόκειται να επεκτείνει την θητεία του πέρα από την 1η Νοεμβρίου, όπως δήλωσε κούρδος κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, δρομολογώντας έτσι αλλαγές στην κουρδική ηγεσία μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μπαρζανί ήταν ένας από τους κυριότερους υπέρμαχους του δημοψηφίσματος της 25ης Σεπτεμβρίου, όπου περισσότερο από το 90% των συμμετεχόντων τάχθηκε υπέρ της απόσχισης από το Ιράκ και της σύστασης ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

Ωστόσο, το δημοψήφισμα δεν αναγνωρίστηκε από την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση ούτε από τη διεθνή κοινότητα, και πλέον έχει θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τα εδάφη του κουρδικού θύλακα, καθώς τα ιρακινά στρατεύματα έχουν λάβει εντολή να εκδιώξουν τους Κούρδους αντάρτες πεσμπεγκά από όλα τα διαφιλονικούμενα εδάφη.

Η θητεία του κ. Μπαρζανί λήγει την 1η Νοεμβρίου, όταν και ήταν προγραμματισμένο να λάβουν χώρα προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στο Ιρακινό Κουρδιστάν, όμως οι κάλπες έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον εν μέσω τις κρίσης στις σχέσεις με τη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με το Reuters, ο 71χρονος ηγέτης έστειλε επιστολή στην τοπική κουρδική Βουλή εξηγώντας πως οι προεδρικές εξουσίες θα πρέπει να κατανεμηθούν ανάμεσα στο νομοθετικό, το εκτελεστικό και το δικαστικό σώμα όσο ο προεδρικός θώκος θα παραμένει κενός.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους πεσμεργκά και τον ιρακινό στρατό άρχισαν καθότι οι Κούρδοι είχαν περιλάβει στο δημοψήφισμα εδάφη που συνταγματικά δεν ανήκουν στον θύλακά τους, αλλά είχαν καταλάβει στις χαοτικές μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Μία από τις εν λόγω περιοχές ήταν το πλούσιο σε πετρέλαιο Κιρκούκ.

Οι πεσμεργκά σε πολλές περιπτώσεις υποχώρησαν χωρίς να δώσουν μεγάλες μάχες, ωστόσο, το τελευταίο τριήμερο οι ιρακινές δυνάμεις έφτασαν στα όρια του κουρδικού θύλακα και άρχισαν να απειλούν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για την οικονομική επιβίωση των Κούρδων.

Υπό αυτή την απειλή η κουρδική διοίκηση ζήτησε άμεση εκεχειρία με αντάλλαγμα την «αναστολή» του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, πρόταση που στηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά απορρίφθηκε από τον ιρακινό πρωθυπουργό αλ-Αμπάντι, ο οποίος αντέτεινε ότι θα δεχτεί μόνο ακύρωση της ψηφοφορίας.

Τελικά οι δύο πλευρές φαίνεται πως την Παρασκευή βρέθηκαν σε ένα καθεστώς προσωρινής εκεχειρίας, που όμως δεν είναι γνωστό εάν θα έχει διάρκεια.
Epirusblog Gr
5 of 5
Ο Μπαρζανί αποχωρεί από την ηγεσία των Κούρδων του Ιράκ
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 4932955190557702636
Σχόλια
item