ΣΕΒ: Αδυναμία της Παιδείας να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις ΣΕΒ: Αδυναμία της Παιδείας να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

ΣΕΒ: Αδυναμία της Παιδείας να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις

ΣΕΒ: Αδυναμία της Παιδείας να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις

Την αδυναμία της δημόσιας παιδείας να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις επισημαίνει ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την οικονομία. 

«Η δημόσια παιδεία λειτούργησε παλαιότερα ως μοχλός κοινωνικής κινητικότητας για μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού. Η αδυναμία της ωστόσο να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις, της στερεί σταδιακά αυτή την ιδιότητα» τονίζει ο Σύνδεσμος. 

«Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα παρέχει γερές γνωσιακές βάσεις, υστερεί όμως σε οργάνωση, εξωστρέφεια, αξιολόγηση και σε μηχανισμούς διασύνδεσης με την αγορά εργασίας ώστε να κατανοεί τις ανάγκες και να παρέχει τις κατάλληλες δεξιότητες» υπογραμμίζει η έκθεση. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΣΕΒ «για να επιτελέσει ξανά αυτό το ρόλο (η δημόσια παιδεία) απαιτείται να δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία στις εκπαιδευτικές δομές, να ενσωματώσει εργαλεία αξιολόγησης, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα επενδύοντας στη συνεργασία με την αγορά». 

Μόνο έτσι, επισημαίνει, θα πάψει να οδηγεί από την πίσω πόρτα τους μαθητές/φοιτητές, και τους φορολογούμενους γονείς τους που ήδη πληρώνουν ακριβά τη δημόσια παιδεία, στα φροντιστήρια και την ιδιωτική εκπαίδευση (€3,7 δισ. επιπλέον των €5,6 δισ. του προϋπολογισμού για το 2014, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ).

«Η επίκληση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής στην παραγωγικότητα, την καινοτομία, κλπ. είναι λόγια κενού περιεχομένου χωρίς η χώρα να διαθέτει τις ανάλογες δεξιότητες. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ (OECD Skills Outlook 2017), η Ελλάδα υστερεί δραματικά σε σχέση με άλλες χώρες στη συμμετοχή σε διεθνείς αλυσίδες αξίας και οι Έλληνες δεν έχουμε τις δεξιότητες που απαιτούνται για να αποκτήσει η οικονομία μεγαλύτερη εξωστρέφεια. 

Και βεβαίως, η ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω εκπαίδευσης και κατάρτισης δεν είναι μόνο θέμα επάρκειας κρατικών πόρων. Είναι περισσότερο θέμα οικονομικής ευρωστίας, μιας οικονομίας που αναπτύσσεται ταχύρρυθμα και όχι υποτονικά, λόγω των ποικίλων διαρθρωτικών εμποδίων στην ανάληψη οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας» τονίζει ο ΣΕΒ. 

Όπως επισημαίνει, «μόνο σε μια οικονομία που οι επιχειρήσεις επενδύουν, πληρώνουν καλούς μισθούς και ζητούν εργαζόμενους με δεξιότητες, δημιουργούνται παράπλευρα και οι κατάλληλες δομές εκπαίδευσης και κατάρτισης του εργατικού δυναμικού».

Προς τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, το κράτος, οι εργοδότες, τα συνδικάτα και οι φορείς εκπαίδευσης και κατάρτισης απαιτείται να συνεργάζονται ώστε να παρέχονται ευκαιρίες κατάρτισης στους εργαζόμενους στη δουλειά τους και επανακατάρτισης σε ενηλίκους που χρειάζονται νέες δεξιότητες. 

«Προϋπόθεση, βεβαίως, είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να προσφέρουν υψηλές γνωστικές δεξιότητες σε μαθητές και φοιτητές» αναφέρει το εβδομαδιαίο δελτίο. 

«Οι Έλληνες είμαστε ευέλικτοι και προσαρμοστικοί, ιδίως όταν λειτουργούμε σε συνθήκες πιο οργανωμένων εκπαιδευτικών και εργασιακών δομών, όπως αποδεικνύει η επιτυχία των Ελλήνων πανεπιστημιακών στις ΗΠΑ αλλά και ικανοί να υπερβούμε προκλήσεις, όπως αποδεικνύεται από τις από τις πολυπληθείς ετεροαναφορές σε επιστημονικές δημοσιεύσεις Ελλήνων πανεπιστημιακών που καταγράφει ο ΙΟΒΕ» τονίζει ο Σύνδεσμος. 

Οικονομία 
Σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις, ο ΣΕΒ αναφέρει ότι οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή χωρίς καύσιμα τον Αύγουστο συνέχισαν τη δυναμική τους πορεία που είχαν από τις αρχές του έτους, την ώρα που οι εισπράξεις από τον τουρισμό κινούνται και αυτές δυναμικά προσεγγίζοντας εκ νέου τα επίπεδα του 2015. 

Ανάκαμψη υπάρχει και στις εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών, με την επίπτωση από την επιβολή των capital controls να έχει απορροφηθεί κατά ένα μέρος τουλάχιστον. 

Οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι κάτω των 12 μηνών που αναζητούν εργασία υποχωρούν σημαντικά κατά το μήνα Σεπτέμβριο, την ίδια ώρα όμως οι μακροχρόνια άνεργοι δεν ακολουθούν αντίστοιχη πτωτική τάση. 

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού καθορίζεται από τις μεγάλες επιστροφές φόρων, που όμως οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε τεχνικούς λόγους που ενισχύουν την επίπτωση από την επιταχυνόμενη υλοποίηση σχετικής μνημονιακής δέσμευσης. Την ίδια ώρα κρίσιμα οργανικά έσοδα δείχνουν μια διακριτική βελτίωση και η συγκράτηση δαπανών όπως των επενδύσεων διασφαλίζουν την επίτευξη του στόχου για το πλεόνασμα.
Epirusblog Gr
5 of 5
ΣΕΒ: Αδυναμία της Παιδείας να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 5614691380376045546
Σχόλια
item