Άρτα: Η Άρτα σταθμός στην πορεία για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου

Άρτα: Η Άρτα σταθμός στην πορεία για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου

Την περασμένη Τρίτη 3 και Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, βρέθηκαν στην Άρτα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Νίκος Σκορίνης κι ο Γιάννης Βουλγαράκης, για μια σειρά προγραμματισμένων συναντήσεων με φορείς και επιχειρηματίες του νομού Άρτας, που πραγματοποιήθηκαν, κυριολεκτικά νυχθημερόν, στο ξενοδοχείο Κρόνος.

Ήταν ο τελευταίος σταθμός στην 11ήμερη περιοδεία τους στους 4 νομούς της Ηπείρου, στην πορεία για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου, που θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα το διήμερο 23-24 Οκτωβρίου, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και 15 υπουργών, γενικών γραμματέων υπουργείων, επιστημονικών συνεργατών, που θα πάρουν μέρος στα θεματικά τραπέζια, κατά το διήμερο του Συνεδρίου.


Όλες αυτές τις ημέρες οργανώθηκαν περίπου 140 συναντήσεις με φορείς (αυτοδιοικητικές αρχές, εκκλησιαστικές αρχές, επιμελητήρια, συνδικαλιστικές οργανώσεις, σύλλογοι, συνεταιρισμούς, δημόσιους λειτουργούς από την υγεία και την παιδεία) και επιχειρηματίες. Σε αρκετές περιπτώσεις επέλεξαν να μεταβούν σε ορεινές, παραμεθόριες και αγροτικές περιοχές, προκειμένου να καταγράψουν επί τόπου τα προβλήματα των πολιτών και να καταστήσουν σαφές το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για αυτές τις περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων κατατέθησαν πολλές προτάσεις για την αναπτυξιακή προοπτική των περιοχών, τέθηκαν υπόψην οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι επαγγελματίες και εκφράστηκε σε μεγάλο βαθμό η ικανοποίηση για την πρωτοβουλία, καθώς για πρώτη φορά, αντί να επιλεγεί η συνήθης πρακτική, να μεταβαίνουν, δηλαδή, αυτοί στην Αθήνα, εκπρόσωποι του Γραφείου του Πρωθυπουργού μετέβησαν στην περιοχή για να ενημερώσουν για το Αναπτυξιακό Συνέδριο. 

Πραγματικά, αυτό το τελευταίο, η πρωτόγνωρη αυτή κίνηση από πλευράς μιας κυβέρνησης, να έρθει επιτόπου, να ακούσει τα προβλήματα, τις προτάσεις, τις ελπίδες, τα παράπονα, το όραμα των άμεσα εμπλεκόμενων και όχι να αποφασίσει μέσα στους τέσσερις τοίχους ενός υπουργείου, ήταν κάτι που σχολιάστηκε ιδιαίτερα θερμά απ' όλους. 

Χαρακτηριστική ήταν η φράση που είπε γνωστός επιχειρηματίας της περιοχής, με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, που δήλωσε "παλιά, ψάχναμε να βρούμε τρόπους, ακόμα και πλάγιους, να προσεγγίσουμε τους πρωθυπουργούς, άλλοι τα κατάφερναν, άλλοι όχι. Είναι η πρώτη φορά που έρχεται σε εμάς το Γραφείο του Πρωθυπουργού!".

Το διήμερο της Άρτας, ήταν εξίσου πυρετώδες, όπως και στις άλλες περιοχές, με πάνω από 35 συναντήσεις, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Ακούραστοι ο Νίκος Σκορίνης κι ο Γιάννης Βουλγαράκης, άκουγαν και κατέγραφαν όσα κατέθεταν οι Αρτινοί, έτσι ώστε, στο μεσοδιάστημα, μέχρι το Αναπτυξιακό Συνέδριο, να δοθεί το υλικό και να επεξεργαστεί στα αρμόδια υπουργεία.

Αυτό το επεξεργασμένο υλικό, που ουσιαστικά θα προέρχεται από τους ανθρώπους του τόπου μας, είναι αυτό που θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης στα 6-7 θεματικά τραπέζια, όπου όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα προσκληθούν όχι μόνο να παραστούν, αλλά θα τους δοθεί βήμα για να πάρουν τον λόγο, να παίξουν ρόλο και να συνδιαμορφώσουν το Αναπτυξιακό Σχέδιο για την Ήπειρο.

Άλλωστε, όπως έλεγε και ξανάλεγε ο Νίκος Σκορίνης: "Εμείς θεωρούμε ότι η κεντρική εξουσία δεν μπορεί να αποφασίζει για τη ζωή των ανθρώπων χωρίς αυτούς, θα πρέπει να γίνουν οι ίδιοι συμμέτοχοι στο αναπτυξιακό σχέδιο", όπως επίσης τόνιζε ότι "με την επαφή μας με τους ανθρώπους της κάθε περιοχής, μέσα από τη συζήτηση, τις ανησυχίες τους, τους προβληματισμούς τους, αναδεικνύονται θέματα, που δεν θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτά μέσα από ένα στεγνό υπόμνημα που στέλνει κάποιος στο υπουργείο", σημειώνοντας ότι "μόνο έτσι μπορούμε να τα εντάξουμε στο δικό μας πρόγραμμα για την άρση των ανισοτήτων, που υπάρχουν ανάμεσα στις περιφέρειες, αλλά και ενδοπεριφερειακά, ανάμεσα στους νομούς της ίδιας περιφέρειας".

Οι φορείς που συμμετείχαν στις συναντήσεις έδειξαν ότι συμμερίζονται την αισιοδοξία ότι αυτή η πραγματικά πρωτόγνωρη προσπάθεια θα ολοκληρωθεί. Και φυσικά, δεν ολοκληρώνεται με την ομιλία του πρωθυπουργού την τελευταία μέρα του Συνεδρίου. Ίσα-ίσα, από εκείνο το σημείο ανοίγει η διαδικασία, δεν κλείνει.

Από εκεί ξεκινάει η προσπάθεια όλος αυτός ο όγκος των προτάσεων και των λύσεων για μείζονα ζητήματα που απασχολούν την Ήπειρο, που θα απαρτίζουν τα συμπεράσματα του Συνεδρίου να κωδικοποιηθεί, να εμπλουτιστεί και τελικά, το σημαντικότερο, να εφαρμοστεί. 
Ώστε αυτός ο τόπος, ο ευλογημένος από τη φύση, την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση, αλλά αφημένος στη μοίρα του, από πολιτικές που τον καταδίκασαν σε μιζέρια και υπανάπτυξη, να βρει επιτέλους τον βηματισμό του και να κατακτήσει τη θέση που του αξίζει.

Ώστε οι άνθρωποί του να μην επαναλαμβάνουν μονότονα, διαχρονικά, ότι ζουν σε μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης, αλλά να γεύονται τον πλούτο που μπορεί να δώσει η περιοχή μας. Και πιστέψτε με, αυτές τις δύο ημέρες, γνώρισα πράγματα που δεν ήξερα, παρότι ζω εδώ, ίσως τελματωμένος κι εγώ στη μίζερη αίσθηση ότι τίποτα δεν κινείται, τίποτα δεν γίνεται.

Όπως, όμως, είπε ο Νίκος Σκορίνης σε μια συνέντευξη στο ράδιο, "στην Ήπειρο ανακαλύψαμε ένα θησαυρό, στόχος της κυβέρνησης είναι να τον αξιοποιήσει στο μεγαλύτερο βαθμό, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ώστε να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα".


tilevoasartas.blogspot.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Η Άρτα σταθμός στην πορεία για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 2819692484189481038
item