Γιάννενα: Νέα Υγειονομική Περιφέρεια με έδρα τα Γιάννενα Γιάννενα: Νέα Υγειονομική Περιφέρεια με έδρα τα Γιάννενα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Νέα Υγειονομική Περιφέρεια με έδρα τα Γιάννενα

Γιάννενα: Νέα Υγειονομική Περιφέρεια με έδρα τα Γιάννενα

Με ειδήσεις συνοδεύτηκε η επίσκεψη του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Παναγιώτη Νικολόπουλου στα Γιάννενα, καθώς επιβεβαίωσε την αλλαγή «χάρτη» στις υγειονομικές υπηρεσίες, με την έδρα να «ξαναγυρνά» στην Ήπειρο.

Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται στη διαδικασία επεξεργασίας των σχετικών νομοθετημάτων, ώστε στο τέλος του έτους να έχει διαμορφώσει τη νέα χωροταξική δομή και το οργανόγραμμα των υγειονομικών υπηρεσιών, με τρόπο που θα εξυπηρετεί την οργάνωση του συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που, μέχρι πρότινος, απουσίαζε παντελώς.

Το τελευταίο διάστημα, μετά τη σχετική νομοθεσία και την έναρξη της οργάνωσης λειτουργίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των Τοπικών Μονάδων Υγείας, οι Υγειονομικές Περιφέρειες έχουν μεν την αρμοδιότητα, αλλά όχι τις υπηρεσίες για την υποστήριξή τους.

Στόχος είναι ο νέος νόμος να εναρμονίζει χωροταξικά και διοικητικά τις περιφερειακές υπηρεσίες, με βάση τον νέο υγειονομικό χάρτη και όπως αυτός θα διαμορφωθεί, όταν αναπτυχθούν πλήρως οι δομές που προβλέπονται.

Έτσι, όπως έκανε γνωστό ο κ. Νικολόπουλος, η κατεύθυνση είναι να αυξηθούν από επτά σε εννέα οι Υγειονομικές Περιφέρειες και σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, αυτή θα περιλαμβάνει την Ήπειρο, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα, ενώ είναι ακόμη υπό συζήτηση ποιοι άλλοι νομοί θα πλαισιώνουν αυτό το σχήμα. Έδρα της Υγειονομικής Περιφέρειας, που με την τελευταία διαμόρφωση είχε μεταφερθεί στην Πάτρα, θα είναι η πόλη των Ιωαννίνων.

«Αυτή η αναδιοργάνωση θα ψηφιστεί με προοπτική άμεσης εφαρμογής», σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος, προσθέτοντας πως πολλές φορές μέχρι σήμερα έχει εξαγγελθεί, αλλά ποτέ δεν είχε εφαρμοστεί.

Αισιοδοξία για πλήρη ανάπτυξη
Με τις πέντε νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας να είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του έτους, η διοίκηση της υγειονομικής Περιφέρειας βρίσκεται σε συνεργασία με τον δήμο Ιωαννιτών, προκειμένου να καταστεί εφικτή και η λειτουργία της 6ης μονάδας, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός.

Για τις πέντε πρώτες υπάρχει ήδη και το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό που απαιτείται, μετά τη δημοσίευση των προσωρινών πινάκων, με τον κ. Νικολόπουλο να εκφράζει την ικανοποίησή του για την προσφορά που υπήρξε. «Τα Γιάννενα είναι από τις περιοχές που έχουν την απαραίτητη προσφορά σε ιατρικό προσωπικό και είμαστε αισιόδοξοι για την πλήρη στελέχωση και λειτουργία των ΤΟΜΥ», σημείωσε.

Όπως είναι γνωστό, οι πρώτες Μονάδες θα λειτουργήσουν στους Αμπελόκηπους, το Πέραμα, το παλιό «Χατζηκώστα» και στο πρώην ΚΕΠ, στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα, γίνονται συζητήσεις και επαφές με τον δήμο Ιωαννιτών προκειμένου να εξασφαλιστούν υποδομές για την λειτουργία των ΤΟΜΥ στο Σταυράκι, την Ανατολή και μιας ακόμη στο κέντρο της πόλης.

Ο σχεδιασμός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιλαμβάνει εκτός από τον θεσμό του «οικογενειακού γιατρού» που εισάγεται στις ΤΟΜΥ, τα Κέντρα Υγείας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που λειτουργούν στο πλαίσιο του (σημερινού) Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), που θα παρέχουν πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες, εργαστηριακές εξετάσεις κ.λπ.

«Στο βαθμό που θα ολοκληρωθεί στο σύνολό της η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και θα λειτουργούν σωστά όλες οι δομές, δε θα υπάρχει καμία ανάγκη ο πολίτης να απευθύνεται στα νοσοκομεία αν δεν απαιτείται τριτοβάθμια φροντίδα», σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος.

«Υγεία» σε απομακρυσμένες περιοχές
Πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί αρχικά στον νομό Ιωαννίνων, στο πλαίσιο συνεργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, των υγειονομικών δομών στο σύνολό τους, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα παρέχει υγειονομική φροντίδα στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπως προανήγγελλε ο κ. Νικολόπουλος.

Το σύστημα που βασίζεται σε σχετικές μελέτες του ΠΟΥ για την κάλυψη των ιατρικών αναγκών στις απομακρυσμένες περιοχές, στοχεύει ουσιαστικά στον συντονισμό όλων των δομών, -ακόμη και εκείνων που λειτουργούν στο πλαίσιο των δήμων, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ώστε να εξυπηρετούν τους πολίτες που σήμερα είτε δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα, είτε έχουν, αλλά με μεγάλη ταλαιπωρία και κόστος.

Μια πρώτη συνάντηση εργασίας για την προετοιμασία αυτής της πιλοτικής δράσης, που θα αξιοποιήσει και τεχνολογίες όπως η τηλεϊατρική, θα γίνει αμέσως μετά τη λήξη του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, στις 25 και 26 Οκτωβρίου. «Ξεκινάμε από τα Γιάννενα, γιατί η περιοχή διαθέτει και το προσωπικό και τις προϋποθέσεις να υλοποιήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα», σημείωσε.

Στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου θα υπάρξουν ειδικές συνεδρίες και στρογγυλά τραπέζια για το θέμα της υγείας, με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα υγεία, που βρίσκεται στην φάση της αναδιοργάνωσης.

Η προετοιμασία, ενόψει του Συνεδρίου, ήταν ένας από τους σκοπούς της επίσκεψης του κ. Νικολόπουλου στα Γιάννενα, όπου είχε επαφές με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, υγειονομικούς φορείς και συλλόγους εργαζομένων. 

Παράλληλα, κάλεσε όλους όσοι εμπλέκονται με τον χώρο της υγείας να συμμετέχουν στη διαδικασία του Συνεδρίου, προκειμένου να εξαχθούν τα καλύτερα δυνατά συμπεράσματα. 

«Η υγεία σε μια περιοχή αποτελεί και δείκτη για την ανάπτυξη και μπορεί να βοηθήσει στους σχεδιασμούς της περιφέρειας και του κέντρου», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Τέλος, ο κ. Νικολόπουλος προανήγγειλε ακόμη μια πρόσκληση ενδιαφέροντος, που αναμένεται αρχές Νοέμβριου, για την κάλυψη 450 θέσεων ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Νέα Υγειονομική Περιφέρεια με έδρα τα Γιάννενα
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 1324037002931617177
Σχόλια
item