Ενέργεια: Σε ευθεία σύγκρουση η ΔΕΗ με τους ιδιώτες προμηθευτές Ενέργεια: Σε ευθεία σύγκρουση η ΔΕΗ με τους ιδιώτες προμηθευτές | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ενέργεια: Σε ευθεία σύγκρουση η ΔΕΗ με τους ιδιώτες προμηθευτές

Ενέργεια: Σε ευθεία σύγκρουση η ΔΕΗ με τους ιδιώτες προμηθευτές

Αφορμή το αποτέλεσμα της τελευταίας δημοπρασίας (ΝΟΜΕ) για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που εκτόξευσε την τιμή ανά μεγαβατώρα.

Eυθεία επίθεση στους ιδιώτες προμηθευτές εξαπολύει η ΔΕΗ, με αφορμή το αποτέλεσμα της τελευταίας δημοπρασίας (ΝΟΜΕ) για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που εκτόξευσε την τιμή ανά μεγαβατώρα σε 45,2 ευρώ. Η εταιρεία χαρακτηρίζει κωμική την άποψη περί κερδών της ΔΕΗ και υποστηρίζει ότι όχι μόνο δεν κέρδισε από την προχθεσινή δημοπρασία αλλά ότι έχει απώλειες 63 εκ. ευρώ. 

«Η ΔΕΗ υποχρεώνεται να πωλήσει 718 MW σταθερά για ένα χρόνο, δηλαδή περίπου 6.300.000 ΜWh ηλεκτρικής ενέργειας, προς 45,2€/MWh ενώ, αν δεν υπήρχε η δημοπρασία θα τις πωλούσε προς 55 €/MWh, δηλαδή θα έχει απώλεια της τάξης των 63 εκατ. ευρώ».

Το φινάλε των ΝΟΜΕ που σχεδιάστηκαν για να τροφοδοτήσουν με σταθερές τιμές την αγορά και να στείλουν περισσότερους καταναλωτές στους ανεξάρτητους προμηθευτές, αποδεικνύεται κόλαφος για την αγορά, με την ΔΕΗ να παρουσιάζει μια άλλη εκδοχή της πραγματικότητας.


Σε άτυπη ενημέρωση, αναφέρει ότι με τα 45,2€ ανά μεγαβατώρα οι προμηθευτές αγόρασαν ηλεκτρική ενέργεια κατά 17-20% φθηνότερα από όσο την προμηθεύεται η ΔΕΗ για τους δικούς της πελάτες. 

Διερωτάται μάλιστα γιατί αυτό το κέρδος δεν το μετακυλύουν στην κατανάλωση ώστε να κερδίσουν μερίδια στην αγορά. «Πόσο μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους χρειάζονται ορισμένοι»; Η ΔΕΗ αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι επειδή κυνηγούν το μεγάλο κέρδος εμποδίζουν οι ίδιοι την αύξηση του μεριδίου τους στην αγορά. 

Όπως σημειώνει, οι ηλεκτροπαραγωγοί-προμηθευτές (δηλαδή οι τρεις μεγάλοι του κλάδου Protergia, Elpedison, Ηρων) παράγουν πολύ περισσότερο από όσο χρειάζονται για τους πελάτες τους. «Παρόλα αυτά αγοράζουν επιπλέον ενέργεια μέσω των ΝΟΜΕ. Τη διαφορά αντί να τη χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν την πελατεία τους την πωλούν στη χονδρική αγορά (δηλ. κατά κύριο λόγο στη ΔΕΗ)» αναφέρει η εταιρεία σε non paper που διένειμε χθες.
Από την πλευρά τους οι προμηθευτές λειτουργούν με κομμένα τα φτερά και εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα των ΝΟΜΕ δυσκολεύει την αύξηση της διείσδυσης των ιδιωτών στην αγορά. Όπως αναφέρουν, οι δημοπρασίες είναι ένα μεταβατικό στάδιο για να ανοίξει η αγορά και οι στρεβλώσεις που εμφανίζει αυτό το εμποδίζουν. 

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι με τα 45,2 ευρώ την μεγαβατώρα, η εμπορική πολιτική θα χρειαστεί να επανασχεδιαστεί και όταν λήξει το συμβόλαιο των πελατών τους θα είναι αναγκασμένοι να το επαναδιαπραγματευτούν με άλλους όρους, λιγότερο ελκυστικούς. «Αυτό θα οδηγήσει τους καταναλωτές πίσω στην ΔΕΗ» αναφέρει στέλεχος μεγάλης εταιρείας ηλεκτροπαραγωγής. 

Σε ό,τι αφορά τους λόγους που εκτόξευσαν την τιμή εξηγούν ότι το αποτέλεσμα οφείλεται στις υπερβολικές απαιτήσεις ορισμένων προμηθευτών με μικρά μερίδια αγοράς και όχι τόσο στην συμπεριφορά των traders. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους μεταπωλητές η Ελβετική Alpiq αγόρασε την μεγαλύτερη ποσότητα που ήταν 20 μεγαβατώρες.
Epirusblog Gr
5 of 5
Ενέργεια: Σε ευθεία σύγκρουση η ΔΕΗ με τους ιδιώτες προμηθευτές
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 2969243978701278763
Σχόλια
item