Ήπειρος: Σοβαρό πρόβλημα από τη νόσο των πλατάνων

Ήπειρος: Σοβαρό πρόβλημα από τη νόσο των πλατάνων
Με ένα δριμύ «κατηγορώ» προς το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος σχολίασε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια σε παραποτάμια οικοσυστήματα, εξαιτίας της νόσου των πλατάνων. 
Το «μεταχρωματικό έλκος» που έχει αφανίσει εκατοντάδες αιωνόβια, αλλά και νεότερα πλατάνια κυρίως στον Καλαμά, αλλά και σε άλλα ποτάμια όπως στο Λούρο και τον Άραχθο έχει ήδη διαμορφώσει ένα νέο τοπίο στην παραποτάμια βλάστηση. 
Παράλληλα όμως οι κατεστραμμένοι από την ασθένεια κορμοί που σαπίζουν δημιουργούν άλλα προβλήματα στις κοίτες των ποταμών και ενόψει του χειμώνα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων. 
Έτσι, η Περιφέρεια Ηπείρου υλοποιεί μέσω της Πολιτικής Προστασίας ένα πρόγραμμα απομάκρυνσης των κορμών σε μία μεγάλη έκταση από τα όρια των νομών Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας μέχρι τους Φιλιάτες και θα ακολουθήσουν αντίστοιχες παρεμβάσεις στο Λούρο και τον Άραχθο. 
«Δυστυχώς, αν και δεν είναι αντικείμενό μας, η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και αν δεν ενεργήσουμε άμεσα θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα το χειμώνα. Δεν είδαμε καμία κίνηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, που έπρεπε να έχει ασχοληθεί εδώ και χρόνια με το θέμα», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.
Παρέμβαση για την περιοχή Τερόβου – Κουκλεσίου
Νέα παρέμβαση για την καταπολέμηση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων στα όρια της Ηπείρου, αναλαμβάνει η Περιφέρεια. Συγκεκριμένα η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε  πίστωση, ύψους 24.800 ευρώ, για την άμεση απομάκρυνση των πλατάνων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο στην περιοχή Τερόβου- Κουκλεσίου, της Εθνικής οδού Ιωαννίνων- Άρτας.
ele.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Σοβαρό πρόβλημα από τη νόσο των πλατάνων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6331682009879106127
item